Kurtz1992 05.09.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Witajcie!!! Będę ocieplał całe poddasze. Ocieplał będę własnoręcznie z pomocą ojca. Mam z dwóch stron domu takie "kurniki" jak na obrazku od których chciałem zacząć ocieplanie. Tylko nie bardzo wiem jak to zrobić. Mam tylko dwa wymagania: -Wykonać własnoręcznie bez zlecania komukolwiek -Ma być naprawdę ciepło. Czy moglibyście coś doradzić? Aaa dodam że te kurniki będą nieużywane, po skończeniu ocieplenia planuję zamurować włazy do nich. Edytowane 5 Września 2017 przez Kurtz1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.09.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Krokwie dolegają do betonu ? jeśli tak .. to izolacja tego - to pół środek .. dobrze by było, aby pod krokwiami było jeszcze jakieś bodaj 5cm luzu .. w to miejsce trzeba dać możliwie dobry styropian .. czytaj grafitowy... jeśli jest na żyletki. Postawiłeś wymagania - że ma być ciepło.. to jeśli krokwie leżą - na betonie .. trzeba by było jeszcze dać nad krowie.. co już jest kawałkiem roboty.. a chyba nikomu nie chce się odkręcać blachy z dachu..Miejmy nadzieję, że będzie jeszcze trochę miejsca między krokwią - a betonem.. u moich Rodziców .. przy wymianie dachu .. właśnie udało się dać tam blisko 25cm styropianu, 15cm miedzy krokwie i 10cm pod. Ale cała przestrzeń powinna być wypełniona izolacją.. pod szczyt krokwi.A w tej części nie użytkowanej .. dać te 20cm grafitowego .. co najmniej.. lub 30cm białego.. nie żałować. A między krokwie - już tam nie ma potrzeby ..bo jest zaznaczone na rys. ale ważne aby strefa ogrzewana była otulona dokładnie.. jeszcze boczne ścianki.. też wypada panią izolację puścić .. aby nie miała przeszkód ... a ma być ciągła i bez przerw .. wtedy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurtz1992 06.09.2017 03:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Krokwie niestety na żyletki... Ale pomimo tego chcę je ocieplić jak tylko dobrze się da (oczywiście bez podnoszenia dachu. Na szczęście tego skosu gdzie krokwie przylegają do betonu jest tylko jakieś 5-6mx1,5-2m tak że na szczęście reszta miejsc to już będzie chociaż ze 30cm i zrobione po bożemu. A jeszcze się zastanawiam bo tam u góry widać na zdjęciu poddasze nieużytkowe. I teraz tak. Napewno wełna pójdzie na strop (mam zamiar dać 2x150 lub 2x200 na zakładkę, legary i podłogę z osb albo starych mebli pozbieranych po znajomych. Tylko zastanawiam się czy nie dać jeszcze na połać dachu między krokwiowo 150 żeby przełamać w zimie i w lecie temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts