Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKIE BLOCZKI FUNDAMENTOWE?

budek

Recommended Posts

Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie bloczków fundamentowych. Jakie atesty winny mieć, z czego wykonane (klasa cementu). Czy muszą koniecznie być wykonywane na wibroprasie i czy istnieje jakaś "organoleptyczna" metoda oceny ich jakości.

Pytam bo każdy chwali swoje i każdy daje różne ceny (od 2,10 do 3,30 za 38x25x12).

Pozdr Budek

Zapytaj sie z jakiej klasy betonu sa wykonane.

U mnie rozładunek bloczków odbył sie poprzez wykiprowanie tatry. jak zobaczyłem, że tylko 2-3 bloczki się uszkodziły wiedziałem, że nie oszukano mnie co do klasy betonu użytego do ich wyrobu.

Kup dwa, trzy bloczki podrzuć do góry na 2-3 m jak spadna i się nie rozwalą to może będzie OK. Jak masz kasę do oddaj do laboratorjum budowlanego i będziesz dokładnie wiedział co kupujesz.

Myśmy przetestowali bloczki przed kupnem. Jeden bloczek położyliśmy na ziemi, a drugi zrzuciliśmy na niego z wysokości 1,5m.

Nie wszystkie bloczki, które oglądaliśmym wytrzymały. Większość bloczków rozpadła się na pół. W końcu trafiliśmy na takie, które przetrzymały, tzn. wyszczerbiły się tylko krawędzie.

Znalazłem bloczki spełniające moje i Wasze wymagania ale za 3,30zł/szt czy przypadkiem to nie wygórowan cena jak za 1/100 m3 betonu.

Moje w hurtowni były po 3,10 zł ale poszedłem na plac z palety spisałem nr telefonu do producenta i od niego bezpośrednio kupiłem za 2,25 zł.

Najlepiej szukac bezposrednio od producenta - z większoscią nie ma problemu dogadanie się co do ceny i dowozu.

Zbych_Sz

• 10 months później...
Potwierdzam, że żadna hurtownia nie dała mi takiej ceny jak bezpośredni producent :-? 2. 32 za bloczek 38x25x12. I do tego ma ją być z wywrotki wysypane czyli wywalone i mają się nie uszkodzić :-? Gwarantuje to producent :roll:

To chyba o niech dobrze świadczy :roll:

U mnie też kiprowali. Zamarłem, ale pękł może 1-2. Na 1400 szt.

Piszecie o bloczkach 38x25x12.

W okolicach Krakowa można kupić bloczki o wymiarach 30x24x19 i 19x19x39. Nie za bardzo wiem jak można zrobić wiązanie narożnika z tych naszych bloczków. Zakład wychodzi 5 cm - to chyba za mało. Z bloczka 38x25x12 zakład ma 13 cm i to jest bardziej rozsądne.

Ponadto, jakiej grubości robi się ścianę z bloczka w przypadku domu podpiwniczonego? Producent mówi, że 25 cm wystarczy na podpiwniczenie bloku czteropiętrowego. Murarz chce robić ściany zewnętrzne grubości 30 cm, a wewnętrzne 19 cm. Okoliczni sąsiedzi mówią, że ściana fundamentowa piwnicy musi mieć co najmniej 40 cm. Nie wnikam w projekt domu. Konstruktor to zapewne napisał. Mnie interesuje podejście praktyczne. Jak robi się to najczęściej?

Czy taką ścianę się dodatkowo zbroi, na przykład w spoinach? Przypominam, że jest to ściana piwnicy prawie całkowicie zagłębionej w gruncie.

• 14 years później...