Ho-Lec 11.09.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Witam serdeczie.budujemy dom szkieletowy o standardowym przekroju 1.Tynk2. Wełna 10 cm3.Wiatroizolacja4. Płyta OSB5. Konstrukcja 15 cm wypełnienie wełna 15 cm6. paroizolacja7. Wełna 5 cm8. Płyta G-K mam pytanie do was formuowicze odnośnie kondensacji pary wodnej, czy ktoś badał a może ma doświadczenie jak wygląda sytuacja w przkroju w którym znajduje się słupek.Uzywam kalkulatora Rockwool, przekrój z wypełniniem wełną wszystko ok, kondensacja pary wodnej występuje ale struktura sciany pozwoli na odparowanie kondensatu w porze letniej.Ale jak podstawie do kalkulatora dane 1.Tynk2. Wełna 10 cm3.Wiatroizolacja4. Płyta5. Konstrukcja 15 cm6. paroizolacja7. Wełna 5 cm8. Płyta G-KTo tu jest już źle bo kondensacja pary występuje na styku trzech powieżchni Płyta OSB-Konstrukcja, OSB-wiatroizolacja, Wiatroizolacja- wełna fasadowa. czy był ten temat pruszany na forum, czy ze względu na powierzchnię słupka ok 0,135m 2 możemy te zjawisko pominąć. nie chcę żeby po kilku latach konstrukcja zaczęła mi się degradować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 12.09.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 z doświadczenia wiem że w takim przekroju ściany nie powinno być OSB ! to ona absorbuje zimno z jednaj strony a z drugiej hamuje odparowywanie , wyrzuć ją z kalkulatora i zobacz co ci wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ho-Lec 12.09.2017 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 z doświadczenia wiem że w takim przekroju ściany nie powinno być OSB ! to ona absorbuje zimno z jednaj strony a z drugiej hamuje odparowywanie , wyrzuć ją z kalkulatora i zobacz co ci wyjdzie . Dzięki za zainteresowanie tematem, ale co masz na myśli pisząc że w przekroju nie powinno być płyty Osb ? masz na myśli kalkulator tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.09.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Ogólnie przegroda jest źle zaprojektowania.. Nie ma spadków oporów dyfuzyjnych w kierunku zewnętrznym. Mamy przez to właśnie problem z parą wodną -a raczej z jej kondensacją.A takie baje - że wyparuje w okresie letnim .. może odparuje, wyschnie.. ale to jest nie wiem .. ten etap co w medycynie upuszczanie krwi ?czy może ten, kiedy "lekarze" chodzili od stołu operacyjnego do stołu, nawet nie myjąc rąk.. Na takiej konstrukcji - nigdy nie powinien pojawić się tynk ! w taki sposób.. bezpośrednio na wełnę.. Kolejna sprawa - paroizolacja powinna być maksymalnie po stronie ciepłej. Drugą "niby" paroizolacją jest właśnie płyta OSB.. pół biedy kiedy ona by siedziała pod grubym kożuszkiem wełny.. te 20-30cm ..ale tu mam 10cm i tynkiem zakończone.. Tam nie powinno nigdy dojść do kondensacji pary wodnej .. dla dla podsumowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 13.09.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Masz ścianę taką jaką proponuje większość producentów domów w Polsce ( co niektórzy dają styropian - co już jest bardzo złym rozwiązaniem ) Proponuję tak ; płyta gipsowa wełna 5cm folia paroizolacyjna konstrukcja 15cm z wełną wełna 10cm na ruszcie drewnianym wiatroizolacja płyta cementowo-włóknowa tynk - o niskim oporze dyfuzyjnym ! druga wersja płyta gipsowa wełna 5cmfolia paroizolacyjna płyta Osbkonstrukcja 15cm i wełna płyta gipsowo-włóknowawełna fasadowa 10 cm - wełna powinna być klejona( i przykręcona do konstrukcji)więc nie należy stosować wiatroizolacji .tynk - o niskim oporze dyfuzyjnym. osobiście wolę elewacje drewniane i jak bym miał robić z tynkiem to tylko jeden z tych przekrojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.09.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Proponuję tak ; płyta gipsowa wełna 5cm folia paroizolacyjna konstrukcja 15cm z wełną wełna 10cm na ruszcie drewnianym wiatroizolacja płyta cementowo-włóknowa tynk - o niskim oporze dyfuzyjnym ! - zapomniałeś jedną rzecz.. pustkę powietrzną pod płytą włóknowocementową.. albo 32 labo 38 lub 45.. przeważnie takie są dostępne w tartaku. Tyle że dał bym ciut grubiej na ruszt.. np 2x8 półsztywnej... Druga wersja już nie jest tak dobra.. a tylko ze względu na wełnę.. z nią jak z jakiem.. to tak jak byś dał powietrze.. zamiast wełny.. widziałeś stare okna skrzynkowe ? co się dzieje z szybą zewnerzną? jak zachodzi rosą .. tak właśnie się dzieje - kiedy wredny gaz napotka opór.. to tak jak byś we mgle na autostradzie zrobił skrzyżowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts