simko1 11.09.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Witam. Krótko opiszę sprawę. Ociepleniowcy mieli zakończyć ocieplenie listwą startową około 25 cm wyżej niż jest pokazane na rysunku po to abym mógł nadsypać ziemię do wskazanego poziomu i zrobić opaskę z grysu siwego. Niestety zrobili to jak na załączonym rysunku. Ziemię muszę nadsypać z tego względu że ława jest za płytko. i teraz pytanie jak to zrobić. Ja myślę tak. Wybrać ze 5 cm ziemi wyrównać piachem szarym i na ten szary piach ułożyć płyty XPS zielonego(mam 10 płyt plus zwykły biały też 10 płyt wszystko 5 cm grubości) krótszym bokiem do ściany i ze spadkiem od ściany . Styropian ze ściany oddzielić od gruntu i XPS folią kubełkową do wysokości na jaką będę nadsypywał. zabezpieczy to grunt pod XPS przed przemarzaniem . Na ten XPS szary piasek ziemia i gres siwy . Czyli na XPS około 25 cm materiału. ogólnie zasypałbym ziemią ale jak wymrozi i dźwignie trochę grunt to styropian na ścianie też dźwignie i zonk. Jeśli mój pomysł jest ok to czy między "leżący" xps a styro ten na ścianie dać jakąś piankę choćby ze 3-4 paski pianki dylatacyjnej w razie jakby coś ten XPS podniosło? Ociepleniowcy mówili że wystarczy że między ziemię a styro ten na ścianie włożę zwykłą piankę taką z materaca. Wydaje mi się że to zły pomysł bo ona chłonie wilgoć. Obecnie między styro a gruntem jest około 5 cm. Problem dotyczy domu z lat 70 i tylko jednej ściany gdyż reszta ścian jest około 30-40cm głębiej. Do tej pory wzdłuż omawianej ściany(zachodniej) stal garaż długi na całą ścianę czyli 10m x 4m (nieogrzewany). Jakie wasze rady??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts