michal812 08.09.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Mam pytanie Do zrobienia mam opaskę wokół domu oraz poprawienie (w sensie wymiana kostki) podjazdu.Całość na podłożu gliniastym. No i mam problem. Jak czytam o opasce, to pisze, żeby nie sypać piachu, bo będzie się w nim zbierać woda. To znaczy wcale? Kilka centymetrów chyba musi być, bo kostki na samej glinie nie ułożę... Ale jak czytam o podjazdach, to tam już pisze, że na glinie to trzeba większe korytowanie zrobić niż normalnie (w sensie nie 30 a 50 cm). To co, tam już woda nie będzie przesiąkać z ziemi dookoła i nie będzie się gromadzić? Mam lekki dysonans poznawczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.09.2017 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Zamiast pół metra podsypki (durnota) ja dałem geowłukninę drogową i na to kliniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal812 09.09.2017 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Zamiast pół metra podsypki (durnota) ja dałem geowłukninę drogową i na to kliniec I się sprawdza/ sprawdzi? Dla osobówki i raz na rok transportu 7mp drewna kominkowego? A ile tego klińca i czy niego dałeś beton (w sensie piach z cementem)? Na końcu podjazdu mam garaż z drzwiami otwieranymi normalnie (w sensie nie do góry). I tam co roku podnosi mi w zimie kostkę, że te drzwi, to tak na styk się otwierają. Boję się, że po wymianie pewnego dnia będę szedł do samochodu przed pracą, i do niego nie dojdę, bo będzie z przyczyn niezależnych ode mnie garażowany aż do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.09.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Miesiąc temu przywoził mi gościu 3 kubiki żwiru to jest jakieś 6 ton plus ciężarówka i zero strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 26.09.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Krótko i na temat w kwestii podbudowy na gliniastym grunciehttps://kostkabrukowa.buszrem.pl/projects/podbudowa-prawidlowe-przygotowanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 20.03.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Bruk na podjezdzie. Po rozmowie z dwoma wykonawcami proponuja oni wykorytowanie na okolo 30cm, geowłóknina, nastepnie podbudowa (kamien 0-30mm) na 30cm i podsypka. Wydaje mi sie to troche mało bo w większości gleba składa sie z mieszanki gliny i piachu. Po opadach robi sie bagienko.Wykonawca twierdzi że starczy bo tylko samochody osobowe i geowłóknina sprawi że nie bedzie osiadać punktowo. Wykonawca raczej z dobra opinią, ludzie o ktorych robił są zadowoleni. Koszt 125-130zł/m2 za wszystko z materiałem (wliczona kostka 50zł/m2).Czy na tego typu podłożunie powinno sie zrobić wyższej podbudowy, słyszałem też, że na dnie powinien być tez grubszy kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 20.03.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 U Ciebie z opisu wyłania się problem z wodą (piszesz o wysadzaniu nawierzchni i problemie z otwarciem drzwi). Przy projektowaniu konstrukcji nawierzchni, niezależnie od jej grubości podyktowanej obciążeniem i nośnością gruntu rodzimego, należy doprowadzić do sytuacji, w której konstrukcja do głębokości przemarzania nie będzie nasączona wodą. Korytowanie należy wykonać ze spadkiem poprzecznym, jednostronnym lub dwustronnym, 3% (3 cm na 1m) i odwodnić drenażem ułożonym wzdłuż podjazdu - drenaż (ułożony ze spadkiem ~2%) musi mieć gdzieś ujście (np. do rowu przydrożnego). Nie wdając się w szczegóły głębokość przemarzania wylicz sobie mnożąc razy 0,6 wartość hz z mapki http://www.zb.eco.pl/bzb/22/rozdz_3.htm - dla Warszawy da to 0,6*1m = 60cm. Na taką głębokość licząc od góry kostki powinieneś wymienić swoją glinę na grunt niewysadzinowy. Warstwy od góry: 8cm - kostka brukowa (na podjazd nie wolno dawać niższej, np. 6cm)3cm - podsypka piaskowo-cementowa10cm - podbudowa z kruszywa łamanego stabilizowanego mechanicznie40cm (dla Warszawy hz = 1m (0,6x100-8-3-10=39 cm)) - pospółka stabilizowana mechanicznie (zagęszczona warstwami)geowłóknina Taki zestaw (razem z drenażem) zapewni Ci trwały podjazd nawet przy założeniu najgorszego gruntu. Ale może da się mniej?? Zaproś sobie projektanta-drogowca to dobierze Ci najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 23.03.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 To wychodzi u ciebie 60cm całość, nikt chyba tak nie robi... popytałem sąsiadów i znajomych ktorzy mają kostkę od lat i max co im robili to 45cm z kostką. Nic im nie siadło przez wiele lat. Zamierzam dopłacić wykonawcy za dodatkowe 10cm ale myśle że te 45cm z kostką to już chyba starczy. Czy na pirwszą warstwę od gruntu powinno sie dawac grubszy kamien? u mnie chcą robić od razu 0-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 15.05.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 To wychodzi u ciebie 60cm całość, nikt chyba tak nie robi... popytałem sąsiadów i znajomych ktorzy mają kostkę od lat i max co im robili to 45cm z kostką. Nic im nie siadło przez wiele lat. Zamierzam dopłacić wykonawcy za dodatkowe 10cm ale myśle że te 45cm z kostką to już chyba starczy. Czy na pirwszą warstwę od gruntu powinno sie dawac grubszy kamien? u mnie chcą robić od razu 0-30. No właśnie, właśnie. Nie wiem w końcu jak zrobił Pod , ale też chcę dać ze względów że tak powiem logistycznych sam kliniec na geowłókninę w przypadku podjazdu.. Nie wiem czy tak będzie dobrze. Pytałem się człowieka który to będzie mi dostarczał, i powiedział że na geowłókninę może być sam kliniec. No ale wiadomo nie jestem pewny i szukam informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts