Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie domu do zimy

maziasty

Recommended Posts

Nadchodzaca zima bedzie pierwsza moja zima w nowym domu. Zastanawiam sie w jaki sposob powinienem przygotowac moj dom do zimy, na co zwrocic uwage przez spadnieciem sniegu i co pozniej monitorowac?

Czy powinienem na biezaco usuwac snieg z dachu i sople z rynien? :-?

Nadchodzaca zima bedzie pierwsza moja zima w nowym domu. Zastanawiam sie w jaki sposob powinienem przygotowac moj dom do zimy, na co zwrocic uwage przez spadnieciem sniegu i co pozniej monitorowac?

Czy powinienem na biezaco usuwac snieg z dachu i sople z rynien? :-?

oczywiście!, do usuwania śniegu kup sobie najlepiej mały spychacz :p :p :p :p

Daruj mi żarty i witaj na forum :D :D :D ale śniegu z dachu nikt nie usuwa (

Jeżeli masz dach z którego mógły zsuwać się śnieg lawinowo to nad miejscami gdzie przechodzą ludzie załóż płotki p.śniegowe.

np takie

http://www.braas-polska.com.pl/media/a5/5.jpg

i tu inny link ;

http://www.moj-dom.com.pl/index.php?produkt=90&grupa=10&gr_str=OCHRONA%20PRZECIWŚNIEGOWA&lang=

Sople tworzą się tylko niekiedy i łatwo je można usunąć np długim kawałkiem drewnianej łaty.

• 2 weeks później...

Witaj Maziasty ! Pierwszą zimę mam już za sobą. Trudno tu o recepty. Wszystko zależy od okoliczności. Dla mnie najważniejsze były dojazdy do pracy. Szczęściem zmima była łaskawa i drogi były przejezdne. Dobra łopata i skuwak do odśnieżania może się przydać. O pomoc sąsiedzką też warto zadbać !

Powodzenia! :wink:

Podstawa to przygotuj sobie odpowiednia ilość opału 8) :D

A tak serio, możesz kupić: odmrażacz /mi zamarzła kłódka w bramie :evil: /, łopatę do odsnieżania /przydaje się 3 razy na sezon/,

jak masz kostke brukową to ewentualnie troche piachu na gołoledź/.

Zima we własnym domu to fajna rzecz, siedzisz sobie przed kominkiem, wpatrujesz się w ogień i popijasz winko :D

Mój mąż juz sie nie moze jej doczekać, w koncu nic nie bedzie musiał robic w ogrodzie :roll:

• 2 weeks później...

Idzie zima uwaga wontek na czasie wiec doświadczenia są wskazane wiem jak zabezpieczyć stan surowy przed zima bo to przerobiłem a teraz jak sie bedzie mieszkało to sie okaże w praniu i co trzeba było zrobić jeszcze teraz jak jest wmiare ciepło a nie jak bedzie minus pare stopni. JEDNA RADA nie zakładajcie gniazdka w ujemnych temperaturach bo tak robiłem jak trzeba było podłaczyć choinke na budowie bo szły swieta nie miła sprawa jak palce sa fioletowe :lol:

Pozdrawiam ARi :wink: