Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niekompetentny fachowiec

jabluszko

Recommended Posts

Witam, man problem z fachowcem ktory wykonywal u mnie generalny remont mieszkania. Fachowiec nie dotrzymam terminu umowy oraz spartaczyl lazienke I wiekszkosc prac wykonal bardzo niestarannie( szpary w panelach, krzywe podlogi etc). Przy rozliczanie obcielam mu czesc wynagrodzenia za niesolidne wykonanie zlecenia I brak rozliczania zaliczki na materialy (otrzymal 18tys zaliczki). W miedzy czasie wyszlo na jaw ze zawiesil dzialalnosci gospodarcza miedzy 15.05 a 01.09 a mial podpisana umowe ze mna od 20.04 do 30.06, przy czym oddal mi klucze do mieszkania 26.08. Wystawil mi faktura za remont na dzien 01.09 I zarzadal 8 tys wiecej niz w umowie twierdzac ze to ja musze zaplacic podatek VAT. Nie przyjelam faktury, a on teraz straszy mnie Sadem.

Jak moge sie bronic??

Z gory dziekuje za rady.

... Nie przyjelam faktury, a on teraz straszy mnie Sadem.

Jak moge sie bronic??

Sąd rozstrzygnie kto ma rację, czego się bać?

Poza tym "fachowcy" zawsze straszą sądami i fakturą. Straszyć może jeśli Ty nie do wywiązałeś się ze swojej umowy. Faktura wystawiona na kwotę odbiegającą od umowy jest oszustwem.

Jeśli prace wykonane zostały niedokładnie to należy o tym wspomnieć wykonawcy, najlepiej listem poleconym.

Płatność VAT to smiechu warte oszustwo.

Od kiedy to wykonawca podaje cene netto? Ty masz zapłacić brutto i taką powinien ci podać. Dla ciebie kwota na jaką się umawialiście było oczywiście kwotą brutto.

Poza tym czy w ogóle isnieje umowa dzięki której można zweryfikować kto ma rację? Bo każdy niejasny zapis lub umowa ustna musi być udowodniona przez tego kto oskarża.

Jeśli w umowie nie ma zastrzeżenia, że do wskazanej ceny usługi należy doliczyć podatek VAT, to podana cena jest ceną brutto.

Wszelkie niedociągnięcia "fachowiec" w ramach umowy zobowiązany jest naprawić. Możesz zgłosić się do powiatowego rzecznika praw konsumenta. Pokieruje Ciebie co możesz zrobić, aby było to dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem.