Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty ogrzewania Wysokotermperaturową pompa ciepła

Betusia35

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Chciałabym zapytać czy są tu na forum użytkownicy wysokotemperaturowych pomp ciepła i mogą napisać, jakie są realne koszty użytkowania takiej pompy?

Mój dom ma 120 m2, piec na węgiel i drewno, wszędzie grzejniki (w sumie mam 11 takich grzejników - parter + poddasze), nigdzie nie ma podłogówki.

Czy jest użytkowanie takiej pompy ciepła jest dużo droższe od pompy niskotemperaturowej?

A może jest możliwość podłączenia niskotemperaturowej pompy ciepła?

Aktualnie piec jest ustawiony na 60 stopni więc temperatura wody jaka idzie w grzejniki jest pewnie podobna, czasami woda zagrzeje się bardziej ..., ale generalnie to 60 stopni.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz sobie przeanalizuję.

Ja mam

- 120 m2 (parter plus poddasze),

- dom budowany 7 lat temu z betonu komórkowego plus ocieplenie 12 cm,

- temperatura jakiej oczekiwałabym to właśnie 22 - 23 stopnie, więcej nie musi być :)

- aktualnie na lato mam przepływowy podgrzewacz wody (średnio na 3 osoby to wychodzi jakieś 40 zł miesięcznie (w zasadzie to tylko kąpiel raz dziennie, a bardziej prysznic), więc chyba nie opłacałoby mi się podłączać jeszcze do cwu ...

- od godziny 7 do 16 nikogo nie ma przez 4 dni w tygodniu, więc teoretycznie w tym czasie mogłaby być chłodniej ....

Jakbym chciała zrobić sobie symulację na podstawie powyższych wyliczeń to wyszłoby mi tak:

7400 kWh - 2000 kWh (cwu) = 5400 kWH rocznie za 150 m2, to za 120 m2 powinno być proporcjonalnie mniej czyli 4320 kWh rocznie x 0,60 zł za 1 kWh w obecnej taryfie = 2592 zł. rocznie.

Być może jeszcze udałoby się trochę obniżyć koszty biorąc pod uwagę mniejsze grzanie w czasie nieobecności.

Do przemyślenia jeszcze przejście na dwie taryfy, tyle, że my najwięcej korzystamy z prądu od 16 do 22, później to już spanie...

A czy mogłabym prosić o informację jaką pompę Pan zamontował u siebie i ile kosztowała modernizacja (koszt pompy i pozostałych elementów oraz usługi montażu?)

Pozdrawiam serdecznie.

• 3 weeks później...

Witam,

Pompa ciepła znacznie lepiej współpracuje z instalacją ogrzewania niskotemperaturowego. Jeżeli posiada Pan grzejniki, istnieje możliwość przeprojektowania instalacji (dodanie dodatkowych żeberek, jeżeli nie ma Pan grzejników płytowych) lub ewentualna wymiana grzejników na nowszy typ. Przy pracy w parametrach niskotemperaturowych pompa ciepła będzie miała wyższą sprawność COP, co ograniczy koszty ogrzewania.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus