kloczkowski84 06.09.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) Witam, mam problem z instalacją (ogrzewaniem), problem ciągnie się 2 sezon gdyż tyle mieszkamy w domu i tyle ma instalacja (układ otwarty) podłogówki góra i dół + grzejniki drabinkowe. 1. grzejniki drabinkowe nie grzeją, ten na dole ledwo ciepławy, góra wogóle. 2. Podłogówka ma po 8 obiegów (parter -8 i piętro też , ostatni obieg na parterze słabo dogrzewa, jak pozamykam inne obiegi (tzn. na rotametrach zmniejsze przepływy do około 1/3) to wtedy idzie. Pompy pozakładane 60 grundfossa 3. Podłogówka u góry nie dogrzewa mi 2 obiegów, po 80mb-końcowych (pompa również 60) Proszę zerknijcie czy ta instalacja jest w normach, czy trzeba ją przerabiać? coś poprawić? coś dodać? Proszę Was o pomoc, hydraulik ma u mnie pojawić się niebawem i coś ma wymyślić. Kolory: czerwony-ciepła woda niebieski - zimna żółty - kable itd. nie rysowałem "naczyń/zbiorników" ale są Edytowane 6 Września 2017 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Zawory zwrotne przy pompkach są zamontowane? Zacząłbym od odpowietrzenia bo prawdopodobnie układ jest zapowietrzony. Wiadomo jak długie są obwody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 06.09.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) Dziwne, mam bardzo podobnie zrobioną instalację CO. Rożnica tylko polega na tym, że pompy od podłogówek mam przy rozdzielaczach i przy każdej mam osobny zawór trójdrożny z kapilarą. No i u mnie z pieca wychodzi tylko jedna rura zasilająca, u ciebie są dwie. Wszystko chodzi jak trzeba. Piec mam w piwnicy i z doświadczenia zauważyłem że bojler i grzejniki w łazienkach są w stanie chodzić na grawitacji bez pompy, dlatego dziwi mnie, że grzejniki Ci nie grzeją. Jedynie grzejnik, który mam w piwnicy w pralni nie grzeje, bo jest na wysokości pieca, a pexy idą po podłodzę. Na pewno grzejniki nie są zapowietrzone? Edytowane 6 Września 2017 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Zawory zwrotne przy pompkach są zamontowane? Zacząłbym od odpowietrzenia bo prawdopodobnie układ jest zapowietrzony. Wiadomo jak długie są obwody? zawory zwrotne są, nie rysowałem, zeby już za bardzo rysunku nie zaśmiecać. odpowietrzałęm każdą pętle po kolei, obwody do 80mb, najdłuższy ma jakoś niecałe 90 ale ten fajnie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Dziwne, mam bardzo podobnie zrobioną instalację CO. Rożnica tylko polega na tym, że pompy od podłogówek mam przy rozdzielaczach i przy każdej mam osobny zawór trójdrożny z kapilarą. No i u mnie z pieca wychodzi tylko jedna rura zasilająca, u ciebie są dwie. Wszystko chodzi jak trzeba. Piec mam w piwnicy i z doświadczenia zauważyłem że bojler i grzejniki w łazienkach są w stanie chodzić na grawitacji bez pompy, dlatego dziwi mnie, że grzejniki Ci nie grzeją. Jedynie grzejnik, który mam w piwnicy w pralni nie grzeje, bo jest na wysokości pieca, a pexy idą po podłodzę. Na pewno grzejniki nie są zapowietrzone? Grzejniki też odpowietrzałem, są wyżej od pieca, może pompka nie daje rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 06.09.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Przypomniała mi sięjeszcze jedna rzecz :)A zawór przy bojlerze masz otwarty maksa? Jeśli tak, to zakręć go i sprawdź czy wtedy będą grzały grzejniki. Jeśli tak, to otwieraj stopniowo zawór tak, żeby złapać równowagę w przepływach. Być może woda idzie dużo większym przepływem na bojler i dlatego niedogrzewa grzejników. Jak tak u siebie miałem z grzejnikiem w piwnicy, miał dużo niższą temperaturę niż grzejniki w łazienkach. Przydławnie zaworu przy bolerze znacznie poprawiło sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Przypomniała mi sięjeszcze jedna rzecz :)A zawór przy bojlerze masz otwarty maksa? Jeśli tak, to zakręć go i sprawdź czy wtedy będą grzały grzejniki. Jeśli tak, to otwieraj stopniowo zawór tak, żeby złapać równowagę w przepływach. Być może woda idzie dużo większym przepływem na bojler i dlatego niedogrzewa grzejników. Jak tak u siebie miałem z grzejnikiem w piwnicy, miał dużo niższą temperaturę niż grzejniki w łazienkach. Przydławnie zaworu przy bolerze znacznie poprawiło sytuację. Bardzo prawdopodobne Jeśli instalacja jest odpowietrzona, to problemem przy podłogówce mogą stanowić duże różnice w oporach hydraulicznych pętli. Przydław pętle tak, aby te nie grzejące zrobiły się ciepłe i sprawdź, czy pozostałe nadal grzeją. Jak będzie ok to tak zostaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Mam pytanie, właściwie dwa1. czy zawory zwrotne powinny być za pompami obiegowymi czy przed? bo ja mam za pompami patrząc od zasilania kotła: kocioł-pompa-zawór zwrotny2. tak jak na rysunku zawór trójdrogowy termostatyczny mieszający mam przed pompami ale dziwna sprawa bo jak sprawdziłem to strzałkę (tą dłuższą) mam skierowaną w stronę kotła, czy tak powinno być?czy nie powinna odchodzić od kotła a ta boczna iść w kierunku powrotu?jak to się powinno założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 1 Nie ma znaczenia2 Przydałoby się zdjęcie, lub model zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 a jaki to zawór termostatyczny? albo masz opis H-goraca, C-zimna, Mix-zmieszana albo poza tym, przy podłogówce powinien być jeden zawór i jedna pompa lub dwa zawory i dwie pompy a jesli masz tak to masz zły zawór. ad1. na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 1 Nie ma znaczenia 2 Przydałoby się zdjęcie, lub model zaworu. Co za model to nie wiem, pisze tylko herz od prawej strony jest piec (dół zdjecia powinien być) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 aha, to po co na nim kapilara?myślałem, że jak jest kapilara to jest mieszający Ale, że instalator wod-kan takiego BUBLA strzelił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 06.09.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Masz taki zawór trójdrożny jak ja i jest on źle założony i nie w tym miejscu. Nie jestem hydraulikiem, ale u mnie jest jak na załączonym rysunku i działa jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 To jest zawór rozdzielający, zgodnie z dokumentacją techniczna nie powinien być montowany jako mieszający. Tak zamontowany może ograniczać przepływ w instalacji. Należało by go przenieść na powrót instalacji (zostawiając kapilarę w obecnym miejscu), lub wymienić np na ESBE VTA. Edit. tak jak narysował kolega wyżej, tylko że dla obu podłogówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) kapilara ok, ale wydaje mi się , ze jest odwrotnie zamontowany, ta strzałka powinna iść od kotła do pomp, a ty masz od pomp do kotła.ten zawór moze pełnic role rozdzielającą jak i mieszającą, wszystko zalezy w którym miejscu jest załozony i w która strone ma działać. edit: jednak nie mam racji, to inny zawór i jest tylko rozdzielający i powinien byc montowany na powrocie http://www.herz.com.pl/grafiki/1_kt_7761_calis_ts_rd.pdf musisz wymienic zawór Edytowane 6 Września 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 kapilara ok, ale wydaje mi się , ze jest odwrotnie zamontowany, ta strzałka powinna iść od kotła do pomp, a ty masz od pomp do kotła. tu masz opis tego zaworu ten zawór moze pełnic role rozdzielającą jak i mieszającą, wszystko zalezy w którym miejscu jest załozony i w która strone ma działać. To jest inny zawór... http://herz-srb.com/katalog.php?prodID=475 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) @mac_612, masz racje, właśnie edytowałem wpis jak wysyłałeś swoja wiadomość edit: chociaz jak dokładnie przeczytać karte katalogowa owego zaworu to może być tylko odwrotnie zamontowany i raczej jest do grzejników, gdzie medium jest do niego pchane edit2: tak czy owak zawór do wymiany na mieszający bez głowicy i kapilary Edytowane 6 Września 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Slawko123 Jeszcze raz przyjrzałem się zdjęciu - Wydaje mi się że ów zawór jest maks 3/4 co oznacza, że jest z pewnością za mały do tej instalacji. Nie pozostaje nic innego jak wymiana na termostatyczne ESBE/Afriso Lub 3d z siłownikiem sterowany np pogodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 ok, dzieki za info czyli mam dwa wyjścia: 1. albo założyć dwa mieszające bezpośrednio przed pompami i dopiąc do nich powroty2. albo przenieść ten jeden i dołożyć drugi taki sam do drugiej podłogówki na powrocie z niej. tak czy inaczej trzeba przerobić instalację, więc chyba zakupię dwa mieszające i wsadze tam zaraz przed pompami. Bo rozumiem, że to lepszy pomysł niż z tym zaworem rozdzielającym na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Wystarczy jeden zawór mieszający o odpowiednim kVs w miejscu starego. Najprościej wstawić np 11/4 ESBE seri VTA570, lub Zwykły zawór trójdrożny z automatyką strojącą (drożej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts