Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, modernizacja rozdzielacza

Geth84

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie rozdzielacza ogrzewania podłogowego.

Mianowicie... Ponad dwa lata temu hydraulik zamontował mi taki właśnie układ jak na załączonym zdjęciu nr 1.

9 obwodów na powierzchni 80m2. Podłoga nagrzewa się bardzo powoli około 1-2 dni. Hydraulik zapewniał mnie że to norma przy ogrzewaniu podłogowym. Pompa mieszająca w rozdzielaczu ustawiona jest na 3. Jest możliwość modyfikacji/ ulepszenia tego rozdzielacza aby działał sprawniej? ( nr 1)

Dla czego pytam ....

W tym roku w drugiej części domu również zastosowałem ogrzewanie podłogowe.5 obwodów na powierzchni 40m2. Podłoga po około 4-5h zaczyna już oddawać temperaturę, ale zastosowałem inny rozdzielacz. Zdjecie nr 2. Wiec moje pytanie czy to wina hydraulika (błąd montażu nr 1) czy wybrany typ rozdzielacza jest po prostu mniej sprawny?

Wiem że na sprawność podłogówki wpływa wiele czynników, ale w obu przypadkach system rozprowadzenia rur pex jest taki sam, izolacja pod ogrzewaniem taka sama itp itd. różnią się jedynie rozdzielaczami.

2.jpg

1.jpg

Rozdzielacz jest do dupy i tyle jest bardziej przystosowany pod węglowy i powinien być zasilany wysoka temp.Z 60-70stopni lub niższą ale ma chodzić prawie Non stop a zasada działania jest prosta w pompce miesza się woda ciepła z pieca z wodą chlodniejsza z górnej belki i zmieszana idzie w dolną i tu dolna jest zasilająca