Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aberon - słyszał ktoś ?

karolkak

Recommended Posts

Znalazłam informację o kotłach Aberon, nie ma nic na forum więc podejrzewam e to absolutna nowość.

Czy ktoś kto ma w miarę ogarnietą fizykę mógłby się na ich temat wypowiedzieć ?

bo dla laika opis miodzio ;)

http://www.aberon.pl/

Moze to i nowosc, ale to zwykłe kotły elektryczne z dodatkiem elektroniki sterującej. COP=1 co zresztą jest napisane w dokumentacji. Gdzie jest ten miód nie wiem, moze cena jest taka miodna ale nie wiem jaka jest faktycznie to sie nie wypowiem.

• 1 month później...
Moze to i nowosc, ale to zwykłe kotły elektryczne z dodatkiem elektroniki sterującej. COP=1 co zresztą jest napisane w dokumentacji. Gdzie jest ten miód nie wiem, moze cena jest taka miodna ale nie wiem jaka jest faktycznie to sie nie wypowiem.

ty tojesteś specu niezły , COP jest dla klimy i pomp ciepła , a takie kotły jak ten :spam: to świetny wynalazek bo grzeje lepiej niz pompa ciepłą która ma grzałki , chyba wiesz o tym , poczytałem na stronie, całkiem ciekawe to , sam szukam jakiś rozwiazań do ogrzewania , pompa ciepła to wydatek bez zwrotny nie ekonomiczny tak naprawde, gdyby były dotacje jak w szwescji lub norwegii albo niemczech to mozna to łyknąć ale tak to wywalony pieniadz

Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktu.

• 3 months później...

["QUOTE=bob_bud_;7537010]ty tojesteś specu niezły , COP jest dla klimy i pomp ciepła , a takie kotły jak ten :spam: to świetny wynalazek bo grzeje lepiej niz pompa ciepłą która ma grzałki , chyba wiesz o tym , poczytałem na stronie, całkiem ciekawe to , sam szukam jakiś rozwiazań do ogrzewania , pompa ciepła to wydatek bez zwrotny nie ekonomiczny tak naprawde, gdyby były dotacje jak w szwescji lub norwegii albo niemczech to mozna to łyknąć ale tak to wywalony pieniadz"

hehe bob_bud_

bob_bud_ jest nieaktywny ,widzę że Ty jesteś jescze lepszy spec. Nie masz pojęcia o czym piszesz.Poczytaj dokładniej,kociołki Aberon,np. 2 kw,czyli najmniejszy zużywa ok 1900 kw energi na seson grzewczy,czyli ok 7 miesięcy.tym kotłem ogrzejesz pomieszczenie do 30 mkw. 1900 kw *ok 80 gr = 1520 zł (więc jaka to jest oszczędność)?. Natomiast dobra pompa cieþla która ma ten właśnie COP (o którym mowa i myslę że we dwóch nie wiecie co to jest :rolleyes:).

ma 1:5. czyli 1 kw prądu zamienia na 5 kw energi cieplnej. Czyli pompa ciepła do tego samego pomiesczenia zużyje 5 razy mniej prądu!!!

A więc 1900:5=380.czyli zużyje 380 kw energi elektrycznej,a więc 380 kw * 80gr=304 zł.

Widzisz różnice pomiedzy kotłem Aberon a pompą ciepła? kocioł na prąd zużyje 1520 zł a pompa ciepła 304 zł !!!

Ps. pompa ciepła ogrzewa czynnik sprężarką a nie grzałkami!!!

Chłopie co Ty bredzisz?

Edytowane przez DamianusD

• 3 years później...