gonzol 04.09.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Do plastikowego ociekacza na buty z Ikei wsypałem kamyki co maiło udekorować pzredpokój i być praktycznym ociekaczem/miejscem stawiania butów.Jednak moje zwierzęta jak i dziecko polubiły wyrzucać z tego kamyki.Czym mogę je zalać i skleić ze sobą? Chodzi mi o taki efekt jak może kojarzcie jest często spotykany w centrach handlowych i donicach z roślinami. Donica ma wysypane w środku kamyki sklejone ze sobą tak że nie można ich "zabrać"Kamyki są drobne więc pojedyncze klejenie nie wchodzi w rachubę. Ktoś ma jakiś pomysł jakim bezbarwnym klejem/żywicą mogę je zalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 04.09.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Żywica epoksydowa, najlepiej bezbarwna, np. : http://allegro.pl/zywica-odlewnicza-krystaliczna-bezbarwna-1kg-1000g-i6814044183.html Rozrobić zgodnie z instrukcją, wlać do ociekacza, ułożyć kamyki. Ewentualnie najpierw rozłożyć kamyki a potem delikatnie wlewać żywicę, z tym że ona jest konsystencji miodu i nie specjalnie chętnie się rozpływa. Trzeba by techologię rozypywania kamyków przetestować na jakiejś niewielkiej próbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irackman 04.09.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Za żywicę do odlewów zapłacisz jak za zboże. Najzwyklejsza epoksydowa da radę. Dodatkowo można ja zabarwić jakimś pigmentem w proszku na dowolny kolor. Poszukaj sobie na wiadomym portalu aukcyjnym żywicy Epidian i np. utwardzacza PAC (ale to tylko sugestia). Nie polecam poliestrówki- żeluje sporo szybciej i zwyczajnie się nie wyrobisz z układaniem kamieni. Dodatkowo- niezabezpieczona- ciągnie wodę na styku żywica- "ciało obce". Generalnie- nalać żywicy, ułożyć kamyczki (dobrze je wcześniej solidnie umyć i odtłuścić np. Acetonem) i włala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzol 05.09.2017 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Dzięki za podpowiedzi.A jest coś bardziej "leistego" żeby najpierw wysypać kamyki a później zalać?. Bo te kamyczki są drobne i jest ich kilka warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.09.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Odlewnicza będzie chyba najbardziej płynna. Przy okazji jest bezbarwna, więc jeżeli delikatnie ubrudzisz kamyki to nie będzie to się rzucało w oczy. Żywice do laminowania / klejenia bardzo często mają kolor bursztynowy, nie wiem czy to będzie estetycznie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irackman 06.09.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Najbardziej płynna będzie IMO żywica do laminowania ręcznego. Ze swojej strony mogę polecić stronę surfpol.pl i którąś żywicę z rodziny LG. Absolutnie nie śmierdzi i jest bezbarwna po utwardzeniu. A w konsystencji jest prawie jak woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts