malmaliniak 05.09.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Witam kolegów muratorów. w planach na wiosnę mam zmianę całego dachu i wykończenie mieszkania na poddaszu. W załączonych zdjęciach widać pomieszczenie docelowo salon+kuchnia w jednym, otwarta przestrzeń. Chciałbym aby w tym pomieszczeniu strop pozostał taki jaki jest, cały skośny, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie pod kątem utrzymania ciepła. Na pierwszym zdjęciu pod oknem miałby się znajdować jeden długi grzejnik. Na drugim zdjęciu tam gdzie okno od drzwi po dach po przeciwnej stronie będzie zabudowana łazienka z poziomym stropem. Martwię się że ciepło będzie się kumulować pod dachem. Belki pionowe, i ta długa pozioma będą wymieniane na nowe i pozostaną mniej więcej na swoich miejscach, tak aby było je widać. Z oglądanych przeze mnie materiałów przyjdzie w sumie około 30cm wełny mineralnej, ale czy to wystarczy jeśli cały skos miałby pozostać? Jestem dosyć zielony w budownictwie stąd chciałbym zasięgnąć rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 05.09.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Większa kubatura to więcej do ogrzewania ale jak juz ogrzejesz to skośny chyba będzie trzymal tak samo ciepło jak i poziomy. Ja robię u siebie wysoki sufit pod sam dach ładnie to wygląda i dodaje przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts