kmaj 06.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Witam wszystkich. Brama ma koło 10 lat. Na wiosnę przechodziła przegląd. Wcześniej nie było z nią problemów więc nie było potrzeby. Wymienione zostały fotokomórki i przez parę miesięcy był spokój ale znów się zaczęło - jak chce to się otworzy/zamknie. Liczyłem, że wymiana baterii w pilotach pomoże ale nic z tego. Działanie/niedziałanie jest bardzo losowe. Potrafi zadziałać z odległości 15 metrów a nie zadziałać z 50 cm.Dziś się otworzyła ale nie zamknęła więc zrobiłem dokładne obserwacje. Dioda na fotokomórce taj bliżej silnika miga 2-3 razy i się zapala na dłuuuużej. Później 2-3 mignięcia i znów zapala się na dłużej. Odwrotnie jest z diodą w przeciwnej fotokomórce - ta miga jak głupia. Parę razy zrobiłem tak, że przetarłem rosę/wodę/kurz z przeciwległej fotokomórki i pomogło. Ale dziś nic z tego. Walczyłem 10 razy. Czy to miganie można jakoś przełożyć na kod błędu? Ma to jakieś znaczenie, że miga 2-3 razy? Ktoś ma jakiś pomysł, jak to cholerstwo naprawić? pozdrawiamkamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.09.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Osobiście zaczął bym od sprawdzenia co jest przyczyną wadliwej pracy bramy. Odłącz fotokomórki i sprawdź jak działa brama (uwaga - samo odłączenie często nie wystarczy, trzeba odpowiednio skonfigurować sam napęd aby pracował w opcji bez zabezpieczeń). Jeżeli będzie działała poprawnie, w fotokomórkach szukał bym przyczyny. Natomiast jeżeli pomimo ich odłączenia dalej będzie fiksować, trzeba szukać gdzie indziej. Może szwankuje radio ? Masz wyzwalanie zamykania przyciskiem na kablu ? Napisz jeszcze co to za napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmaj 09.09.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 (edytowane) Witam Mój napęd to Nice Robus RBA2/A. Na zdjęciach są jeszcze inne cyferki Rozkręciłem obudowę przy częściowo otwartej bramie i udało mi się ją pilotem otworzyć całkowicie i przestało działać. Naciskanie Open/Close nic nie daje. Może ja naciskać nie umiem? Może to trzeba przez ileś sekund przytrzymać? Na zdjęciu widać diody od L1 do L6. Cyklicznie powtarza się coś takiego: migają dwie pierwsze, zapalają się wszystkie, gasną i ponownie miganie. Tyle zdiagnozowałem. Czy Open/Close powinno bez problemu otwierać? Czy trzeba odłączyć fotokomórki, żeby przyciski działały? Edytowane 11 Września 2017 przez kmaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmaj 10.09.2017 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Wczoraj zostawiłem bramę w trybie ręcznego otwierania.Dziś przestawiłem tryb na pilota i ponownie zaglądnąłem do wnętrza bramy i diody L1-L6 nie świeciły się. Otwieranie/zamykanie bramy działało zarówno pilotem jak i przyciskami Open/Close. Ło co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neoo198110 07.12.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Czy poradziłeś sobie z tym problemem? Mam identyczny problem z nice robią 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts