Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wykonywania projektu domu.

Zwracam się do Was z prośbą o poradę przy zagospodarowaniu kuchni.

Chodzi mi konkretnie o lokalizację zlewu. Wstępnie umieściliśmy go naprzeciw okna. Architekt zasugerował, żeby przesunąć go do narożnika. Widzę, że żona też coraz bardziej składania się ku takiej opcji. Zlew, w którym zawsze coś jest, przy centralnej lokalizacji, tak naprawdę zawsze byłby z tym całym syfem na widoku. Umieszczenie go w narożniku, schowałoby go. Za to blat roboczy, przy którym spędza się tak naprawdę najwięcej czasu, miałby całe okno odsłonięte. A może zlew po prostu przesunąć kawałek w prawo lub lewo? Nie wiem czy w narożniku po prostu nie będzie za ciemno.

Architekt zasugerował lewy narożnik, my zastanawiamy się nad prawym. Co o tym sądzicie? Czy przy przesunięciu zlewu w narożnik, warto wrzucić płytę indukcyjną pod ścianę, w której jest okno?

Na drugim pliku wrzuciłem rozrysowany orientacyjnie projekt kuchni. Zamieniliśmy tylko położenie lodówki oraz słupka z piekarnikiem i mikrofalą. Bezpośrednio przy kominie stałby słupek z piekarnikiem.

Jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie, dodam tylko, że dom będzie budowany w technologii szkieletowej.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

pozdrawiam

Kuba

DZIALKA2a-page-001.jpg

kuchnia-page-001.jpg

https://forum.murator.pl/topic/232075-projekt-kuchni-prosz%C4%99-o-pomoc/

Poprzestawiałam w kuchni trochę szafki.

Przy jednym ciągu nie chodzisz z np. mokrymi rzeczami przez całą kuchnię i nie chlapiesz sobie po podłodze.

Ale to kwestia indywidualna.

Moja propozycja:

- schowanie zlewu tak, żeby nie było widać brudnych naczyń zaraz po wejściu czy z kanapy,

- żona ma blat roboczy między zlewem a płytą- w świetle okna,

- wydłużenie ścianki z kominkiem tak, aby schować "za plecami" piekarnik i lodówkę w zabudowie,

- przesunięcie stołu z krzesłami tak, aby nie kolidował z oknem,

- przesunięcie okna balkonowego centralnie na wprost wejścia do salonu- będzie ładniej wyglądało z holu,

- wydłużenie tym sposobem tarasu,

- obrócenie narożnika na drugą stronę, nie wiem jak z kierunkami świata, ale nie będzie się przez to odbijało nic w tv, widok na okno tarasowe będzie bardziej reprezentacyjny niż siedzenie do niego tyłem,

- wydłużenie ścianki za narożnikiem, żeby nie wystawał na przejście do holu.

9ced775a84ed.jpg

https://forum.murator.pl/topic/232075-projekt-kuchni-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7396327

Anika, bardzo dziękuję za odpowiedź.

Rzeczywiście nie napisałem, jak dom będzie posadowiony na działce.

Tak więc działkę mam z wejściem od strony południowej. W związku z tym, dom będzie przesunięty na tył działki.

Odległość od tylnej granicy- 6m. Odległość od granic bocznych- z każdej strony równo 4m.

Drzwi tarasowe od strony zachodniej tak naprawdę będą tylko przejściem do tarasu na południu (front domu).

Nie dodałem jeszcze, że komin od kominka musi zostać obrócony o 90 stopni. Ścianka, w której narysowałaś piekarnik z lodówką musiałaby być niestety jeszcze dłuższa.

Okno w salonie (od strony południowej) jest obecnie przesunięte chyba 30 cm w lewo. Jestem świeżo po spotkaniu z architektem, dlatego te zmiany nie zostały jeszcze uwzględnione.

pozdrawiam serdecznie

Kuba

https://forum.murator.pl/topic/232075-projekt-kuchni-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7396340