Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Punkt rosy przekroju z słupem drewnianym

Ho-Lec

Recommended Posts

Witam serdeczie.

budujemy dom szkieletowy o standardowym przekroju

1.Tynk

2. Wełna 10 cm

3.Wiatroizolacja

4. Płyta OSB

5. Konstrukcja 15 cm wypełnienie wełna 15 cm

6. paroizolacja

7. Wełna 5 cm

8. Płyta G-K

mam pytanie do was formuowicze odnośnie kondensacji pary wodnej, czy ktoś badał a może ma doświadczenie jak wygląda sytuacja w przkroju w którym znajduje się słupek.

Uzywam kalkulatora Rockwool, przekrój z wypełniniem wełną wszystko ok, kondensacja pary wodnej występuje ale struktura sciany pozwoli na odparowanie kondensatu w porze letniej.

Ale jak podstawie do kalkulatora dane

1.Tynk

2. Wełna 10 cm

3.Wiatroizolacja

4. Płyta

5. Konstrukcja 15 cm

6. paroizolacja

7. Wełna 5 cm

8. Płyta G-K

To tu jest już źle bo kondensacja pary występuje na styku trzech powieżchni

Płyta OSB-Konstrukcja, OSB-wiatroizolacja, Wiatroizolacja- wełna fasadowa.

czy był ten temat pruszany na forum, czy ze względu na powierzchnię słupka ok 0,135m 2 możemy te zjawisko pominąć. nie chcę żeby po kilku latach konstrukcja zaczęła mi się degradować.

z doświadczenia wiem że w takim przekroju ściany nie powinno być OSB ! to ona absorbuje zimno z jednaj strony a z drugiej hamuje odparowywanie , wyrzuć ją z kalkulatora i zobacz co ci wyjdzie .

Dzięki za zainteresowanie tematem, ale co masz na myśli pisząc że w przekroju nie powinno być płyty Osb ? masz na myśli kalkulator tak ?

Ogólnie przegroda jest źle zaprojektowania..

Nie ma spadków oporów dyfuzyjnych w kierunku zewnętrznym. Mamy przez to właśnie problem z parą wodną -a raczej z jej kondensacją.

A takie baje - że wyparuje w okresie letnim .. może odparuje, wyschnie.. ale to jest nie wiem .. ten etap co w medycynie upuszczanie krwi ?

czy może ten, kiedy "lekarze" chodzili od stołu operacyjnego do stołu, nawet nie myjąc rąk..

Na takiej konstrukcji - nigdy nie powinien pojawić się tynk ! w taki sposób.. bezpośrednio na wełnę.. Kolejna sprawa - paroizolacja powinna być maksymalnie po stronie ciepłej. Drugą "niby" paroizolacją jest właśnie płyta OSB.. pół biedy kiedy ona by siedziała pod grubym kożuszkiem wełny.. te 20-30cm ..

ale tu mam 10cm i tynkiem zakończone..

Tam nie powinno nigdy dojść do kondensacji pary wodnej .. dla dla podsumowania.

Masz ścianę taką jaką proponuje większość producentów domów w Polsce ( co niektórzy dają styropian - co już jest bardzo złym rozwiązaniem )

Proponuję tak ;

płyta gipsowa

wełna 5cm

folia paroizolacyjna

konstrukcja 15cm z wełną

wełna 10cm na ruszcie drewnianym

wiatroizolacja

płyta cementowo-włóknowa

tynk - o niskim oporze dyfuzyjnym !

druga wersja

płyta gipsowa

wełna 5cm

folia paroizolacyjna

płyta Osb

konstrukcja 15cm i wełna

płyta gipsowo-włóknowa

wełna fasadowa 10 cm - wełna powinna być klejona( i przykręcona do konstrukcji)więc nie należy stosować wiatroizolacji .

tynk - o niskim oporze dyfuzyjnym.

osobiście wolę elewacje drewniane i jak bym miał robić z tynkiem to tylko jeden z tych przekrojów.

Proponuję tak ;

płyta gipsowa

wełna 5cm

folia paroizolacyjna

konstrukcja 15cm z wełną

wełna 10cm na ruszcie drewnianym

wiatroizolacja

płyta cementowo-włóknowa

tynk - o niskim oporze dyfuzyjnym !

- zapomniałeś jedną rzecz.. pustkę powietrzną pod płytą włóknowocementową..

albo 32 labo 38 lub 45.. przeważnie takie są dostępne w tartaku.

Tyle że dał bym ciut grubiej na ruszt.. np 2x8 półsztywnej...

Druga wersja już nie jest tak dobra.. a tylko ze względu na wełnę.. z nią jak z jakiem.. to tak jak byś dał powietrze.. zamiast wełny.. widziałeś stare okna skrzynkowe ? co się dzieje z szybą zewnerzną? jak zachodzi rosą .. tak właśnie się dzieje - kiedy wredny gaz napotka opór.. to tak jak byś we mgle

na autostradzie zrobił skrzyżowanie..