Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ociekacz pod buty z kamyków - czym skleić?

gonzol

Recommended Posts

Do plastikowego ociekacza na buty z Ikei wsypałem kamyki co maiło udekorować pzredpokój i być praktycznym ociekaczem/miejscem stawiania butów.

Jednak moje zwierzęta jak i dziecko polubiły wyrzucać z tego kamyki.

Czym mogę je zalać i skleić ze sobą? Chodzi mi o taki efekt jak może kojarzcie jest często spotykany w centrach handlowych i donicach z roślinami. Donica ma wysypane w środku kamyki sklejone ze sobą tak że nie można ich "zabrać"

Kamyki są drobne więc pojedyncze klejenie nie wchodzi w rachubę.

Ktoś ma jakiś pomysł jakim bezbarwnym klejem/żywicą mogę je zalać?

Żywica epoksydowa, najlepiej bezbarwna, np. : http://allegro.pl/zywica-odlewnicza-krystaliczna-bezbarwna-1kg-1000g-i6814044183.html

Rozrobić zgodnie z instrukcją, wlać do ociekacza, ułożyć kamyki. Ewentualnie najpierw rozłożyć kamyki a potem delikatnie wlewać żywicę, z tym że ona jest konsystencji miodu i nie specjalnie chętnie się rozpływa. Trzeba by techologię rozypywania kamyków przetestować na jakiejś niewielkiej próbce.

Za żywicę do odlewów zapłacisz jak za zboże. Najzwyklejsza epoksydowa da radę. Dodatkowo można ja zabarwić jakimś pigmentem w proszku na dowolny kolor. Poszukaj sobie na wiadomym portalu aukcyjnym żywicy Epidian i np. utwardzacza PAC (ale to tylko sugestia). Nie polecam poliestrówki- żeluje sporo szybciej i zwyczajnie się nie wyrobisz z układaniem kamieni. Dodatkowo- niezabezpieczona- ciągnie wodę na styku żywica- "ciało obce". Generalnie- nalać żywicy, ułożyć kamyczki (dobrze je wcześniej solidnie umyć i odtłuścić np. Acetonem) i włala.