Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szukam informacji na temat bramy RenoMatic Light firmy Hormann. Potrzebuje 5000x2250. Jest teraz taka promocja

http://www.hormann.pl/fileadmin/_country/_global/aktion/aktion_2017/pl-f/index.html

Nie ma za dużo informacji - 42 mm, tylko przetłoczenia M, nie ma rysunków w katalogach

Brama z katalogu, gładka biała, przetłoczenia L + napęd Supramatic = 7000 zł

Brama z promocji, biała woodgrain, przetłoczenia M + napęd Prolift 700 = 4072 zł

Pierwsze pytania

Czym różnią się te bramy? gorsza jakość? Czemu w tej drugiej nazwie Light?

Widzę, że prędkość otwierania jest większa z napędem katalogowym (22 vs 13,5 cm/s), ale oprócz tego nie da się nic wywnioskować

Drugie pytanie:

Jak się ma jakościowo brama Gros do Hormanna?

Mam też ofertę na Gros, trochę większa niż promocja Hormana, ale mogę wybrać fakturę i przetłoczenia.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi

https://forum.murator.pl/topic/232258-brama-renomatic-light-firmy-hormann-co-to-jest-i-czemu-jest-ta%C5%84sza/

Różnią się sposobem wykonania - tańsza jest malowana (struktury Woodgrain, DecoColor), droższa w okleinie (Sandgrain, Decograin). Droższa ma napęd lepszej generacji (pod jednego pilota można podpiąć kilka napędów bram). Niektóre firmy pozwalają zmianę napędu na tańszy (ja tak zrobiłem, bo droższy ma tylko 1 pilota). To 4072 zł to bez montażu cena raczej.

Dzięki za odpowiedź.

Droższa wersja jest w Silkgrain. Tak, obie ceny podałem bez montażu z vatem 8%

Różnica w cenie bram bez napędu 3360 (woodgrain, przetłoczenia M) vs 5883 (Silkgrain, przetłoczenia L), czyli 2500 zł tylko za zmianę okleiny i większe przetłoczenia?

Dlatego zastanawiam się czy coś jeszcze nie jest gorsze w tej promocyjnej bramie. Słyszałem zdanie, że jest parametr szczelności, ale nie widziałem go u tego producenta.

Popatrzyłem w cennik i wydaje mi się, że różnica w cenie wynika z wymiarów bramy i zasad promocji. 5000x2250 występuje w cenniku promocyjnym tylko w wersji Light. Ale to musisz potwierdzić u sprzedawcy.

Hmm, nie rozumiem. Wszystkie bramy promocyjne to Renomatic Light, i jedyne opcje to napęd Prolift 500, Prolift 700 lub brak.

5000 x 2250 występuje w wersji bez napędu i z napędem mocniejszy ze względu na wielkość bramy. w innych bramach jest opcja drugiego napędu, ale nie ma wyboru Light lub Nie Light.

Coś przeoczyłem?

Boję się tej bramy, bo to najtańsza oferta razem z montażem. Nawet mimo to, że montażysta Hormann ceni się badziej niż konkurencja.

Edytowane przez lukaszsw

Nie wiem czy od wakacji nie zmieniły się zasady promocji, ale w cenniku który ja mam dla wersji Light brama 5000x2250 (2125) występuje tylko z napędem Prolift 700. Wynika to stąd, że 500-ka dedykowana jest do bram o pow. do 7 m2, a 700-ka do 11,25 m2.

Promocja dotyczyła zarówno wersji Light jak i nie-Light. Ta druga była z napędem Promatic BS, ale promocyjne bramy były do 3000x2250. Byli sprzedawcy, którzy pozwalali na zmianę napędu - miałem oferty z NIBE i Lifttronic.

• 1 month później...

Bramę ostatecznie kupiłem, bo montażysta mieszka 100 m obok. No i była najtańsza (4072 zł) mimo najdroższego montażu (1000 zł)

Względem standardowej oferty Hormanna mam gorszy napęd - Supramatic miał prędkość 22 cm/s, a w ofercie ProLift 700 ma 13,5 cm/2. Ale konkurencja lepszych napędów mi nie proponowała i wydaje się, że jest to całkowicie do przeżycia.

Oprócz tego nie widzę wad bramy i nie wiem czemu kosztuje aż 2000 zł mniej niż standardowa brama Hormann. Zaktualizuje wątek jak będę mieszkał i zauważę jakieś wady.

• 4 months później...

Jak się sprawuje brama?

Hormann ma kolejny raz promocję na te bramy i jestem zainteresowany zakupem a mam super cenę i chciałbym poznać opinie.

Moja oferta:

Brama LUP42 z pilotem 2500x2250 złoty dąb z napędem ProMatic - 7100brutto z montażem za 2sztuki

Bramę ostatecznie kupiłem, bo montażysta mieszka 100 m obok. No i była najtańsza (4072 zł) mimo najdroższego montażu (1000 zł)

Względem standardowej oferty Hormanna mam gorszy napęd - Supramatic miał prędkość 22 cm/s, a w ofercie ProLift 700 ma 13,5 cm/2. Ale konkurencja lepszych napędów mi nie proponowała i wydaje się, że jest to całkowicie do przeżycia.

Oprócz tego nie widzę wad bramy i nie wiem czemu kosztuje aż 2000 zł mniej niż standardowa brama Hormann. Zaktualizuje wątek jak będę mieszkał i zauważę jakieś wady.

Cześć,

czy brama którą kupiłeś ma segmenty EPU 42/20mm czy LPU 42mm? Wybrałeś ostatecznie powierzchnię woodgrain? Widziałeś na żywo decocolor? Jest raczej chropowata czy raczej gładka?

• 3 weeks później...

Nie mieszkam jeszcze, ale brama wydaje się ok. Używam jako wejścia na budowę i nie zauważyłem nic niepokojącego.

Nie wiem czym różni się EPU od LPU. Wydaje mi się, że na stronie promocji było LPU 42 mm. W umowie wpisali "brama z blachy stalowej, cynkowanej ogniowo o grubości panelu 40 mm, wypełniona pianką poliuretanową, bez freonu", ale ta pani, która pisała sama nie umiała powiedzieć czemu ta brama jest tyle tańsza i czym się różni.

Tak, mam woodgrain. Nie widziałem decograin na żywo.

Dzisiaj byliśmy z mężem u przedstawiciela Hormana wypytać o tę promocje na Renomatic Light i wizja taniej bramy legła w gruzach. Być może jeszcze wersja woodgrain dla kolorów biały i antracyt daje radę jak komuś ten woodgrain nie przeszkadza lub wręcz się podoba, ale powierzchnia decograin to jest totalna porażka wizualna. W ogóle nie pasuje do typowych kolorów stolarki typu dąb jasny, ciemny. Powierzchnia jest chropowata, błyszcząca, jakby z brokatem. Odpadła w przebiegach.
  • 3 weeks później...
Ja właśnie sobie upatrzyłem antracytowy woodgrain z promocji, z tym, że wymienię napęd na Supramatic, rozmiar 5000*2500 z tym napędęm i montażem cena to 5700zł brutto. Przetłoczenia M, a wolałbym L, wolałbym też gładką niż woodgrain, ale w tej cenie nie będę narzekał.
Ja właśnie sobie upatrzyłem antracytowy woodgrain z promocji, z tym, że wymienię napęd na Supramatic, rozmiar 5000*2500 z tym napędęm i montażem cena to 5700zł brutto. Przetłoczenia M, a wolałbym L, wolałbym też gładką niż woodgrain, ale w tej cenie nie będę narzekał.

Nie wiem czy musi być koniecznie Hormann, ale w Krispolu w tej cenie dostaniesz gładką i L-kę. Pytaliśmy i taką dostaliśmy wycenę. U nas Hormann wchodził w grę gdyby jej cena była taka jak w reklamie, 3800zł + montaż. Jak brama kosztuje koło 6tys. to promocja przestaje mieć sens :)

Oczywiście nie musi być Hormann, ale nawet to 5700zł z Supramaticiem to 2000tys taniej niż Hormann taki jak mi się naprawdę podoba, więc jakiś sens w promocji jest :)

Generalnie to byle był antracyt i jakoś ocieplony + napęd z przeciążeniówką. Obczaję tego Krispola, im taniej tym lepiej :D

• 3 weeks później...

Różnice między RenoMaticiem a wersją light, jakie znalazłem w kraju producenta:

- tylna powierchnia bramy to goła blacha ocynkowana, bez farby (czyli stal a nie aluminium)

- ma tylko połowę ocieplenia (20 vs 42 mm)

- tylna powierchnia bramy to goła blacha ocynkowana, bez farby (czyli stal a nie aluminium)

1. Prawda.

2. Nie prawda, ocieplenie jest pełne 42cm. Byłam w ich biurze i dopytywałam szczegóły.

• 2 weeks później...

Aż zmierzyłem grubość panelu u mnie i ma co najmniej 40 mm. Możliwe, że jest w połowie pusty w środku, tego nie mogę sprawdzić.

W kraju producenta, czyli na stronie niemieckiej czy na żywo w sklepie w Niemczech? Jeśli w internecie to można prosić o link?

• 1 month później...

Jest wersja promocji 2018

https://www.hormann.pl/fileadmin/_country/_global/aktion/aktion_2018/pl-f/

https://www.hormann.pl/fileadmin/_country/_global/aktion/aktion_2018/pl-d/

i piszą, że panele mają 42 mm

Widzę, że podrożało - Brama 5000 x 2250 - 4211 zł (było 4044 zł) oraz jest mniej opcji (3 kolory decocolor zamiast 5).

Niemniej w zeszłym roku miałem najniższą wycenę konkurencji 5600 z montażem, więc powyższa brama wyjdzie taniej.