Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno do luksfer

Recommended Posts

Z racji bliskości granicy posesji mam w jednej ścianie wstawione "okna" z luksfer - były to przygotowane w ramie o danym wymiarze (60x160cm) gotowe wkłady do wstawienia. Oba okna są w kotłowni i garażu, są zlicowane z zewn murem (25cm) + 20cm styro na zewn obrobione od dołu parapetem.

W zimę w kotłowni jest ok 18C w garazu ok 8C.

Co było do przewidzenia na zdj termowizyjnych wyszły mega kiepsko (na tle reszty), niby wsp przenika tych luksfer to 2,9.

Zastanawiam się czy nie dostawić tam zwykłego okna w celu lepszej termoizolacyjności.

Pewnie lepiej było by wstawić od strony zewn, ale ładnie jest obrobione + parapet, nie chciał bym tego ruszać. Można okno wstawić od środka, bo od środka nie mam parapetu i jest ok 18cm miejsca we wnęce.

Pytanie czy jest sens wstawić to od środka czy kombinowac od zewn ?

Czy wybór prostego okna z wkładem 2-szybowym ma sens ekonomiczny vs przepuszcznania światła vs izolacja ?

popytaj o montaż samej szyby zespolonej i tak z racji odległości nie możesz mieć okna, z drugiej strony w garażu ile tego światła potrzeba pewnie ledy z czujnikiem ruchu załatwią problem a ty zamuruj jeżeli straty ciepła tak cię denerwują, opcja trzecia policz ile tracisz przez luxwery może to kilka złoty na m-c warto?

Niby był, ale jakby brak realizacji.

Trochę nie rozumiem, dlaczego dołożone okno może powodować wytrącenie wilgoci a dołożony wkład nie, skoro tak czy inaczej powstaje pustka powietrzna pomiędzy jednym i drugim.

OK, ale w jaki sposób ramka może pochłonąć wilgoć z zewn od strony luksfer ?

Chyba, że chodzi Ci o dodatkowe ramki okalające przestrzeń.

Finlandia pisze jak to działa w pakiecie szybowym. Do okołą śa granulki pochłaniające wszelakie ślady wilgoci. Ty montując pakiet szybowy przy liksferach nie będziesz miał takiej ramki i po jakimś czasie będzie to brzydko wyglądać.

Jest to jakaś opcja.

Popatrzyłem ostatnio na takie luksfery i wyobraziłem sobie wstawianie tam okna... i nie widzę tego. Rama, luz montażowy - zabierze sporo światła. Osobiście kombinowałbym z wpasowaniem tam szyby zespolonej - np. wstawionej na silikon. Może ze szkłem matowym by nie było widać brudów:)