Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie terenu - zagrożenia

Recommended Posts

Mam pytanie do osób które się znają na geologi lub poprostu maja doświadczenia z podnoszeniem działki. Otóż mam dom wybudowany na działce która była obniżona. Grunt piaskowy przepuszczalny ale wody gruntowe dość wysoko (1 m poniżej oryginalnego poziomu gruntu). Fundament zwykły, wysoki 7 warstw, obsypany piaskiem gliniastym, zagęszczonym warstwowo na szerokość około 1m aż do poziomu opaski z kostki. Ze strony boku garażu duża cześć działki - rodzimy grunt rozsypana cieka warstwa piasku i humusu a na to 3 warstwy ziemi: pozostały humus z wykopu pod fundament, ziemia z pobliskich pól z wykopu i ziemia przesiewana (dużo jednak kamieni). Wszystkie raczej gliniaste/spójne. Na dł. Około 13m od boku garazu uformowany z tych warstw spadek od garażu (każda z osobna bo były przywożone w odstępach). Teraz co zauwazylem: po rzesitych deszczach woda ogolnie stała na tym obszarze ale bez tragedii. Co zauważyłem i jest trochę dziwne to ze około metra od opaski ziemia jest grząska i wilgotna, dalej od domu już twarda. To trochę dziwne. Fakt na środku jeździły po niej kilkukrotnie ciężkie sprzęty a blisko opaski nie, ale to i tak mnie trochę zastanawia. Wykopałem dziurę 1 m od opaski i ziemia wilgotna z wierzchu ale pod spodem Ok. Na około 80 cm dokopałem się do mojego piachu.

I teraz pytanie:

1. Skąd wilgoć na spadku przy opasce? Splywajaca woda z budynku i opaski + nieubita ziemia? Czy może wilgoć spływa w stronę fundamentu wbrew spadkowi bo jestest tam najwiecej piachu a na środku jest najbardziej ubita? Coś o tym słyszałem ale spadek na każdej warstwie był dość znaczący.

2. Czy taki obszar tj. około 13x20m wysypywania sama ziemia nieprzepuszczalna (80 cm) to nie problem. Sasiad obok dawał warstwę piachu pomiędzy warstwami ziemi. Z drogiej strony ziemia musi trzymać wilgoć żeby nie wlewać w trawę majątku. Może nawieźć teraz piachu i przeleciec glebogryzarka Albo zrobić drenaż (może motyw od strony garażu) lub punktowe studnie chłonne (zaznaczam ze dom sasiada tez ma spadek na ta stronę działki). To duży teren i chciałbym mieć w przyszłości bagienka. Trawa będzie szła z rolki. A może zerwać warstwę (jaka?) i przełożyć piachem plułabym?

Nie jestem specjalista i raczej robiłem na wyczucie ale mogłem gdzies popełnić błędy i teraz jest czas na naprawę a nie po roztopach albo jak będzie trawa ;)

Kilka zdjęć i film z ziemią: