Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie "pod wysokim napięciem"

Kasinek

Recommended Posts

Moi Drodzy, prośba o pomoc/poradę.

Rok temu kupiliśmy od dewelopera połowę bliźniaka na osiedlu domków jednorodzinnych (na papierze). W zasadzie wszystko szło gładko i terminowo: inwestycja szczęśliwie zakończona=dom stoi, akt notarialny sprzedaży podpisany=jesteśmy od 3 tyg. prawowitymi właścicielami części działki i połowy domu. Osiedle cały czas jeszcze w budowie, ale do października-listopada wszystko powinno być już ukończone (łącznie z drogą wew., chodnikami itp).

Niestety, od 2 tygodni w linii naszego przyszłego frontowego ogrodzenia zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu szafki na liczniki od gazu i elektryki...

Jedna skrzynka elektryczna jest dla naszej połówki domu i...dla sąsiada z drugiej połówki.

Druga, podwójna skrzynka jest od bliźniaczego domu obok?!?

Kolejna skrzynka to metalowe pudło na liczniki gazu: nasz i znów sąsiada z drugiej połówki :x

I jeszcze jedna skrzynka elektryczna, tym razem z bezpecznikami do 2 w/w domów bliźniaczych (rozdzielnia)...

Od razu pobiegliśmy do kier. budowy, żeby wyjaśnił co to jest, ale usłyszeliśmy, że taki projekt został zaakceptowany przez STOEN i Gazownię, i nic już z tym nie możemy zrobić = nie mamy nawet najmniejszych szans na jakąkolwiek zmianę.

Żyć się z tym da, ale szlag mnie trafia, że o niczym nie wiedzieliśmy (na projektach, które otrzymaliśmy takich "kwiatków" nie było). Pytanie, czy naprawdę już nic nie da się z tym zrobić?!?

Poradzcie, proszę!

Kasinek,

Ja jestempo drugiej stronie medalu.Niestety właśnie usytawiłam układ pomiarowy na skrzynce umieszczonej w linii ogrodzenia sąsiada.Nie chcę żadnych problemów z sąsiadami i jeśli uda Ci się cosik ustalić daj mi również sygnał.

pzdr.marcenka

P.S. zobacz sobie mój link w wymianie doświadczeń

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33390

Marcenka,

Sęk w tym, że nie mam i pewnie mieć nie będę żalu do sąsiadów - bo oni nie mieli na to wpływu (chyba :-? )

Nie lubię tylko, jak coś co dotyczy bezpośrednio mnie dzieje się bez mojej wiedzy, zgody, wpływu itd.

Poza tym co to za wyjaśnienie, że tak ma być i koniec. Ciągle się łamię, żeby uderzyć to stwórców takiego układu skrzynek (głównie do STOENu), ale opinie są takie, że to beton i szanse na zmianę są marne :cry:

Komu by się teraz chciało grzebać w zatwierdzonym i WYKONANYM projekcie? Chyba, żeby zapłacić - ale komu i ile?

K.

witam:)

Ostatnimi czasy standardem jest montowanie złączy kablowych, układów pomiarowych oraz gazomierzy na zewnątrz budyków. Osobiście też takie projekty już robiłem. Wymaga to współpracy architekta, elektryka i gaziarza. Czasami może to nawet dość ciekawie wyjść. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie.

Niestety, gdzieś te urządzenia należy umieścić.

Ja nie mam nic przeciwko skrzynkom z licznikami i wiem, że gdzieœ się muszš one znaleŸć, ale dlaczego akurat w moim frontowym ogrodzeniu i to aż 4 w tym 3 podwójne!?! Dodatkowo, ta jedna podwójna od gazu może mi kolidować z bramš wjazdowš :x

Wystarczyłoby jš przesunšć o jakieœ 2m w bok, ale podobno to niemożliwe, bo obok leci rura od wody. Oczywiœcie w pierwotnym projekcie tak nie było, ale jak widać SIĘ zmieniło :evil: