Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

energooszczędny dom piętrowy na płycie. Z reku i podłogówką na gazie... :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W mojej subiektywnej ocenie podnośnik jest lepszym rozwiązaniem niż podpórki.

Jeśli chodzi o celulozę, to kojarzę, że fotohoby robił u siebie zasyp celulozą (niestety jakiś czas temu), może mógłby polecić swoją ekipę.

U samorobów celulozą ocieplał Karster, ale to niestety nie ten rejon polski.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Kafelkowanie - to brzmi prawie jak poezja! U mnie też w miarę ciepło w domku pomimo braku elewacji i naturalnej wentylacji przy murłacie:) Też mam 10 cm pod PF. A okna mi parują wszystkie od zewnętrznej strony, nie tylko te od północy. Ciekawe czy po wykończeniu i zamieszkaniu też tak będzie - kurczę to przecież ciągle jeszcze październik!

Pracuje teraz w krótkim rękawku i jest ciepło. Słońce zaczyna się przebijać. Porównując z moim wynajmowanym mieszkaniem na poddaszu (¹⅝ⁿm na dwóch kondygnacjach pod dachem mansardowym) to po nocy -5 stopni mam około 17 stopni wewnatrz. Jest cieplej niż w trochę grzanym mieszkaniu po nocy.

Jutro wezmę termometr. Zyski od słońca są niesamowite. Może ta pompa 8kw będzie przewymiarowana

Zyski od słońca są spore , ale niestety krótkotrwałe ...

U nas jesień/zima to pięknie dogrzewają dom i są "pożądane" . Spokojnie podnoszą temperaturę o 2-3 stopnie. W lecie jeszcze mocniej , ale wtedy raczej

staramy się aby nie dogrzewały za mocno :)

Tyle jesień/zima słońca nie jest aż tak dużo i nie jest tak długo jak w lato , więc zyski jednak nizsze , ale przy przeszkleniach na południe jak jest słonecznie to i zyski też widoczne ...

U nas mamy "okienko" grzania w ciągu dnia (4 godziny). Jak jest slonecznie to wtedy ogrzewanie się nie włącza i czasami ogrzewanie startuje później niż normalnie i są zyski w portfelu ;)

No, nawet w dziurawym domu to czuć. U mnie w salonie gdzie ogromne okno na południe i też spory fix na zachód cieplutko. Natomist po wejściu do kuchni (okno na północ i nigdy słońce nie dochodzi) o kilka stopni mniej i to pomimo, że tam dziur nie ma. Będzie się gdzie ewakuować latem gdyby w salonie nie dało się wytrzymać;)

Nie wiem jaki klej dla amatora kupic. Rozważam Sopro ff450. Czy jest może sens iść w droższe, żelowe?

Witam,

chciałam zapytać czy zdecydowałeś się na ten klej i czy jesteś z wyboru zadowolony, a może wybrałeś jakiś inny? W przyszłym tygodniu będziemy układać płytki w pomieszczeniu gospodarczym i sama nie wiem jaki klej kupić.

Dziękuję, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Kupiłeś, zamiast zwykłego ff450, ff450 extra?

Powiedz jeszcze proszę czy przed położeniem płytek wygrzewałeś wcześniej wylewkę, bo z tego co wyczytałam nie masz jeszcze zamontowanej PC. Ja pompę mam mieć montowaną w grudniu. Posadzka wylana miesiąc temu no i nie była wygrzewana, więc trochę się obawiam układania tych płytek, ale może nie potrzebnie.

Dziękuję, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Kupiłeś, zamiast zwykłego ff450, ff450 extra?

Powiedz jeszcze proszę czy przed położeniem płytek wygrzewałeś wcześniej wylewkę, bo z tego co wyczytałam nie masz jeszcze zamontowanej PC. Ja pompę mam mieć montowaną w grudniu. Posadzka wylana miesiąc temu no i nie była wygrzewana, więc trochę się obawiam układania tych płytek, ale może nie potrzebnie.

Ja się zdecydowałem na FF450 extra, który ma klasę S1. Jest teraz dostępny w korzystnej cenie w Bricomanie - 45 zł/22 kg.Też nie wygrzewałem wcześniej posadzki, ale u mnie schnie od kwietnia. Kupując klej zwracaj uwagę na jego elastyczność i bez względu na producenta kup taki, który jest w klasie S1.

Ok, dziękuję. Na razie będziemy układać tylko płytki w pom. gospodarczym, żeby właśnie wstawić PC i wszystkie inne urządzenia. Zaczniemy wygrzewać i dopiero w lutym ruszymy z łazienką.

Widzę, że masz ocieplony strych celulozą. My przed uruchomieniem PC też chcemy nią strych zasypać, ale do tego czasu nie zdążymy uruchomić WM, a kanały mamy poprowadzone na stropie i boję się, że po uruchomieniu, jeśli coś będzie nie tak, trzeba by się jakoś do tych kanałów dokopać, a to już nie taka prosta sprawa. Chyba, że na razie nie przykręcimy płyt OSB, jedynie rozłożymy żeby celulozy nie wywiewało.

Jak masz to u siebie rozwiązane, bo zdaje się, że też WM jeszcze nie uruchomiona?

Ok, dziękuję. Na razie będziemy układać tylko płytki w pom. gospodarczym, żeby właśnie wstawić PC i wszystkie inne urządzenia. Zaczniemy wygrzewać i dopiero w lutym ruszymy z łazienką.

Widzę, że masz ocieplony strych celulozą. My przed uruchomieniem PC też chcemy nią strych zasypać, ale do tego czasu nie zdążymy uruchomić WM, a kanały mamy poprowadzone na stropie i boję się, że po uruchomieniu, jeśli coś będzie nie tak, trzeba by się jakoś do tych kanałów dokopać, a to już nie taka prosta sprawa. Chyba, że na razie nie przykręcimy płyt OSB, jedynie rozłożymy żeby celulozy nie wywiewało.

Jak masz to u siebie rozwiązane, bo zdaje się, że też WM jeszcze nie uruchomiona?

Co prawda nie jestem autorem tematu :) ale odpowiem bo mam taką samą sytuację. Rury wentylacji mam zasypane celulozą. Sypałem bez obaw o kanały bo ryzyko ich uszkodzenia mechanicznego wydawało mi się niewielkie. Jeżeli jednak się obawiasz możesz płyty OSB zamontować po odpaleniu rekuperatora, bo celuloza wcale nie jest taka sypka jak by się mogło wydawać i jeśli nie masz dziur w dachu lub izolacji murłat to nic jej nie wywieje.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Tak właśnie zrobimy, nasypiemy celulozy, a płyty przykręcimy po uruchomieniu wentylacji. W sumie to zastanawiam się, kiedy jest najlepszy moment na uruchomienie rekuperatora, może powiesz jak było u Ciebie?

Jeszcze jestem przed uruchomieniem. Planuję go uruchomić dopiero po malowaniu, wcześniej podczas prac wykończeniowych sporo się kurzy i szkoda byłoby zapychać filtry i kanały.