Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja 12-letniej instalacji grzewczej

Szymon86

Recommended Posts

Witam, posiadam dom 3 kondygnacyjny (parter + 2 piętra) w piwnicy mam piec Buderus Logamax plus GB112.

20170904_104205_resized_1.jpg

Instalacja składa się z 3 pinów do każdego pionu jest zamontowana pompa obiegowa firmy willo. na parterze posiadam ogrzewanie podłogowe (zabezpieczone termostatem) na pozostałych piętrach grzejniki. Na każdym piętrze jest zamontowany regulator temperatury. który po włączeniu uruchamia pompę - w takim układzie sterownik z pieca ustawiony w piwnicy gdyż jakby było inaczej po włączeniu regulatora z piętra a regulator (sterownik) z pieca miałby za wysoką temperaturę to by piec się nie załączył. Dodatkowo jest do instalacji zamontowany jest zawór trójdrożny którym steruje piec gdy temperatura wody w zasobniku spadnie. Dodatkowo do układu jest wpięta instalacja z kolektorami słonecznymi

20170904_111335_resized.jpg20170904_111351_resized_1.jpg

Niestety instalacja ma 12 lat no i przez ten okres trochę się w świecie ogrzewania i instalacji pozmieniało i chciałbym prosić o pomoc w modernizacji tej instalacji. Na parterze jest prosty rozdzielacz ( patrz zdjęcie) chciałbym go zmienić na dedykowany do podłogówki czyli z przepływomierzami dodatkowo podczas remontu wyprowadziłem w 3 pomieszczeniach kable na sterowniki do regulacji temperatury.

20170904_104329_resized_1.jpg

Mam pytanie czy zamontować rozdzielacz od razu z pompą i zdemontować tą w piwnicy czy tylko wystarczy sam rozdzielacz wymienić. Mam też problem z grzejnikami w wiatrołapie i na klatce schodowej gdyż w zimę nie grzeją. Są one podłączone bezwładnie (bez pompy) do obiegu - za wymiennikiem jest trójnik jedna rura idzie na 3 piony a druga na grzejniki

20170904_111416_resized_1.jpg

Czasami grzejniki są letnie czasami w ogóle nie grzeją i nie mam na to żadnego wpływu i nie umiem ich kontrolować - chciałem zamontować na ten obieg dodatkową pompę ale boje się że zaburzy to przepływ na pozostałych pionach. Ewentualnie prosiłbym o jakieś inne rozwiązanie. Moim współlokatorom jest zimno na klatce schodowej i chciałem dodać jeszcze jeden kaloryfer.

Z racji tego iż instalacja ma już trochę lat zastanawiałem się nad przejściem na ekogroszek w okresach zimowych a w okresach letnich na gaz czy ma to sens czy lepiej pozostać przy gazie?