Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

energooszczędny dom piętrowy na płycie. Z reku i podłogówką na gazie... :)

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak postępy? Styro poukładany (coś czuję, że pewnie wylewki już zrobione)?

Widzę, że korzystałeś z systemu PE-flex przy instalacji wentylacji. Co zdecydowało o wyborze właśnie tego systemu (a nie np. greenflex, czy smart-flex)?

Czy po wykonaniu tynków miałeś w pomieszczeniach pogłos / echo? Pytam bo mnie straszny pogłos się zrobił (zastanawiam się, czy to przez silikaty).

• 2 weeks później...
Znam to uczucie :( Nam ukradli niwelator taki z prawdziwego zdarzenia, zbiornik na deszczówkę, poziomicę, kilka młotków, piłę do styropianu i wiele innych pomniejszych rzeczy. Kwotowo to zapewne mniej i w naszym wypadku rzeczy ginęły dziwnym trafem po kolejnych ekipach budowlanych. U Ciebie rozumiem włamanie? Zgłoś na policję. Wiem, że to przeważnie nigdy nic nie daje, ale może a nóż się uda? W naszym przypadku po zgłoszeniu na policję cudownym trafem odnalazł się zbiornik na deszczówkę.

pandzik - alarm z powiadamianiem na telefon by Ci się przydał bo coraz cenniejsze rzeczy będziesz miał w domu wraz z postępem budowy i ewentualne straty coraz większe ... daleko od miejsca budowy mieszkasz ? zdążysz szybko dojechać w przypadku sygnału o włamaniu ? bo jeśli nie, to może warto rozważyć umowę z jakąś działającą na terenie firmą ochroniarską która szybko podjedzie w razie W ?

Mam nadzieję, że ich znajdą. Najgorsze jest to, że nie dość że Cię okradli, to jeszcze narobili szkód.

Widzę, że prace nabierają tempa. Z innych Twoich postów na forum zauważyłem, że bierzesz materiały na elewację od Fightera, a przynajmniej styropian. Czy materiał miałeś zamawiany na przyszłego wykonawcę? Pytam, ponieważ chcę samemu ocieplić dom, ale z drugiej strony, zastanawiam się, czy jeśli zatrudniłbym ekipę, to czy zyskałbym 15% VATu na materiałach i suma sumarum całkowity koszt w porównaniu z "samorobieniem" nie wyszedłby podobnie.

No właśnie muszę się zorientować w cenach. Na razie w grę wchodzi tylko samo przyklejenie styropianu + warstwa zbrojąca (ze względów finansowych). Zakładałem do tej pory, że sama robocizna za taki zakres prac może wynieść około 40 pln/m2, ale muszę to zweryfikować. Różnica w VAT na materiałach to około 10 PLN/m2 (250 m2 elewacji). Tylko nie wiem, czy to nie jest tak, że wykonawca bierze sobie dodatkową marżę za zakup styropianu (nawet jeśli inwestor wszystko załatwi).

• 2 weeks później...

Muszę przyznać, że ciekawie prezentuje się Twój dom od strony pewnej restauracji i hotelu (których nazwy tutaj nie podam).

Widziałem, że wczoraj jeszcze rusztowania stały od strony lasu, ale wygląda, że chyba roboty elewacyjne mają się ku końcowi (no i u Twojego sąsiada też już elewacja zaczyna się dziać).

Nie wiem w jaki system oświetlenia pójść na piętrze, w suficie GK. Czy tradycyjnie w jakies lampy okrągłe LED, czy w ledy ale w taśmach. To drugie rozwiązanie w przypadku natynkowych kloszy eliminuje problem z wsypującym sie granulatem celulozy w przypadku demontażu... Eh problemy.

Na oczka w suficie GK od góry nałóż najtańszą doniczkę i uszczelnij - przy demontażu będziesz miał spokój ;)