busstop 16.09.2004 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Polecam Stolbud Włoszczowę http://www.stolbud.pl Drzwi w dowolnym kolorze palety RAL (bez dopłat) i NCS (także bez dopłat) Ja mam DZ8 RAL9016 (białe) rodzice mają DZ12 RAL.... nie pamiętam, ale b. żadko spotykany kolor pomiędzy mahoniem a orzechem. Drzwi sprawdzone - u mnie mają już 2 latka i nic się nie dzieje. Zamek listwowy Winkhaus (z tymi hakami - jak wyzej wspominal jareko), od strony zawiasów listwa ze stałymi bolcami (10 szt.) , wkładki kl. C Winhaus VS (dwie, a nie jedna jak w GERDZIE) - a propos zgodnie z normą każda ma zatrzymac złodzieja 6 minut, zamki są zależne jak pisał jareko - dolną ryglujesz i tu polecam wkładkę z gałką od wewnątrz (czyli jak zamek górny w GERDZIE SX czy GSX, tyle tylko, że we włoszczowskich drzwiach w kl. C) , a górna blokujesz obroty dolnej - i tu z obu stron powinny byc klucze - nikt nie wyjdzie drzwiami nawet gdy wejdzie oknem. Szyby w standardzie P4 reflex. Koszt sosnowych drzwi z takim wyposażeniem i montazem zaczynał się od 2500 zł (w zeszłym roku, przy czym ww. modele DZ8 i DZ12 kosztowały ok. 3000 zł), ale przy zakupie z montażem VAT pozostaje ten sam 7% wiec powinno być podobnie. Okna mamy z Thermoplastu (Royal 5-komorowe) ale ich (Thermplastu) drzwi kosztowały z 6-8 tys. (z panelem i podobnym wyposażeniem), tak więc drzwi Stolbudowskie, wyladające solidniej niż drzwi Thermoplastu, wyszły przynajmniej połowę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 16.09.2004 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 jareko - dzięki za obszerne wyjaśnienia. Jeżeli dobrze zrozumiałem to te haczyki wysuwają się z bocznej krawędzi skrzydła i wchodzą w gniazda znajdujące się w pionowej futrynie - jeden u góry, a drugi na dole. Orientujesz się czy w okuciach Siegenia jesteż taki patent ?? Oknoplast Rąbień robi właśnie na Siegenii i nie wiem czy będą chcieli zamontować okucia Winkhaus'a. I jeszcze co to są "zawiasy DrHanna"?? Co do montażu to oczywiście "samo opiankowanie" było z duuuużym . Naczytałem się na forum i mniej więcej wiem jak powinny być zamontowane drzwi zewnętrzne. busstop - drzwi ze Stolbudu który by mi się podobały i pasowały to Palermo, ale w wersji dwuskrzydłowej kosztują ponad 6K , myślę, że z PCV będą jednak trochę tańsze. Tak więc chyba jednak PCV, ale czekam na dalsze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Chyba Siegenia ma inna konstrukcje - nie pamietam juz - za duzo tego bylo zawiasy DrHanna to taki hmmm.....Jaguar? wsrod okuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.09.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 No właśnie, czy nie ma innego sposobu mocowania drzi PVC poza tymi wystającymi zawiasami??? Wyglądają troche nieciekawie, są zbyt duże te zawiaski. Marzą mi się takie w kolorze złoty dąb, z szybą wypukłą albo z witrażem Czy takie drzwi PVC, ale np. pełne można zastosować jako zewnętrzne , ale od kotłowni? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 16.09.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Jest takie coś jak zakryte okucia i zawiasy. Ma takie coć WINKHAUS bodajże. Wtedy ich nie widać [praktycznie].Same drzwi muszą być zrobione z szerokich ram - nie tych do drzwi balkonowych. Nie każdy system ma takie szerokie profile. Za szerokie profile rozumiem te powyżej 100 mm [oczywiście chodzi o szerokość mierzoną w plaszczyźnie drzwi]. Powinny mieć też w ramach specjalne kostki zwiększające powierzchnię zgrzewu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LESZEKL 16.09.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Jeżeli drzwi pvc, to tylko otwierane do wewnątrz! Odradzam otwierane na zew. Zresztą jak ktoś zauważył, producenci nie chcą takich wykonywać, zastanów się dlaczego ? ( oczywiście niektórzy taki robią ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.09.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Dzięki pchelek -jak zwykle niezawodny!!! (Okna też już zamówiłem) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.09.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Dlaczego do wewnątrz Ja chciałbym otwierane na zewnątrz- łatwiej je wyważyć???? Napiszcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Jeżeli drzwi pvc, to tylko otwierane do wewnątrz! Odradzam otwierane na zew. Zresztą jak ktoś zauważył, producenci nie chcą takich wykonywać, zastanów się dlaczego ? ( oczywiście niektórzy taki robią ) Przylaczam sie do pytania rafallogi Cos mi w twej wypowiedzi nie gra - mowimy o drzwiach wejsciowych a nie balkonowych Czy moglbys jakis argument na poparcie swej tezy tutaj zamiescic?Bo wlasnie zastanawiam sie i jakos nie widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 skoro JAREKO (a i PCHELEK się nie odzywa) nie znajdują argumentów to tym bardziej mnie intryguje Twoja wypowiedź LESZEKL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.09.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 sadze ze poprostu sie pomulil i stad to milczenie. Nia zadnych argumentow za teza LEKSZEL'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 17.09.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Jak piwo królewskie to tylko "z gwinta".jak piwo warka to tylko z kufla.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Drzwi zewnętrzne mogą być i takie i takie - z przepisów wynika że powinny być otwierane na zewnątrz.Są takie i takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.09.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 ...a TYSKIE ze szklanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 PCHELEK - jak się odezwał, to już z całej rury Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LESZEKL 22.09.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Nie miałem czasu odpowiedzieć dlaczego nie polecam drzwi pvc otwieranych na zew. Odpowiem teraz, miałem z nimi problemy, po prostu się wykrzywiły! Dlaczego nie wiem, pewnie słońce zrobiło swoje. Problem poważny, bo po wymianie skrzydła znowu się wykrzywiły! Chyba, że tylko ja miałem pecha??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts