Betusia35 05.09.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Witam serdecznie,Chciałabym zapytać czy są tu na forum użytkownicy wysokotemperaturowych pomp ciepła i mogą napisać, jakie są realne koszty użytkowania takiej pompy? Mój dom ma 120 m2, piec na węgiel i drewno, wszędzie grzejniki (w sumie mam 11 takich grzejników - parter + poddasze), nigdzie nie ma podłogówki. Czy jest użytkowanie takiej pompy ciepła jest dużo droższe od pompy niskotemperaturowej? A może jest możliwość podłączenia niskotemperaturowej pompy ciepła? Aktualnie piec jest ustawiony na 60 stopni więc temperatura wody jaka idzie w grzejniki jest pewnie podobna, czasami woda zagrzeje się bardziej ..., ale generalnie to 60 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 05.09.2017 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz sobie przeanalizuję. Ja mam - 120 m2 (parter plus poddasze), - dom budowany 7 lat temu z betonu komórkowego plus ocieplenie 12 cm, - temperatura jakiej oczekiwałabym to właśnie 22 - 23 stopnie, więcej nie musi być - aktualnie na lato mam przepływowy podgrzewacz wody (średnio na 3 osoby to wychodzi jakieś 40 zł miesięcznie (w zasadzie to tylko kąpiel raz dziennie, a bardziej prysznic), więc chyba nie opłacałoby mi się podłączać jeszcze do cwu ... - od godziny 7 do 16 nikogo nie ma przez 4 dni w tygodniu, więc teoretycznie w tym czasie mogłaby być chłodniej .... Jakbym chciała zrobić sobie symulację na podstawie powyższych wyliczeń to wyszłoby mi tak: 7400 kWh - 2000 kWh (cwu) = 5400 kWH rocznie za 150 m2, to za 120 m2 powinno być proporcjonalnie mniej czyli 4320 kWh rocznie x 0,60 zł za 1 kWh w obecnej taryfie = 2592 zł. rocznie. Być może jeszcze udałoby się trochę obniżyć koszty biorąc pod uwagę mniejsze grzanie w czasie nieobecności. Do przemyślenia jeszcze przejście na dwie taryfy, tyle, że my najwięcej korzystamy z prądu od 16 do 22, później to już spanie... A czy mogłabym prosić o informację jaką pompę Pan zamontował u siebie i ile kosztowała modernizacja (koszt pompy i pozostałych elementów oraz usługi montażu?) Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 06.09.2017 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Värmepumpsägare - dziękuję bardzo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 06.09.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 "Fajnie " się czyta tematy z pousuwanymi postami, brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 21.09.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Witam, Pompa ciepła znacznie lepiej współpracuje z instalacją ogrzewania niskotemperaturowego. Jeżeli posiada Pan grzejniki, istnieje możliwość przeprojektowania instalacji (dodanie dodatkowych żeberek, jeżeli nie ma Pan grzejników płytowych) lub ewentualna wymiana grzejników na nowszy typ. Przy pracy w parametrach niskotemperaturowych pompa ciepła będzie miała wyższą sprawność COP, co ograniczy koszty ogrzewania.Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts