andrzejek 15.09.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Rodzina wymienia stare C.O. (piec na koks w piwnicy) na nowe, gazowe.Mieszkanie 86 m kw., na 1 pietrze, (dom 4 rodzinny, 1 pietrowy),w lazience na miejsce starego piecyka kąpielowego ma zawisnac 24 kW dwufunkcyjny Junkers, instalacja miedziana rozprowadzona po mieszkaniu, stara instalacja odcieta i zdemontowana.Poproszony na ogledziny instalator powiedzial, ze piec mozna powiesic na scianiew lazience, ale konieczne jest jeszcze zrobienie kratki z nawiewem w scianie pod oknem.(?????)Do tej pory piecyk gazowy sobie wisial bez kratki takiej nawiewnej, w drzwiach lazienki sa otwory nawiewne, oprocz tego w suficie jest poprowadzona rura wychodzaca na dach, ktora moze wchodzic powietrze.W lazience oprocz rury z piecyka do komina jest takze w kominie kratka wentylacyjna.Moje pytanie, po kiego grzyba instalator chce robic pod oknem w scianie nowa kratke nawiewną?Sam mam podobny piec w lazience, tez na 1 pietrze i nie mam zadnej kratki nawiewnej w scianie, podobnie sasiedzi rodziny, ktorzy maja juz nowe C.O gazowe, podobnie jak inni moi znajomi, ktorzy maja np. mieszkania w bloku i w lazience maja piece gazowe po 24 KW bez dzir w scianie.Instalator powiedzial, ze to musi byc, ale to dla mnie jest nielogiczne, moze ktos sie fachowo wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 15.09.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Na to są stosowne przepisy o warunnkach jakie powinny spełniać pomieszczenia w którym są monotwane urządzenia gazowe. Chodzi tu o bezpieczeństwo użytkowników i przebywających w tych pomieszczeniach osób. Jak wiadomo do spalania gazu jest potrzebny tlen. Ludziom też jest potrzebny tlen. Wręcz niezbędny do życia. Jeśli w łazience masz ogrzewacz wody który pracuje okazjonalnie i w obecnośći ludzi tj. kąpiel, mycie rąk czy inne to musisz miec tylko kratkę wylotową ze wzglęy na mozłiwosć ulatnianai się spalin i ewentualnie gazu do pomieszcznia w którym jest ogrzewacz. Ta kratka musi być u góry pod sufitem. Do wentylacji pomieszczenie musi mieć natomiast jeszcze dopływ świeżego powietrza więc najczęściej montuje się chakterystyczne kratki wlotowe w drzwiach wejściowych do łazienki przy podłodze. To tędy się dostaje powietrze potrzebne do spalania. Inaczej jest kiedy masz piec do ogrzewania tzw. dwufunkcyjny, który bardzo często pracuje ciągle i zużywa dużo wiecej tlenu do spalania niż klasyczny ogrzewacz. Musisz wtedy mieć obowiażkowo niezależny wlot powietrza. Niezależny od tego czy zamkniesz wszystkie okna w mieszkaniu czy też nie. W nocy kiedy wszyscy śpią piec ogrzewajacy mieszkanie pracuje i musi mieć dopływ powietrza do spalania. A okna nie zawsze są otwarte. Zwłaszcza zimą. Jeśli taki piec zużyje cały tlen z mieszkania to chyba wiadomo co się stanie z żywymi osobnikami tam przebywającymi ? Wszyscy którzy mają piece w łazience i nie mają wlotu powietrza o powierzchni conajmniej 200 cm kw. musieli najwyrażniej wpłynąć jakimiś innymi argumantami na podpisującego zezwolenie na użytkownie inspektora. No chyba że mają piece z tzw zamkniętą komorą spalania.Warto o to spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 15.09.2004 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 [. Jeśli w łazience masz ogrzewacz wody który pracuje okazjonalnie i w obecnośći ludzi tj. kąpiel, mycie rąk czy inne to musisz miec tylko kratkę wylotową ze wzglęy na mozłiwosć ulatnianai się spalin i ewentualnie gazu do pomieszcznia w którym jest ogrzewacz. Ta kratka musi być u góry pod sufitem. Do wentylacji pomieszczenie musi mieć natomiast jeszcze dopływ świeżego powietrza więc najczęściej montuje się chakterystyczne kratki wlotowe w drzwiach wejściowych do łazienki przy podłodze. To tędy się dostaje powietrze potrzebne do spalania. Inaczej jest kiedy masz piec do ogrzewania tzw. dwufunkcyjny, który bardzo często pracuje ciągle i zużywa dużo wiecej tlenu do spalania niż klasyczny ogrzewacz. Musisz wtedy mieć obowiażkowo niezależny wlot powietrza. Niezależny od tego czy zamkniesz wszystkie okna w mieszkaniu czy też nie. W nocy kiedy wszyscy śpią piec ogrzewajacy mieszkanie pracuje i musi mieć dopływ powietrza do spalania. A okna nie zawsze są otwarte. Zwłaszcza zimą. Jeśli taki piec zużyje cały tlen z mieszkania to chyba wiadomo co się stanie z żywymi osobnikami tam przebywającymi ? Wszyscy którzy mają piece w łazience i nie mają wlotu powietrza o powierzchni conajmniej 200 cm kw. musieli najwyrażniej wpłynąć jakimiś innymi argumantami na podpisującego zezwolenie na użytkownie inspektora. No chyba że mają piece z tzw zamkniętą komorą spalania.Warto o to spytać.Dzieki za odpowiedz.Oczywiscie, ze jest kratka w drzwiach lazienki na dole.Natomiast moi znajomi mieszkaja w bloku 4 pietrowym, wielorodzinnym, w ktorym sa zamkniete (bez okien) lazienki, wyposazone w piece z otwarta komora spalania.Brak kratek nawiewnych .Sam mieszkam w domu i w lazience mam piec dwufunkcyjny z otwarta komora spalania, lazienka z oknem ale bez kratek nawiewnych w scianie, poza kratka w drzwiach.Tak zrobili hydraulicy, odebrali kominiarze i gazownicy, bez mojej zgody czy niezgody.))Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 15.09.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Gdzieś na forum było ile piec zużywa m szes. powietrza na godzinę. Jesłi masz kratkę pod sufitem w łazience to jest oczywsite że przez tę kratkę jeśli zamkniesz wszystkie okna będzie ściągane powietrze z zewnątrz. Ale wentylacja łazienkowa ma z załozęnia charakter wylotowy a nie doprowadzający, ma charakter grawitacyjny i dlatego jest u góry. Ruch powietrza w przeciwnym kierunku zakłóca pracę wentylacji całego pionu.Podciśńienie powstałe po spaleniu gazu i wyciagnięciu gorącego powietrza z łazienki zassa powietrze badź z mieszkania przez wlot w drzwiach lub z zewnatrz prez kratkę wentylacyjną. Poza tym piece mają zabezpieczenie zaniku ciągu kominowego co może powodować wygaszanie pieca przy braku dopływu świeżego powietrza do spalania. Co do kominiarza to u mojego kolegi właśnie nie podpisał zgody ze względy na brak przedmiotowego wlotu, o który pytasz. Gdyby był sprządzany szczegółowy protokół i w nim trzeba by było zaznaczyć czy jest wlot i gdzie jest umieszczony to wtedy może byłoby inczej. Kominiarz bierze na siebie odpowiedzialność za ewentualne zatrucie gazem, spalinami lub tego rodzaju inne wypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.09.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Rodzina wymienia stare C.O. (piec na koks w piwnicy) na nowe, gazowe.Mieszkanie 86 m kw., na 1 pietrze, (dom 4 rodzinny, 1 pietrowy),w lazience na miejsce starego piecyka kąpielowego ma zawisnac 24 kW dwufunkcyjny Junkers, instalacja miedziana rozprowadzona po mieszkaniu, stara instalacja odcieta i zdemontowana.Poproszony na ogledziny instalator powiedzial, ze piec mozna powiesic na scianiew lazience, ale konieczne jest jeszcze zrobienie kratki z nawiewem w scianie pod oknem.(?????)Do tej pory piecyk gazowy sobie wisial bez kratki takiej nawiewnej, w drzwiach lazienki sa otwory nawiewne, oprocz tego w suficie jest poprowadzona rura wychodzaca na dach, ktora moze wchodzic powietrze.W lazience oprocz rury z piecyka do komina jest takze w kominie kratka wentylacyjna.Moje pytanie, po kiego grzyba instalator chce robic pod oknem w scianie nowa kratke nawiewną?Sam mam podobny piec w lazience, tez na 1 pietrze i nie mam zadnej kratki nawiewnej w scianie, podobnie sasiedzi rodziny, ktorzy maja juz nowe C.O gazowe, podobnie jak inni moi znajomi, ktorzy maja np. mieszkania w bloku i w lazience maja piece gazowe po 24 KW bez dzir w scianie.Instalator powiedzial, ze to musi byc, ale to dla mnie jest nielogiczne, moze ktos sie fachowo wypowie? A po takiego grzyba obyś bezpiecznie i zgodnie z przepisami mógł użytkować swój nowiutki kocioł gazowy w swojej już nie łazience a pomieszczeniu z kotłem czyli w kotłowni. PS trafiłeś na porządnego instalatora Twoi znajomi nie mieli tyle szczęścia. Kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 16.09.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Zamiast zwykłego kotła kup z zamknietą komorą spalania.Jak jesteś na pierwszym piętrze to nie powinno być problemu z wyprowadzeniem rury spalinowej pionowo do góry lub przez ściane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roletka 16.09.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Chłopie złoty jak nie chcesz mieć problemów natury; parujące okna, smród spalin, wyłączania się kotła to kup najlepiej piec z zamkniętą komorą spalania różnica w cenie niewielka, ale ty i twoja rodzina śpicie spokojnie.Ja osobiście miałem do niedawna kociołek z otwartą komorą spalania który wisiał w łazience i przeszedłem gehennę zimą, a wszystko przez pie..... fachowców i kominiarza którzy na taką minę mnie wpuścili, co ci po odpowiedzialności za podpisane kwity przez kominiarza jak ktoś podczas np. kąpieli z wanny już nie wyjdzie.Jak chcesz porozmawiać to wyślij meila . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.09.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Chłopie złoty jak nie chcesz mieć problemów natury; parujące okna, smród spalin, wyłączania się kotła to kup najlepiej piec z zamkniętą komorą spalania różnica w cenie niewielka, ale ty i twoja rodzina śpicie spokojnie. Ja osobiście miałem do niedawna kociołek z otwartą komorą spalania który wisiał w łazience i przeszedłem gehennę zimą, a wszystko przez pie..... fachowców i kominiarza którzy na taką minę mnie wpuścili, co ci po odpowiedzialności za podpisane kwity przez kominiarza jak ktoś podczas np. kąpieli z wanny już nie wyjdzie. Jak chcesz porozmawiać to wyślij meila . Jak ktoś robi sobie z łazienki kotłownię z kotłem atmosferykiem to niestety musi przechodzić gehennę, to wpełni zrozumiałe z uwagi na prace tego typu kotłów, a jak się zakrywa póżniej kratkę nawiewową ręcznikiem czy gazetą to faktycznie z wanny można już nie wyjść. Zwykle " Mądry Polak Po Szkodzie " jak trzeba póżniej jeszcze raz wywalić kasę na nowy kocioł to najlepiej zwalić na instalatorów, kominiarzy itp. A może trzeba ocenić najpierw samego siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.09.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Twój Kominiarz i forumowicze mają rację. Zrob koniecznie dodatkowy nawiew do lazienki. O ile dobrze pamietam to taki kocioł zuzywa 3m3 powietrza w ciągu godziny pracy. Do tej pory piecyk gazowy sobie wisial bez kratki takiej nawiewnej, w drzwiach lazienki sa otwory nawiewne, oprocz tego w suficie jest poprowadzona rura wychodzaca na dach, ktora moze wchodzic powietrze.W lazience oprocz rury z piecyka do komina jest takze w kominie kratka wentylacyjna. Kratki nawiewne w drzwiach nie pomogą, skoro w mieszkaniu /tylko 60m2/ bedziesz miał szczelne, zamkniete okna. Kratki wentylacyjne nie służą do nawiewania tylko do wywiewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 16.09.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Nie wiem czy czasem nie zmieniły się przepisy budowlane, a może tylko pod wpływem wypadków (podczadzenia) w mojej spółdzielni zmieniono przepisy wewnętrzne. W każdym razie starsze bloki mają kotły z otwartą komorą, i wszyscy narzekają na nie, u nas na szczęście są tylko z zamkniętą komorą- co prawda w standardzie dali jakiś szajs, ale można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.09.2004 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 To co pisze Kominiarz jest w pełni uzasadnione. Sam słyszałem o przypadkach śmierci w łazience podczas pracy kotła z otwatą komora spalania i niedostateczna wymiana powietrza. Brak tlenu powodował omdlenie, upadek i uraz głowy bądź śmierć w wannie porzez utopienie po omdleniu. Wcale to nie są przypadki wyssane z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 17.09.2004 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Chłopie złoty jak nie chcesz mieć problemów natury; parujące okna, smród spalin, wyłączania się kotła to kup najlepiej piec z zamkniętą komorą spalania różnica w cenie niewielka, ale ty i twoja rodzina śpicie spokojnie. Ja osobiście miałem do niedawna kociołek z otwartą komorą spalania który wisiał w łazience i przeszedłem gehennę zimą, a wszystko przez pie..... fachowców i kominiarza którzy na taką minę mnie wpuścili, co ci po odpowiedzialności za podpisane kwity przez kominiarza jak ktoś podczas np. kąpieli z wanny już nie wyjdzie. Ja mam u siebie podobnie zamontowanego Jukersa z otwarta komora spalania, w lazience i poza tym, ze czuć przeciąg w lazience przez kratke w drzwiach, żadbe wspomniane problemy nie wystepują, co nie znaczy, że u kogoś nie mogą.Nastepnym razem sobie kupie juz piec z zamknieta komorą.Natomiast rodzina juz sobie piec kupila, wlasnie z otwarta komora i trzeba go zainstalowac.W lazience oprocz kratki wywiewnej jest wpuszczona w sufit rura, wyprowadzona ponad dach, zastanawiam sie, czy nie mozna jej przedluzyc do poziomu podlogi, stanowilaby cos na ksztalt zetki?Ponad lazienka jest strych, czy mozna taka zetke wyprowadzic na strych, a doł nad podlogę?W mieszkaniu jest w kuchni spiżarka sąsiadująca z lazienką przez sciankę, jest w niej nawiew w scianie zewnetrznej, może dać rurę z powietrzem z tego otworu i doprowadzic nad podloge lazienki?Raptem byloby ze dwa metry odleglosci?Czy też lepiej zamontowac piec na strychu, jest pokoik graciarnia, w ktorym jest i piec klasyczny i komin, a powietrze piec gazowy moze zasysac ze strychu, po ktorym hula wiatr ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 17.09.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Wyjaśnijcie laikowi co to za kotły z zamkniętą komorą spalania ? Przecież do swojej pracy też muszą być zasilane tlenem z powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 17.09.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Obowiązek instalowania kratki nawiewowej został wprowadzony gdzieś koło roku 1998 lu 99. Wczęsniej wymagana była tylko odpowiednia kubatura pomieszczenia w którym zainstalowano kocioł. Pamiętam, bo musiałem wykuwać dziurę w ścianie przed obiorem. Sasiedzi, którzy wprowadzili się rok-dwa wcześniej nie musieli tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 17.09.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 buba48 kotły z zamkniętą komorą pobierają powietrze do spalania specjalną rurą dwuścienną z zewnątrz. Tą samą rurą wyrzucają spaliny. Zaletą jest całkowite odizolowanie procesu spalania od pomieszczenia. Kotły tradycyjne nadają się tylko do typowych kotłowni. andrzejekA twoja rodzina nie może ponegocjować z dostawcą i zamienić ten kocioł na model z zamkniętą komorą? Może wyjdzie taniej niż jakieś alpejskie kombinacje z doprowadzaniem powietrza czy przenoszeniem kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 17.09.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Bedi ! Czy takie kotły z zamkniętą komorą spalania nadają się do kominów Schiedel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 17.09.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Chyba raczej nie, ale to musisz sprawdzić, np u Junkersa. Ja u siebie mam tylko murowany komin do kominka, to niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 17.09.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Czy ktoś może mi odpowiedzieć na zadane pytanie ? Dzięki Bedi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.09.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Bedi ! Czy takie kotły z zamkniętą komorą spalania nadają się do kominów Schiedel ? Jasne, że się nadają i to nie tylko do kominów typu "Schiedel" ale i do wszystkich innych kominów, w tym murowanych tradycyjnie z cegły. Na czym polega podłączenie kotła z otwartą komorą spalania do takiego komina? To zależy od typu kotła. Jeżeli kocioł ma wyjście spalinowe i doprowadzenie powietrza do spalania centryczne (tzw."rura w rurze") to wówczas łączysz tą rurą kocioł z kominem a w samym kominie puszczasz już tylko rurę spalinową (tą w środku o mniejszej średnicy- około 80 mm), natomiast kocioł zasysa sobie powietrze do spalania przestrzenią pomiędzy rurą a wewnętrzną ścianką komina. Można oczywiście poprowadzić całą rurę dwuścienną w kominie, ale jest to rozwiązanie droższe. Jeżeli natomiast kocioł ma oddzielne wyjście spalin i oddzielne doprowadzenie powietrza do spalania (np. kocioł marki Ulrich), to obie rury dołączasz do komina, z tym że rurę spalinową wyprowadzasz ponad komin a tą do powietrza doprowadzasz tylko do komina, żeby sobie kocioł zasysał powietrze tzw. szachtem kominowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 17.09.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Grzegorz63 dlaczego najdroższe? Jak się weźmie pod uwagę koszty budowy komina to koszt rury spalinowej nie jest taki drastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts