Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama ogrodzeniowa na pilota - czasami daje się otworzyć/zamknąć

kmaj

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Brama ma koło 10 lat. Na wiosnę przechodziła przegląd. Wcześniej nie było z nią problemów więc nie było potrzeby. Wymienione zostały fotokomórki i przez parę miesięcy był spokój ale znów się zaczęło - jak chce to się otworzy/zamknie. Liczyłem, że wymiana baterii w pilotach pomoże ale nic z tego. Działanie/niedziałanie jest bardzo losowe. Potrafi zadziałać z odległości 15 metrów a nie zadziałać z 50 cm.

Dziś się otworzyła ale nie zamknęła więc zrobiłem dokładne obserwacje. Dioda na fotokomórce taj bliżej silnika miga 2-3 razy i się zapala na dłuuuużej. Później 2-3 mignięcia i znów zapala się na dłużej. Odwrotnie jest z diodą w przeciwnej fotokomórce - ta miga jak głupia.

Parę razy zrobiłem tak, że przetarłem rosę/wodę/kurz z przeciwległej fotokomórki i pomogło. Ale dziś nic z tego. Walczyłem 10 razy.

Czy to miganie można jakoś przełożyć na kod błędu? Ma to jakieś znaczenie, że miga 2-3 razy? Ktoś ma jakiś pomysł, jak to cholerstwo naprawić?

pozdrawiam

kamil

Osobiście zaczął bym od sprawdzenia co jest przyczyną wadliwej pracy bramy. Odłącz fotokomórki i sprawdź jak działa brama (uwaga - samo odłączenie często nie wystarczy, trzeba odpowiednio skonfigurować sam napęd aby pracował w opcji bez zabezpieczeń). Jeżeli będzie działała poprawnie, w fotokomórkach szukał bym przyczyny. Natomiast jeżeli pomimo ich odłączenia dalej będzie fiksować, trzeba szukać gdzie indziej. Może szwankuje radio ? Masz wyzwalanie zamykania przyciskiem na kablu ?

Napisz jeszcze co to za napęd.

Witam

Mój napęd to Nice Robus RBA2/A. Na zdjęciach są jeszcze inne cyferki :)

Rozkręciłem obudowę przy częściowo otwartej bramie i udało mi się ją pilotem otworzyć całkowicie i przestało działać. Naciskanie Open/Close nic nie daje. Może ja naciskać nie umiem? Może to trzeba przez ileś sekund przytrzymać?

Na zdjęciu widać diody od L1 do L6. Cyklicznie powtarza się coś takiego: migają dwie pierwsze, zapalają się wszystkie, gasną i ponownie miganie.

Tyle zdiagnozowałem. Czy Open/Close powinno bez problemu otwierać? Czy trzeba odłączyć fotokomórki, żeby przyciski działały?

20170909_134004.jpg

a.jpg

b.jpg

Edytowane przez kmaj

• 4 years później...