sherif 10.09.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Mam w domu strych, który zgodnie z projektem jest nieocieplony. W skosach poniżej oraz pomiędzy jętkami mam 32cm wełny. W zimę na strychu temp jest niemal identyczna jak na zewn, latem nagrzewa się to ok 50C (grafitowa dachówka). Powoduje to, że strych traci po części funkcje przechowywanie niektórych rzeczy + w szczególności latem robi za grzejnik. dodatkowo mam tam sporo kanałów wentylacyjnych, niby docieplonych.Zastanawiam się czy go wolnej chwili nie docieplić wełną. Krokwie mają 22cm, ale nie chcę ładować tam aż tyle, ponieważ trudno się poruszać (max 1.8m wys). Dałbym 15cm wełny - czy ma to jakiś sens, czy ktoś docieplał tkai strych i odczuwa różnice ? Zastanawiam się też co dać od spodu wełny. Nie chcę tego izolować folią tak jak jest zrobione poddasze, żeby nie robić tam temosu. Obecnie strych ma na przelocie kratki wentylacyjne, ale jakbym docieplił to bym je zlikwidował. Boję się o wilgoć, dlatego może lepiej byłoby dać jaką tanią membranę ale coś oddychającego co będzie wiatroszczelne ale przepuści wilgoć. Od zewn mam dobrą membranę.Dobrze kombinuje, czy ma to jakieś wady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsikora85 02.10.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Mam podobny problem co kolega. Czy rozwiazales juz go u siebie? U mnie dodatkowo strych jest bardzo maly wiec nie chce dawac za duzo ocieplenia na krokwie - tylko pomiedzy - zeby nie zmniejszac jeszcze bardziej strychu. Czy docieplenie welna tylko pomiedzy krokwiami ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 02.10.2017 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Tak, właśnie kończę docieplać strych. U mnie był jeszcze jeden problem, że wiatr sobie hulał na strychu (wentylacja + membrana) i przewiewał wełnę od góry. Jeszcze otworów wentylacyjnych nie zaślepiłem ale już jest dużo lepiej i ciszej . Po wykresie też widzę, że temp na strychu ma bardziej spłaszczoną charakterystykę i temp spada powoli, jak w nieogrzewanym garażu w bryle domu. Oczywiście lepiej dać wełnę wzdłuż i w poprzek, ale IMHO nie ma to sensu, zdecydowałem się na 15cm RockWoola (55zł/4m2), z racji że jest zbita i znacznie cięższa niż szklana. Układam ją sztywno aby nie było dziur. Od dołu zabijam membraną i musi być szczelnie. Mam nadzięję, że opóźni i zmniejszy to nagrzewanie się strychu latem i odwrotnie zimą. Niestety z pkt ekonomicznego nie wychodzi to dobrze, mi wyszło z OZC, że zwrot nastapi po 41 latach , ale liczyłem tylko zimę, nie uwzględnia to przewiewania wełny niżej oraz strat na kanałach wentylacyjnych które tam są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts