basior122 10.09.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Witam Mam pytanie dot. mikropęknięć na elewacji. Podczas wykonywania elewacji pracownik z sąsiadującej budowy polał prze przypadek elewacje i trzeba było poprawiać. Elewacja jest ciemna wiec zaproponowano pomalowanie farba silikonowa w tym samym kolorze (tynk silikonowy Mapei). Po pomalowaniu po jakiś 3 miesiącach zobaczyłem na farbie mikropęknięcia. Wykonawca powiedział ze nic nie powinno się dziać i farba sie utrzyma ale wole zapytać Generalnie sprawa słaba bo nikt się nie poczuwa do pełnej odpowiedzialności bo to był wypadek nie z winy wykonawcy (tynk wszędzie jest położony poprawnie) a musiał to poprawiać. Co sadzidzie? Czy to odprysnie czy da radę? Czy może wezwać mapei i zapytać dlaczego farba silikonowa ma takie mikropęknięcia. Z drugiej strony ile szt można malować elewacje? Zalaczam zdjęcia tynku wykonanego oryginalnie i malowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 10.09.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Tu wyższa rozdzielczość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 11.09.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Witam,Oczywiście zawsze najlepiej poprosić o konsultację przedstawiciela producenta. Biorąc jednak pod uwagę opisywane wady ich przyczyną może być zbyt duża ilość farby jaka została nałożona na strukturę tynku lub zbyt gęsta farba, co ma ścisły związek ze sobą. Kolejną przyczyną może byc również zbyt wysoka temperatura powietrza występująca podczas schnięcia farby, która mogła spowodować zbyt szybki odparowanie wody i powstanie nadmiernych naprężeń, w konsekwencji spękań.Oczywiście nie należy całkowicie odrzucać przyczyny po stronie samej farby, co jednak w tym przypadku jest bardzo mało prawdopodobne.Sugeruję mimo wszystko konsultację z firmą MAPEI. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 11.09.2017 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Potwierdzone ze zbyt gęsta farba (to był koniec października). Potwierdził ze raczej nie będzie z tym problemu. Jedynie efekt wizualny ale to tez widać z paru cm. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 12.09.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Też tak myślę, jedynie brud może szybciej wnikać w te mikrospękania. To faktycznie może przyspieszyć potrzebę renowacji. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saman 18.09.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Mam inną farbę i tak samo pęka. W moim przypadku wina to złej jakości tynk i na nim są pęknięcia. Co za tym idzie farba też pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts