fotohobby 24.09.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Czopek, to wiesz, gdzie sobie możesz wsadzić - jeśli zas myślisz zaś o czopuchu, to mogę moja rura odprowadzająca spaliny z nierdzewki za czopuchem przebarwiła się w stopniu, który (można to odczytać z tabel) odpowiada działąjącej nią temperaturze 350 stopni. Tak więc SPALINY spokojnie mogą mieć ciut więcej. bo rura jednak cały czas jest chłodzonaSzybę masz pojedynczą, czy podwójną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Czopek, to wiesz, gdzie sobie możesz wsadzić .... Dowciapny gaziarz Pojedynczą. Jak się hajcuje to może i tyle ma. Mój kocioł przy mocy 6kW na czopie fi160 ma 140*C fabryczny czujnik. To ile wg Ciebie może mieć koza co może chwilowo do tej mocy dobije czop fi150? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) Ale kocioł ma wodny WYMIENNIK, odbierający ciepło. Odbiera tyle tego ciepłą, że cały dom nim grzejesz.A spalarka drewna ma spokojnie 350-400C. Jeśłi pojedyncza szyba, która z jednej strony jest chłodzona temperaturą pokojową, ma 350C, to ile musi być w środku ?A jeśli spaliny opuszczają komorę spalania i nie napotykaja po drodze na żaden wymiennik (wodny, ceramiczny) to gdzie mają oddać energię ? Ja mam wkład 7kW, nie hajcuję na maksa, bo 7kW potrafiłoby w mrozy ogrzać dwa takie domy, jak mój, wkład ma deflektor z pseudoszamotu, ograniczający temp spalin a i tak rura dostała kolorków. Edytowane 24 Września 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.09.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) Dlatego zachęcam do stopowania takich rozwiązań Edytowane 24 Września 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.09.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Rozwiązania które zatrzymują jak najwięcej ciepła w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Nie wiem ile w środku nie mam jak zmierzyć. Nie tylko szyba oddaje ciepło al również obudowaTrzy kostki brykietu to ok 2,5 kg daje to 12,5kWh laboratoryjna sprawność kozy to 82%. rzeczywista..............? To ile Ty byś chciałby tymi spalinami poleciało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Pisałem ile. Poza tam po co podajesz temperatury, skoro nawet nie rozgrzewasz urządzenia ?Krakers pisząc o 450 nie miał na myśli kozy karmionej trzema kawałkami brykietu, założyciel wątku też tak nie pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 24.09.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) Jaki kolor ma ten rozgrzany deflektor ? Skąd wiesz że jest to 800 ? Pomarańczowy. Ale tylko przy konkretnym załadunku, kiedy drewno wciąż się pali, ale już zaczyna się żarzyć na powierzchni. Wtedy temperatura jest najwyższa. A skąd wiem? https://www.google.pl/search?q=temperatura+%C5%BCarzenia+stali&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwji9eHj2L3WAhVmGZoKHa0HBxoQ_AUICygC&biw=1600&bih=791 Ps. Już od dłuższego czasu korci mnie żeby opomiarować kominek. Do czopucha się nie dostanę, siedzi na nim odbiornik wodny, dalej rury stalowe więc też bryndza. Ale mógłbym pomierzyć temp. spalin na wejściu i wyjściu akumulatora ceramicznego przez wyczystki. Czy bardzo bym narozrabiał gdybym wywiercił w korkach od wyczystek otworki ok. 3 mm (na sondę od termometru)? Edytowane 24 Września 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Pisałem ile. Poza tam po co podajesz temperatury, skoro nawet nie rozgrzewasz urządzenia ? Krakers pisząc o 450 nie miał na myśli kozy karmionej trzema kawałkami brykietu, założyciel wątku też tak nie pali Jak nie rozgrzewam urządzenia ?? 3 kostki brykietu palą się około godziny później się żarzą nigdy tego nie mierzyłem ile(kilka godzin). Komora spalania wyłożona jest wermikulitem nie wiem ile to ma do rzeczy. W domu się robi ciepło(poza wiatrołapem, a w łazienkach muszą być otwarte drzwi) Co to za różnica koza czy kominek?? Co Cie tak dziwi taki mały załadunek?? Sam masz mini kominek i chyba też nie powinieneś ładować więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Ładowałem 7 palilem od gory, kiedy testowalem brykiet. Wole buk jednak.3 w 3 godziny to jego wędzenie na minimalnej mocy kozy, jak juz pisalem nie powinienies sie wtracac ze swoimi pomiarami w watek, który dotyczy jednak innych mocy wkładów i innego palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 To się nie wtrącam jednak pamiętaj 3 kostki to 12-13 kwh więc gdzie tu wedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) To się nie wtrącam jednak pamiętaj 3 kostki to 12-13 kwh więc gdzie tu wedzenie No... 12kWh oddawane przez kilka godzin, czyli wędzenie przy najmniejszej mocy kozy. Nie wiem, ile wazy Twoja koza, moj wklad to 140kg i trzy brykiety nawet by tego żeliwa i wermikulitu nie rozgrzały. A wieksze wkłady są naturalnie jeszcze cięższe. Edytowane 24 Września 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 No... 12kWh oddawane przez kilka godzin, czyli wędzenie przy najmniejszej mocy kozy Przez pierwsza h odda pewnie z 6 później wygasa powoli. Chyba w każdym kominku paliwo powoli wygasa więc gdzie to kiszenie(dymu niema, niedopałów też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Przez pierwszą h, a moze dwie, to normalny wkład dopiero sie rozgrzewa, dlatego pisze ze Twoje pomiar z kozy, gdzie sie trxy brykiety palą przez godzine, a potem żarzą przez trzy, nic nie wnosi tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Może i nie ale budę ogrzeje a jak nie to się dołoży i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Tylko ze to, nie temat czy ci trzy brykiety bude ogrzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 24.09.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 A jakie macie wymiary palenisk? Kulibob dzięki wyłożeniu wermikulitem będzie miał szybko wysoką temperaturę paleniska, nawet przy niedużej ilości opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.09.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 szyba 32/40 tył paleniska 29/26 przód 29/33 głębokość 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.09.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) Tez mam wermikulit. Palenisko pionowe, ma 50x30 przód i 40x28 tyl, 34cm głębokosci. Waga 140kg Edytowane 24 Września 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 24.09.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Kulibob.To nawet trochę mniej niż w moim piecokominku. Sam się zastanawiałem, czy nie wyłożyć sobie paleniska wermikulitem. Miałbym lepsze spalanie małych ilości opału i szybszy start kosztem pojemności. Teraz palenisko mam z płyt ceramicznych. Ale boję się ingerować w oryginał, wypchnął bym z paleniska wyższą temperaturę ze spalinami, pytanie czy nie za wysoką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts