suchaikudlaty 09.09.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Witam, posiadam przydomową oczyszczalnię ścieków o poj. 3000L z drenażem, na końcu którego znajduje się studnia chłonna (odległość od zbiornika szamba ok. 18m, głębokość 1,5m, średnica fi 50cm). Pytanie moje jest takie, czy mogę za pomocą pompy wykorzystać wodę z tej studni do podlewania ogrodu? Chodzi mi głównie o ochronę środowiska i wszelkie przepisy i regulacje prawne z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 10.09.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Witam, Czy mam rozumieć, że masz zwykłą oczyszczalnię z drenażem i na końcu studnię chłonną? Czyli działa to tak, że co przez rury drenażowe częściowo infiltruje w głąb gruntu a część przepływa do studni chłonnej? Czy masz coś w postaci filtra piaskowego gdzie jest oczyszczanie w warstwie żwirowej, następnie na samym dnie filtra znajduje się drenaż zbierający i wtedy oczyszczone ścieki płyną do studni chłonnej? Ogólnie to co dopływa po pierwszej i drugiej opcji nie jest wodą tylko ściekami (powiedzmy "oczyszczonymi"), nie powinieneś tego używać do podlewania powierzchniowego ze względów sanitarnych, no chyba że chcesz nawadniać teren pod powierzchniowo, tak że ludzie nie będą mieć bezpośredniego kontaktu z tym ściekiem. Wytyczne WHO mówią, że "to coś" powinno być zbadane na zawartość bakterii chorobotwórczych, pasożytów itp. Przede wszystkim zdrowie swoje i ludzi. Wiem, że wielu promuje hasła reklamowe "wodę pościekową" itp można użyć do podlewania, inni piszą że to II klasy woda - to są bzdury, są to ścieki tylko oczyszczone, które wymagają sprawdzenia pod względem sanitarnym. pozdrawiam Witam, posiadam przydomową oczyszczalnię ścieków o poj. 3000L z drenażem, na końcu którego znajduje się studnia chłonna (odległość od zbiornika szamba ok. 18m, głębokość 1,5m, średnica fi 50cm). Pytanie moje jest takie, czy mogę za pomocą pompy wykorzystać wodę z tej studni do podlewania ogrodu? Chodzi mi głównie o ochronę środowiska i wszelkie przepisy i regulacje prawne z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts