Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termoizolacja okna dachowego

REEM

Recommended Posts

Zamontowałem błędnie dobrane okna dachowe i mam bardzo mało miejsca na termoizolacje. Odległość od krokwi do krokwi 78 cm okna Velux GLL MK08 1061B Standard Plus- Gabaryt to 140x 78. Okno zamontowane wg instrukcji na dodatkowych łatach.

Dwa z czterech okien zamontowane- Okno pracuje elegancko, prawidłowa hydroizolacyjność tylko pojawia się problem z izolacją termiczną. Kołnierze termoizolacyjne nie wchodzą w grę bo się nie zmieszczą bez przycinania krokwi, Sytuacja wygląda tak że między kontrłatą a ramą okna mam 1-1,5 cm przerwy a przy krokwiach będę miał max 3 cm na izolację od dołu (3cm wraz z wykończeniem). Pytanie brzmi jak najlepiej postąpić w takim wypadku. Mimo wszystko wolałbym wykonać izolację bez demontażu okna i części dachu nawet kosztem pogorszeniem właściwości izolacyjnych tzn. chciałbym optymalnie wykorzystać tę przestrzeń co mam czyli 1,5 cm między ramą okna a kontrłatą i 3 cm pod oknem do krokwi. Co proponujecie? Mi przychodzi do głowy tylko i wyłącznie pianka niskoprężna... tak na marginesie jak się w ogóle prawidłowo izoluje okno dachowe ale bez dedykowanego kołnierza? Upycha się watę?

Drugie pytanie to jak wykonać termo izolację przy kolejnych oknach gdzie jest ten sam problem czyli brak miejsca? Ułożyć wełnę na bokach i dopiero wciskać ramę okna czy jakieś inne rozwiązanie?

• 2 weeks później...