budek 15.09.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie bloczków fundamentowych. Jakie atesty winny mieć, z czego wykonane (klasa cementu). Czy muszą koniecznie być wykonywane na wibroprasie i czy istnieje jakaś "organoleptyczna" metoda oceny ich jakości. Pytam bo każdy chwali swoje i każdy daje różne ceny (od 2,10 do 3,30 za 38x25x12). Pozdr Budek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Zapytaj sie z jakiej klasy betonu sa wykonane.U mnie rozładunek bloczków odbył sie poprzez wykiprowanie tatry. jak zobaczyłem, że tylko 2-3 bloczki się uszkodziły wiedziałem, że nie oszukano mnie co do klasy betonu użytego do ich wyrobu.Kup dwa, trzy bloczki podrzuć do góry na 2-3 m jak spadna i się nie rozwalą to może będzie OK. Jak masz kasę do oddaj do laboratorjum budowlanego i będziesz dokładnie wiedział co kupujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 15.09.2004 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Dzięki. Tylko jak ja rzucę na taką wysokość. Może wystarczy, że zrzucę (oby tylko ktos nie przechodził). Skoro już gaworzymy a jaką zaprawę cementową do murowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 16.09.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Myśmy przetestowali bloczki przed kupnem. Jeden bloczek położyliśmy na ziemi, a drugi zrzuciliśmy na niego z wysokości 1,5m.Nie wszystkie bloczki, które oglądaliśmym wytrzymały. Większość bloczków rozpadła się na pół. W końcu trafiliśmy na takie, które przetrzymały, tzn. wyszczerbiły się tylko krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 16.09.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Proponuje przed zakupem bloczków przeliczyć koszty wykonania fundamentu z lanego betonu z gruszki, ja tak zrobiłem i zaoszczędziłem sporo pieniędzy a i fundament jest dużo mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 16.09.2004 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Przeliczyłem z bloczków wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 17.09.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 moj wykonawca pokazal jak pije wode beznadziejny bloczek, drugie to pory dobrze zwibrowane sa prawie idealnie gladkie no i kolor ciemne ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 17.09.2004 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Znalazłem bloczki spełniające moje i Wasze wymagania ale za 3,30zł/szt czy przypadkiem to nie wygórowan cena jak za 1/100 m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych_Sz 17.09.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Znalazłem bloczki spełniające moje i Wasze wymagania ale za 3,30zł/szt czy przypadkiem to nie wygórowan cena jak za 1/100 m3 betonu. Moje w hurtowni były po 3,10 zł ale poszedłem na plac z palety spisałem nr telefonu do producenta i od niego bezpośrednio kupiłem za 2,25 zł. Najlepiej szukac bezposrednio od producenta - z większoscią nie ma problemu dogadanie się co do ceny i dowozu. Zbych_Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 02.08.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Potwierdzam, że żadna hurtownia nie dała mi takiej ceny jak bezpośredni producent 2. 32 za bloczek 38x25x12. I do tego ma ją być z wywrotki wysypane czyli wywalone i mają się nie uszkodzić Gwarantuje to producent To chyba o niech dobrze świadczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.08.2005 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Potwierdzam, że żadna hurtownia nie dała mi takiej ceny jak bezpośredni producent 2. 32 za bloczek 38x25x12. I do tego ma ją być z wywrotki wysypane czyli wywalone i mają się nie uszkodzić Gwarantuje to producent To chyba o niech dobrze świadczy U mnie też kiprowali. Zamarłem, ale pękł może 1-2. Na 1400 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 03.08.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 bloczki betonowe to pryszcz, nie mniej są różnice, zależy od wykonawcy! alo to jest w ziemi, jakoś bym się tym nie przejmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 03.08.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 bloczki betonowe to pryszcz, nie mniej są różnice, zależy od wykonawcy! alo to jest w ziemi, jakoś bym się tym nie przejmował Dlaczego jak w ziemi to się nie przejmować Przecież to cała podstawa domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.08.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Piszecie o bloczkach 38x25x12.W okolicach Krakowa można kupić bloczki o wymiarach 30x24x19 i 19x19x39. Nie za bardzo wiem jak można zrobić wiązanie narożnika z tych naszych bloczków. Zakład wychodzi 5 cm - to chyba za mało. Z bloczka 38x25x12 zakład ma 13 cm i to jest bardziej rozsądne.Ponadto, jakiej grubości robi się ścianę z bloczka w przypadku domu podpiwniczonego? Producent mówi, że 25 cm wystarczy na podpiwniczenie bloku czteropiętrowego. Murarz chce robić ściany zewnętrzne grubości 30 cm, a wewnętrzne 19 cm. Okoliczni sąsiedzi mówią, że ściana fundamentowa piwnicy musi mieć co najmniej 40 cm. Nie wnikam w projekt domu. Konstruktor to zapewne napisał. Mnie interesuje podejście praktyczne. Jak robi się to najczęściej? Czy taką ścianę się dodatkowo zbroi, na przykład w spoinach? Przypominam, że jest to ściana piwnicy prawie całkowicie zagłębionej w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajkonur 05.06.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Czym się różnią takie bloczki od takich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts