Jolka Bobek 11.09.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Silka wyszła drogo bo ok 75zł za m2 plus klej. Kleju moi "miszczowie"zużywają 2x wiecej niż powinni - na jakies klejenie zamków, które sie rozeszły itd. Pandzik,ja buduje z Silki 24 drążonej. Ekipa bierze 102 zł netto za materiał z robocizną za m2. Jak na razie do jakości zastrzeżeń nie ma. Wszystko elegancko rozmierzone, ściany pionowe, katy proste. Tylko jednę szczeline na wylot namierzyłam ale to raczej wina krzywizny samych bloczków. Oby tak dalej. Ale zwycięstwa jeszcze nie odtrąbiam bo to zaledwie ściany nośne parteru. Trudności dopiero sie zaczną - słupy, podciagi, strop. A Tobie przebojów z ekipami po prostu wspólczuję. Ja na pewno już bym sie poddała. Za delikatne nerwy na takie doświadczenia mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.09.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Jak silka Xelli, to 75zł obecnie to nie jest drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.09.2018 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 ja buduje z Silki 24 drążonej. Ekipa bierze 102 zł netto za materiał z robocizną za m2. To dziękuj komu tam chcesz, bo cena fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzosok 30.09.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Cieszę się że prace ruszyły z kopyta.Byłbym wdzięczny za podsumowanie kosztów Vectora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.10.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Dziś na wietrze poleciała jedna ściana, tzn. kawałek o szerokości 1m od okna do rdzenia. Niestety do zalania rdzeni ściany są mocno narażone na podmuchy wiatru. Szczęściem że nikomu nic się nie stało. Dobrze, że postawiliśmy działówki, które spieły sporo ścian. Bez tego miałbym dziś armagedon. Tyle z tego, że nie muszę się użerać ze składem o zwrot 2 palet 18ki. Przydadzą się. Daj znać jak Ci zostanie parę sztuk 18-tki - chętnie się zaopiekuję jak mi zabraknie na dokończenie ścianki attykowej tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 08.10.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Buduje się całkiem niedaleko Ciebie. I na etapie jesteśmy podobnym (ja mam już wymurowaną ściankę kolankową i zalany wieniec. Aktualnie ogarniam temat okien które chce już zamawiać. Masz już nagraną firmę z dobrą ofertą? Jeśli tak, to podeślij na PRIV jak możesz Musisz się do wakacji wprowadzić? Kurcze, bardzo ambitny termin Na szczęście ja trafiłem na w miarę konkretnego szefa ekipy i nie mam takich przygód jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.10.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Na pewno mi zostanie. Dam Ci znać po wymurowaniu ścianek szczytowych, za jakies 2 tyg.. Będe miał ze dwie palety i sporo porozbiórkowej. jak Ci zabraknie dosłownie kilka sztuk to zabierzesz sobie tę drugą. Ja też ją mam zamiar wykorzystać. Wielkie dzięki za chęć pomocy W sobotę udało mi się wymurować ścianki attykowe - miałem 18-tki na styk, więc temat nieaktualny. Ścianki szczytowe gotowe? Jak wrażenia z pomiaru wiązarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 10.10.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Wyceny mam z kwietnia, więc nie ma co przesyłać, zresztą każdy ma inne okna. W tej chwili zrobie pomiar i wycenę ponowną okien u przedstawiciela MS OKna. Jak nie wyjdą dziwne kwiatki to zamawiam u nich. Termin jak termin, Może grudzien bedzie ciepły i uda sie ocieplić dom (raczej nierealne bo fighter ma sporo do zrobienia na swoim podwórku) to poleciałbym z wszystkim przez zimę. Okna z Portalux? Fighter będzie Ci robił elewację? Super sprawa, nie sądziłem, że działa w wykonawstwie na naszym śląskim podwórku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 10.10.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Piękne widoki (szkoda, że widok na las niedługo sąsiad może przysłonić). Muszę przyznać, że projekt bardzo fajny - dom w aktualnym kształcie wygląda już bardzo fajnie, szczególnie biorąc pod uwagę niezabudowaną okolicę wokół. Układ pomieszczeń też wygląda fajnie. Z wykonawcami, to limit pecha już chyba wyczerpałeś. Myślę, że nie ma się co przejmować, tylko traktować poprzednie doświadczenia jako "lessons learned". Jeśli chodzi o Portalux, to też najprawdopodobniej będę brał okna od nich (miałem pomiar w zeszłym tygodniu a teraz czekam na konkretną już wycenę). Który model okna MS bierzesz pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 15.10.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Nie wiem jak je zamontować. Myślę, że wypuszcze je jak fotohobby 5 cm w ocieplenie, łapiąc lico od okien piętra. Przez żelbety i nierówności ścian parteru trzeba się będzie z ociepleniem przemęczyć. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem ... na piętrze masz ścianę przesuniętą o 4 cm względem parteru, czy wieniec wystaje Ci o 4 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.10.2018 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Nie,aAż tyle to nie, ale kilka problemów będzie z elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 16.10.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Wysunięcie w warstwę izolacji zawsze minimalizuje w jakimś stopniu mostek termiczny. Jeśli chodzi o różnice w osadzeniu okien pomiędzy parterem a piętrem, to myślę, że nawet jeśli minimalne wystąpią, to nikt nie zauważy (kwestia perspektywy). U siebie planuję osadzenie okien przy pomocy systemu Stropex EMO (dzisiaj dostałem fotki dla termo-listwy i termo-poszerzenia dla bluevolution i muszę przyznać, że wygląda całkiem nieźle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 17.10.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Stropu nie będę tynkował. Podoba mi się taki jaki jest. [ATTACH=CONFIG]419512[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]419513[/ATTACH] Witaj Pandzik, gratulacje, kolejny etap za Tobą. Widzę, że trochę w tym samym tempie idziemy. Ja jednak jeszcze czekam na zalanie - prawdopodobnie to wielkie wydarzenie nastapi w końcu w najbliższy poniedziałek. Też planuję zostawic sufit w stanie surowym o ile jakość wizualna na to pozwoli - ja mam monolit. I właśnie mam myślenice co w takim razie z oświetleniem a tu proszę , rozwiązanie w Twoim dzienniku. Ja na szczęście mam już chociaż przepusty pod WM zrobione przed zalaniem to wiercenia będzie mniej (nie udało mi się zaktualizować projektu elektryki na tym etapie). A jak z WM u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.10.2018 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 U siebie planuję osadzenie okien przy pomocy systemu Stropex EMO (dzisiaj dostałem fotki dla termo-listwy i termo-poszerzenia dla bluevolution i muszę przyznać, że wygląda całkiem nieźle). Podwaja koszt okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 17.10.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 To cieszę się, że komuś się przydał mój wpis. Przepusty pod WM mam zrobione. Zapomniałem wraz z wykonawcą o przejściu na rure kanalizacyjną. Trzeba będzie wycinać. O kurczę, to ja moge jeszcze sie uratować. Jutro dzwonie do majstra i dokładamy przepust na rurę! No i kominki wentylacyjne. Bo też parę ich mam mieć. Wiecej grzechów nie pamiętam:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 17.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Przepraszam, ale coś mi cytowanie nie wychodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 18.10.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nie wiem jaką dachówkę zamówić. Roben Bergamo antracyt czy Brass Teviva szary kryształ. Cena taka sama. bergamo w 2 gat tańszy o 30 %. Tylko co to znaczy. : Żona chce dachówkę bez przesunięcia a tevivę można jedynie z przesunięciem położyć. Ja zaś chciałbym trwałą dachówkę a taka jest ponoć ceramiczna... Ja też chcę bez przesunięcia (pozdrowienia dla żony:bye:). Ale zdecydowana jestem na cementową bo boje sie tych problemów z krzywościa na ceramice. A że podobaja mi sie raczej duże formaty - to będzie Creaton Kapstadt. I tak miała być blacha, więc każda dachówka nawet ta z dolnej pólki to już upgrade. Ale czy dach bedzie w tym roku to jeszcze sie okaże - tartak ma kłopoty z dostepnościa tarcicy (przypominam, że buduje na Mazurach!) i byc może nie zrealizuje zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 18.10.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nie wiem jaką dachówkę zamówić. Roben Bergamo antracyt czy Brass Teviva szary kryształ. Cena taka sama. bergamo w 2 gat tańszy o 30 %. Tylko co to znaczy. : Żona chce dachówkę bez przesunięcia a tevivę można jedynie z przesunięciem położyć. Ja zaś chciałbym trwałą dachówkę a taka jest ponoć ceramiczna... Odpuść Bergamo. Też myślałem o tej dachówce, ale gdy zobaczyłem gotową realizację z tym pokryciem to od razu zrezygnowałem, krzywizny naprawdę wyglądały fatalnie. Wydasz kupę kasy na dach, a nie będziesz z niego zadowolony. Masz mało skomplikowany dach, może więc dachówki ceramiczne innych producentów nie zrujnują Twojego budżetu. Ostatecznie można też pokusić się o Tevivę, jako cementowa ma przynajmniej tą zaletę, że jest idealnie prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.10.2018 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 (...) - to będzie Creaton Kapstadt. I tak miała być blacha, więc każda dachówka nawet ta z dolnej pólki to już upgrade. Ale czy dach bedzie w tym roku to jeszcze sie okaże - tartak ma kłopoty z dostepnościa tarcicy (przypominam, że buduje na Mazurach!) (...) Widziałem kilka niepochlebnych opinii o marce Creaton. Ale pewnie o każdej można takie znaleźć. Już mnie nic nie zdziwi odnośnie materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.10.2018 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Odpuść Bergamo.(...). Dostałem adres z dachem bergamo. Pojade zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts