lukaszsw 12.09.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Dzień dobry, Szukam informacji na temat bramy RenoMatic Light firmy Hormann. Potrzebuje 5000x2250. Jest teraz taka promocjahttp://www.hormann.pl/fileadmin/_country/_global/aktion/aktion_2017/pl-f/index.html Nie ma za dużo informacji - 42 mm, tylko przetłoczenia M, nie ma rysunków w katalogach Brama z katalogu, gładka biała, przetłoczenia L + napęd Supramatic = 7000 złBrama z promocji, biała woodgrain, przetłoczenia M + napęd Prolift 700 = 4072 zł Pierwsze pytaniaCzym różnią się te bramy? gorsza jakość? Czemu w tej drugiej nazwie Light?Widzę, że prędkość otwierania jest większa z napędem katalogowym (22 vs 13,5 cm/s), ale oprócz tego nie da się nic wywnioskować Drugie pytanie:Jak się ma jakościowo brama Gros do Hormanna? Mam też ofertę na Gros, trochę większa niż promocja Hormana, ale mogę wybrać fakturę i przetłoczenia. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 12.09.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Różnią się sposobem wykonania - tańsza jest malowana (struktury Woodgrain, DecoColor), droższa w okleinie (Sandgrain, Decograin). Droższa ma napęd lepszej generacji (pod jednego pilota można podpiąć kilka napędów bram). Niektóre firmy pozwalają zmianę napędu na tańszy (ja tak zrobiłem, bo droższy ma tylko 1 pilota). To 4072 zł to bez montażu cena raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszsw 12.09.2017 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Dzięki za odpowiedź. Droższa wersja jest w Silkgrain. Tak, obie ceny podałem bez montażu z vatem 8% Różnica w cenie bram bez napędu 3360 (woodgrain, przetłoczenia M) vs 5883 (Silkgrain, przetłoczenia L), czyli 2500 zł tylko za zmianę okleiny i większe przetłoczenia?Dlatego zastanawiam się czy coś jeszcze nie jest gorsze w tej promocyjnej bramie. Słyszałem zdanie, że jest parametr szczelności, ale nie widziałem go u tego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 13.09.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Popatrzyłem w cennik i wydaje mi się, że różnica w cenie wynika z wymiarów bramy i zasad promocji. 5000x2250 występuje w cenniku promocyjnym tylko w wersji Light. Ale to musisz potwierdzić u sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszsw 13.09.2017 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 (edytowane) Hmm, nie rozumiem. Wszystkie bramy promocyjne to Renomatic Light, i jedyne opcje to napęd Prolift 500, Prolift 700 lub brak. 5000 x 2250 występuje w wersji bez napędu i z napędem mocniejszy ze względu na wielkość bramy. w innych bramach jest opcja drugiego napędu, ale nie ma wyboru Light lub Nie Light. Coś przeoczyłem? Boję się tej bramy, bo to najtańsza oferta razem z montażem. Nawet mimo to, że montażysta Hormann ceni się badziej niż konkurencja. Edytowane 13 Września 2017 przez lukaszsw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 13.09.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Nie wiem czy od wakacji nie zmieniły się zasady promocji, ale w cenniku który ja mam dla wersji Light brama 5000x2250 (2125) występuje tylko z napędem Prolift 700. Wynika to stąd, że 500-ka dedykowana jest do bram o pow. do 7 m2, a 700-ka do 11,25 m2. Promocja dotyczyła zarówno wersji Light jak i nie-Light. Ta druga była z napędem Promatic BS, ale promocyjne bramy były do 3000x2250. Byli sprzedawcy, którzy pozwalali na zmianę napędu - miałem oferty z NIBE i Lifttronic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszsw 10.11.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Bramę ostatecznie kupiłem, bo montażysta mieszka 100 m obok. No i była najtańsza (4072 zł) mimo najdroższego montażu (1000 zł) Względem standardowej oferty Hormanna mam gorszy napęd - Supramatic miał prędkość 22 cm/s, a w ofercie ProLift 700 ma 13,5 cm/2. Ale konkurencja lepszych napędów mi nie proponowała i wydaje się, że jest to całkowicie do przeżycia. Oprócz tego nie widzę wad bramy i nie wiem czemu kosztuje aż 2000 zł mniej niż standardowa brama Hormann. Zaktualizuje wątek jak będę mieszkał i zauważę jakieś wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiucb 26.03.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Jak się sprawuje brama?Hormann ma kolejny raz promocję na te bramy i jestem zainteresowany zakupem a mam super cenę i chciałbym poznać opinie. Moja oferta:Brama LUP42 z pilotem 2500x2250 złoty dąb z napędem ProMatic - 7100brutto z montażem za 2sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 26.03.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Bramę ostatecznie kupiłem, bo montażysta mieszka 100 m obok. No i była najtańsza (4072 zł) mimo najdroższego montażu (1000 zł) Względem standardowej oferty Hormanna mam gorszy napęd - Supramatic miał prędkość 22 cm/s, a w ofercie ProLift 700 ma 13,5 cm/2. Ale konkurencja lepszych napędów mi nie proponowała i wydaje się, że jest to całkowicie do przeżycia. Oprócz tego nie widzę wad bramy i nie wiem czemu kosztuje aż 2000 zł mniej niż standardowa brama Hormann. Zaktualizuje wątek jak będę mieszkał i zauważę jakieś wady. Cześć, czy brama którą kupiłeś ma segmenty EPU 42/20mm czy LPU 42mm? Wybrałeś ostatecznie powierzchnię woodgrain? Widziałeś na żywo decocolor? Jest raczej chropowata czy raczej gładka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszsw 13.04.2018 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Nie mieszkam jeszcze, ale brama wydaje się ok. Używam jako wejścia na budowę i nie zauważyłem nic niepokojącego. Nie wiem czym różni się EPU od LPU. Wydaje mi się, że na stronie promocji było LPU 42 mm. W umowie wpisali "brama z blachy stalowej, cynkowanej ogniowo o grubości panelu 40 mm, wypełniona pianką poliuretanową, bez freonu", ale ta pani, która pisała sama nie umiała powiedzieć czemu ta brama jest tyle tańsza i czym się różni. Tak, mam woodgrain. Nie widziałem decograin na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.04.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Dzisiaj byliśmy z mężem u przedstawiciela Hormana wypytać o tę promocje na Renomatic Light i wizja taniej bramy legła w gruzach. Być może jeszcze wersja woodgrain dla kolorów biały i antracyt daje radę jak komuś ten woodgrain nie przeszkadza lub wręcz się podoba, ale powierzchnia decograin to jest totalna porażka wizualna. W ogóle nie pasuje do typowych kolorów stolarki typu dąb jasny, ciemny. Powierzchnia jest chropowata, błyszcząca, jakby z brokatem. Odpadła w przebiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.05.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Ja właśnie sobie upatrzyłem antracytowy woodgrain z promocji, z tym, że wymienię napęd na Supramatic, rozmiar 5000*2500 z tym napędęm i montażem cena to 5700zł brutto. Przetłoczenia M, a wolałbym L, wolałbym też gładką niż woodgrain, ale w tej cenie nie będę narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 02.05.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Ja właśnie sobie upatrzyłem antracytowy woodgrain z promocji, z tym, że wymienię napęd na Supramatic, rozmiar 5000*2500 z tym napędęm i montażem cena to 5700zł brutto. Przetłoczenia M, a wolałbym L, wolałbym też gładką niż woodgrain, ale w tej cenie nie będę narzekał. Nie wiem czy musi być koniecznie Hormann, ale w Krispolu w tej cenie dostaniesz gładką i L-kę. Pytaliśmy i taką dostaliśmy wycenę. U nas Hormann wchodził w grę gdyby jej cena była taka jak w reklamie, 3800zł + montaż. Jak brama kosztuje koło 6tys. to promocja przestaje mieć sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.05.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Oczywiście nie musi być Hormann, ale nawet to 5700zł z Supramaticiem to 2000tys taniej niż Hormann taki jak mi się naprawdę podoba, więc jakiś sens w promocji jest Generalnie to byle był antracyt i jakoś ocieplony + napęd z przeciążeniówką. Obczaję tego Krispola, im taniej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 23.05.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Różnice między RenoMaticiem a wersją light, jakie znalazłem w kraju producenta:- tylna powierchnia bramy to goła blacha ocynkowana, bez farby (czyli stal a nie aluminium)- ma tylko połowę ocieplenia (20 vs 42 mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.05.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Różnice między RenoMaticiem a wersją light, jakie znalazłem w kraju producenta: - tylna powierchnia bramy to goła blacha ocynkowana, bez farby (czyli stal a nie aluminium) - ma tylko połowę ocieplenia (20 vs 42 mm) 1. Prawda. 2. Nie prawda, ocieplenie jest pełne 42cm. Byłam w ich biurze i dopytywałam szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszsw 02.06.2018 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Różnice między RenoMaticiem a wersją light, jakie znalazłem w kraju producenta: - tylna powierchnia bramy to goła blacha ocynkowana, bez farby (czyli stal a nie aluminium) - ma tylko połowę ocieplenia (20 vs 42 mm) Aż zmierzyłem grubość panelu u mnie i ma co najmniej 40 mm. Możliwe, że jest w połowie pusty w środku, tego nie mogę sprawdzić. W kraju producenta, czyli na stronie niemieckiej czy na żywo w sklepie w Niemczech? Jeśli w internecie to można prosić o link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszsw 26.07.2018 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Jest wersja promocji 2018https://www.hormann.pl/fileadmin/_country/_global/aktion/aktion_2018/pl-f/https://www.hormann.pl/fileadmin/_country/_global/aktion/aktion_2018/pl-d/ i piszą, że panele mają 42 mm Widzę, że podrożało - Brama 5000 x 2250 - 4211 zł (było 4044 zł) oraz jest mniej opcji (3 kolory decocolor zamiast 5).Niemniej w zeszłym roku miałem najniższą wycenę konkurencji 5600 z montażem, więc powyższa brama wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts