Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gres polerowany ??czony z parkietem jesionowym??

Fiołka

Recommended Posts

nnatasza, dzieki za cieple slowa...

koszt wylewki epoksydowej takiej jak u mnie to ok. 100zł/m2 jesli jest dobrze zrobiona wylewka betonowa. Wylewki do garażu są nawet od 60zł/m2. Ceny netto niestety.

Namiary podaje Ci w prywatnej wiadomosci.

Masz dobre oko: tak, listwy są aluminiowe (jakos plastiki albo drewniane nie bardzo by pasowaly :) )

no to chyba wszystkie odpowiedzi :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam drewno w salonie i przy kominku gres polerowany wyglada całkiem porzadnie....problem jest tylko z połaczeniem tych dw och materiałów....mam mosiezna listwe

A oprócz listwy wszystko jest w porządku. Pytam bo na środku holu mam wstawione w podłogę jesionową płytki polerowanego gresu. Też mam płaskownik i korek. Ale podłoga wokół płytek szlifowana była ręcznie (cała reszta maszynowo) i niestety widać różnicę. Całość jest równa i błyszcząca a wokół płytek podłoga wygląda jak pofałdowana. Widać to co prawda tylko kiedy płytki są w półcieniu ale sam fakt, że nie jest tak, jak oczekiwałam strasznie mnie denerwuje. W dodatku stolarz twierdzi, że "wszystko jest w granicach normy" a ja po prostu mam za duże wymagania.

No i w końcu nie wiem, czy je mam.

Zastanawiam się czy ten stolarz mieści się w granicach normy. U mnie nie ma żadnych pofalowań na granicy gres-klepka. Gres mam wpawdzie tylko przy kominku. Pewnie coś z poziomami wyszło nie tak i dlatego nie wyszło jak trzeba.

ostrzegam Was przed takim łączeniem materiałów!!! drewno pracuje i się wybrzuszy!!! to pewnie ma dopiero pare miesiecy... po roku nie bedzie z tym dobrze. trzeba zawsze zostawic szczeline - przeciez podobnie dylatujecie drewno przy scianach - szczeline mozna wykonczyc korkiem... bo nie kazdemu pasuja listwy

cześć, właśnie jesteśmy w trakcie podejmowania decyzji czym połączyć gres z drewnem, napewno odpadają listwy, piszesz o korku, rozumiem że należy go umieścić pomiędzy gresem a drewnem ale czy wtedy nie będzie podobna sytuacja jak z fugą czy innym materiałem gdy drewno się wybrzuszy???czy możesz napisać coś więcej na ten temat jak go zastosować

prawde powiedziawszy sam jeszcze mam pusta szczeline i czekam z wypelnieniem - korek nalezy ulozyc troszke nizej, tak aby przy rozszerzaniu drewna nie wyszedl do gory - wiem ze mozna go pociagnac bejca aby dopasowac kolor do drewna.

podobno są takie masy z korka półpłynne - nimi to nalezy wlasnie wypelnic szczeline - ale sam sie jeszcze nie rozgladalem i nie wiem gdzie to kupic.

Widzialem juz na wlasne oczy takie rozwiazanie i efekt byl bardzo zadowalający - tez nie mam zamiaru dawac paskudnych listw

ostrzegam Was przed takim łączeniem materiałów!!! drewno pracuje i się wybrzuszy!!! to pewnie ma dopiero pare miesiecy... po roku nie bedzie z tym dobrze. trzeba zawsze zostawic szczeline - przeciez podobnie dylatujecie drewno przy scianach - szczeline mozna wykonczyc korkiem... bo nie kazdemu pasuja listwy

Masz rację Robert tylko że:

1. Drewno zwiększa swoją objętość pod wpływem wilgoci a zmniejsza kiedy robi się suche.

2. Elementy na tej podłodze są drobnowymiarowe więc podczas rozszerzania najpierw zostaną zlikwidowane szczeliny – mozaika jest układana dość luźno i na elastycznym kleju więc ma troszkę zapasu na ewentualne rozszerzenie.

3. Drewno było składowane prawie miesiąc przed położeniem. Jest co prawda jest kilka miesięcy po położeniu ale do dzisiaj po papierze widzę że jest dużo wilgoci w domu.

4. Drewno jest położone na ogrzewaniu podłogowym więc w sezonie grzewczym jest większe niebezpieczeństwo powstawania szczelin niż jego wybrzuszenia.

Masz rację Robert tylko że:

1. Drewno zwiększa swoją objętość pod wpływem wilgoci a zmniejsza kiedy robi się suche.

2. Elementy na tej podłodze są drobnowymiarowe więc podczas rozszerzania najpierw zostaną zlikwidowane szczeliny – mozaika jest układana dość luźno i na elastycznym kleju więc ma troszkę zapasu na ewentualne rozszerzenie.

3. Drewno było składowane prawie miesiąc przed położeniem. Jest co prawda jest kilka miesięcy po położeniu ale do dzisiaj po papierze widzę że jest dużo wilgoci w domu.

4. Drewno jest położone na ogrzewaniu podłogowym więc w sezonie grzewczym jest większe niebezpieczeństwo powstawania szczelin niż jego wybrzuszenia.

dobrze, ze zdajesz sobie sprawe z wszystkich problemow i myslales o nich, ale ja tak czy inaczej nie zrobilbym w ten sposob, powodzenia