schulmeister 10.09.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Serdecznie proszę o pomoc w zaprojektowaniu optymalnej instalacji CO i CWU dla nowo budowanego domu jednorodzinnego. Po rozmowach z kilkoma instalatorami mam jeszcze większy mętlik w głowie. Jedni proponują układ otwarty, inni mieszany. Jedni bufor z wężownicą inni bez. Postaram się najkrócej jak potrafię przedstawić sytuację i uwarunkowania. Dom z pełnym podpiwniczeniem 250m2. Wielkość kotłowni 30m2. Powierzchnia wszystkich ogrzewanych pomieszczeń ok 175m2 (wszystkie pomieszczenia parteru 135m2 i dwa pomieszczenia piwnicy 45m2 ) Izolacja termiczna - dach wełna 30cm, elewacja wełna 15cm, izolacja piwnicy piana pur 8cm, podłoga na gruncie 12cm styro, podłoga nad piwnicą 10cm styro. Wszystkie sypialnie, cześć salonu, dwa pomieszczenia piwnicy - ogrzewanie tradycyjne grzejnikowe. Hol, przedpokój, kuchnia, łazienka i część salonu - ogrzewanie podłogowe (ok 50m2) Ponieważ mam własny las dlatego głównym paliwem będzie drewno. Jednak nie chciałbym co kilka godzin chodzić dokładać do pieca dlatego myślę o przewymiarowanym kotle na drewno z ogromną komorą zasypową (Kalvis K-2 lub Vienybe) i o buforze 2000L. Celem jest uzyskanie takiej mocy by jednym zasypem komory udało się nagrzać instalacje CO i naladować bufor do 80-85 stopni. Dostałem również dofinansowanie na 3 panele solarne + zasobnik CWU z gminy więc chciałbym je wykorzystać do grzania CWU i o ile to możliwe do dogrzania jednego pomieszczenia w piwnicy (studio 35m2)w miesiącach letnich. Serdecznie proszę o poradę ewentualnie lub jakiś gotowy schemat który pasowałby do moich wymagań. Mam również pytanie jak duży kocioł dobrać by spełnił moje wymagania. 20, 25 KW a może większy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.09.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) 175 metrów nieźle ocieplonego budynku i planujesz kocioł " 20 -25 kW a może większy " . Takie domy bez problemu ogrzewamy kominkami z płaszczem wodnym o mocy nominalnej 10kW . Zalecamy stosowanie bufora 1000 litrów , z wężownicami do ; grzania kaloryferami , podłogówki i c.w.u . Jeśli masz do wyboru kocioł z chłodnicą lub bez to wybierz z chłodnicą . Edytowane 10 Września 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelke 10.09.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 nie słuchaj go wstaw ten bufor 2000 jeśli okaże się przewymiarowany będziesz palić raz na 2 dni a nie codziennie, kotłowania 30m to masz miejsce po za tym masz las i drewno za darmo? mozesz je wysezonować 2 lata? poczytaj o zgazowywaniu drewna, idealnie sprawdzi sie do Twoich potrzeb, lądujesz raz i zapominasz na cała dobę lub dłużnej, jeśli nie masz warunków by drzewo wyschło to nie zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schulmeister 11.09.2017 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Kotła jeszcze nie kupiłem. Mam już bufor 2000L bez żadnych wężownic. Rozumiem że piec 10KW jest w stanie ogrzać 170 m2, ale mi chodzi o to by palić drewnem ale mimo wszystko jak najrzadziej i dlatego bufor i przewymiarowany kocioł. Pytanie tylko jaka moc tego pieca bedzie wystarczajaca aby zagrzac calą instalacje CO i bufor na maxa. Mam możliwosc sezonowania drewna. Wybrałem jednak dolniak dedykowany do drewna ze wzgledu na cene samego kotła jak i wlasnie wymagania odnosnie wilgotnosci drewna. Dobry kociol DS ma mniejsza sprawność ale da sie rekompensowac wieksza komora zaladowcza, natomiast uzycie bufora spowoduje że bedzie mogł pracować z pełną sprawnością. Na oku mam kilka kotłów tj. litewskie Kalvis K2 20-25kw, Vienybe 20+ i kocioł polskiej produkcji MPM DS. Pytanie tylko jaką moc kupić.Drugie pytanie to jaki schemat dla mojej kotłowni byłby optymalny, układ otwarty czy zamknięty a może mieszany. Jak sensownie połaczyć układ z zestawem solarnym. Bardzo proszę o propozycje rozwiązań.Pozdrawiam Edytowane 11 Września 2017 przez schulmeister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romek83 23.09.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 aby bufor 2000l. zagrzać fo 70stopni C potrzebujesz 140kW . Czyli kocioł sam bufor będzie 14 godzin (pierwsze uruchomienie) . Póżniej dogrzanie o 30 stopini C to zapotrzebowanie 70kW czyli 7 h grzania kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.09.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 aby bufor 2000l. zagrzać fo 70stopni C potrzebujesz 140kW . Czyli kocioł sam bufor będzie 14 godzin (pierwsze uruchomienie) . Póżniej dogrzanie o 30 stopini C to zapotrzebowanie 70kW czyli 7 h grzania kotłem. Przy mocy kotła 20kW, czas zmniejszy o połowę. Na oku mam kilka kotłów tj. litewskie Kalvis K2 20-25kw, Vienybe 20+ i kocioł polskiej produkcji MPM DS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 23.09.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Palisz 3 razy w miesiącu i masz dosyć ciepła zgromadzonego w buforze na potrzeby c.w.u. Dla mnie inwestycja w solary to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.09.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 aby bufor 2000l. zagrzać fo 70stopni C potrzebujesz 140kW . Czyli kocioł sam bufor będzie 14 godzin (pierwsze uruchomienie) . Póżniej dogrzanie o 30 stopini C to zapotrzebowanie 70kW czyli 7 h grzania kotłem. Czy jesteś pewien że te 70 stopni to dobry pomysł ? Pogrzanie 2000 litrów wody o 30 stopni to 60 nie 70 ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.09.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Pogrzanie 2000 litrów wody o 30 stopni to 60 nie 70 ...... Dla wody ciepło właściwe wynosi 4189 J/(kg·K). W zaokrągleniu w górę to 4,2kJ. Na podgrzanie 2000l wody o 30*C musimy zużyć 70kWh. Dokładnie 69,8kWh bez uwzględnienia strat, oraz innych czynników, które są właściwie pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts