Slawko123 06.09.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 jeden mieszający i jedna pompa, po co Ci dwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.09.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Też można Ale mniej przeróbek to zostawić tak jak jest + wymiana na prawidłowy zawór termostatyczny + pompki na niskim biegu+ można się pokusić o regulacje ilościową góra/dół za pomocą termostatów pokojowych załączających owe pompki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 a taki http://www.avicold.pl/pl/zawory-silnikowe/1771-zawor-silnikowy-typ-vd.html+ http://www.avicold.pl/pl/termostaty/1775-termostat-opaskowy-brc.htmlbo mam do tego dostęp z pełnymi rabatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) a taki http://www.avicold.pl/pl/zawory-silnikowe/1771-zawor-silnikowy-typ-vd.html + http://www.avicold.pl/pl/termostaty/1775-termostat-opaskowy-brc.html bo mam do tego dostęp z pełnymi rabatamiani to, ani to. To nie sa zawory mieszające, tylko odcinające juz predzej to http://www.avicold.pl/pl/silowniki-i-korpusy-zaworow/1807-zawor-3-drogowy-vmx-140n.html i ta głowiaca z kapilarą co juz masz, ale pod warunkiem, ze gwint pasuje Edytowane 6 Września 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 06.09.2017 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 a coś takiego DN25 http://www.skleparmatura.pl/honeywell/zawor-regulacyjny-trojdrogowy-dn25-kvs-5-naped-m7410e-m7410c-m6410l-14286.html oczywiście w innej cenie ok 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 07.09.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 a coś takiego DN25 http://www.skleparmatura.pl/honeywell/zawor-regulacyjny-trojdrogowy-dn25-kvs-5-naped-m7410e-m7410c-m6410l-14286.html oczywiście w innej cenie ok 200zł I to jest dobre rozwiązanie problemu. Nie będziesz musiał przerabiać instalacji, tylko wstawić w miejsce obecnego zaworu nowy. Najtańszym rozwiązaniem będzie przełożenie istniejącego zaworu trójdrożnego na powrót, tak jak zaznaczyłem na schemacie. Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie. Działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 07.09.2017 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 I to jest dobre rozwiązanie problemu. Nie będziesz musiał przerabiać instalacji, tylko wstawić w miejsce obecnego zaworu nowy. Najtańszym rozwiązaniem będzie przełożenie istniejącego zaworu trójdrożnego na powrót, tak jak zaznaczyłem na schemacie. Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie. Działa bardzo dobrze. Czyli lepiej bedzie wstawić nowy mieszający np. AFRISO ATM 561 lub ATM 761 w miejsce tego co teraz mam a jego wywalić daleko ??? czy lepiej tego przenieść tak jak na zdjeciu czyli na powrót i nie wstawiać mieszajacego ??? czy może mieszający nowy i ten rozdzielający , który już jest :( ja już się pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 07.09.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Najprościej w miejsce twojego wstawić inny prawidłowy np ATM 881 DN32, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 07.09.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 To już sam musisz podjąć decyzję. Oba rozwiązania wydają się być prawidłowe. A co z grzejnikami w łazienkach, które słabo grzeją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 07.09.2017 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 To już sam musisz podjąć decyzję. Oba rozwiązania wydają się być prawidłowe. A co z grzejnikami w łazienkach, które słabo grzeją? hmm, muszę popróbować z tym zaworem, chociaż instalator mówił żeby puścić je bezpośrednio z pieca bo mam takową możliwość, oczywiście z pompką :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 07.09.2017 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Najprościej w miejsce twojego wstawić inny prawidłowy np ATM 881 DN32, Dzisiaj znalazłem takowy zawór ATM 881 ale Pan w sklepie powiedział mi, żebym sobie sprawdził przepływ pompy oraz jej przyłącze rurowe, żeby zawór nie był za duży bo mogę mieć problemy z nim i pompą. Ja mam Grundfosa Alpha 2 i z tego co doczytałem to tam jest G (cokolwiek to znaczy) 1 i 1/2" ale przepływu nie mogę znaleźć. Czy ten zawór bedzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 wystarczy Ci zawór 1", większego nie ma sensu, chyba, ze masz z 1000m2 podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 11.09.2017 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 wystarczy Ci zawór 1", większego nie ma sensu, chyba, ze masz z 1000m2 podłogówki Dzisiaj mój spec mi mówi, że lepiej żebyśmy zrobili to na czterodrogowym, a mój ecoal 3.1.8 chyba nie obsługuje :/ czy czterodrogowy można wysterować recznie? czy musi być siłownik i jakiś czujnik temp.? czy jedyna opcja to sterownik z obsługą zaw. czterodrogowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.09.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Faktycznie ATM 761 powinien wystarczyć, nie wiem czemu ubzdurało mi się że masz ponad 200m2 podłogówki. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Dzisiaj mój spec mi mówi, że lepiej żebyśmy zrobili to na czterodrogowym, a mój ecoal 3.1.8 chyba nie obsługuje :/ czy czterodrogowy można wysterować recznie? czy musi być siłownik i jakiś czujnik temp.? czy jedyna opcja to sterownik z obsługą zaw. czterodrogowych? zawory które wskazujesz lub wskazują inni nie potrzebuja sterowników, siłowników itp. to sa zawory termostatyczne, na których sam ustawiasz konkretna temperature i on sam ja utrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 11.09.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 zawory które wskazujesz lub wskazują inni nie potrzebuja sterowników, siłowników itp. to sa zawory termostatyczne, na których sam ustawiasz konkretna temperature i on sam ja utrzymuje a czterodrogowe są mieszające termostatyczne? Dodam, że zakupiłem ten afriso ATM 881, a ten mój spec mi mówi o czterodrogowym :/ dodatkowo jeszcze mi tróje, że on jest za tym aby przerobić układ na zamknięty a piec to RBR ekouniwersal od INSTALCO i nie ma wężownicy schładzającej. Czy warto się bawić w układy zamknięte???? czy lepiej zostać przy otwartym a dobrze go zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.09.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Zamontuj tego ATM'a, Nie kombinuj z przeróbką na zamknięty, bo sobie bombę zafundujesz. Sam układ instalacji masz dobry, jedyne co bym przerobił to dorzucił bufor, ZNACZNIE poprawiłby komfort użytkowania. Zamontuj tego 3d, odpowietrz instalację i ciesz się z użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 a czterodrogowe są mieszające termostatyczne? są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 13.09.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 hmm, dzisiaj spec wymyslił, ze założy mi zawór czterodrogowy a za nim ten mój trzydrogowy. Czterodrogowy ustawi tak aby mieszał wode dla ochrony powrotu a trójdrogowy bedzie mieszał na podłogówkę :/ przerost formy nad trescia-tak mi się wydaje. czterodrogowy ma byc ustawiony manualnie bo on ma na zbyciu takowy, zreszta mój sterownik nie obsługuje czterodrogowego. czy ktoś z Was już coś takiego widział :) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 14.09.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 są [ATTACH=CONFIG]396538[/ATTACH] Ja mam taki założony , z dołu zasilanie z góry pompka co zasila górną szynę , prawa strona odbiera wodę z dolnej szyny zasilającej a lewa to wypływ wody z podłogówki , ustawię temp jaka mnie interesuje i zapominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts