Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymontowanie drzwi wew polskone

Recommended Posts

Witam,

Pilnie potrzebuje porady jak dokonac demontazu zamontowanych oscieznic din z polskone!

Niestety, gapcia, zamowilam zly kierunek otwierania i chce wymienic dzwi i oscieznice z lazienki z tymi od pokoju.

Oba polskone.

Niestety, te od pokoju maja wezsze oscieznice ( lazienka zakres 160-180, a pokoj 120-140), wiec pomyslalam ze podmienimy same opaski z zawiasawi. Czy tak da sie zrobic?

Probowalismy wyjac opaski, ale sa tak wpasowane ze nie dajemy rad.

Czy ktos ma doswiadczenie?

Pozdrawiam![

Już samo założenie mi nie gra i wygląda że to nie będzie pasować. Także... z demontażem też możesz sobie nie poradzić bez strat. Poproś lepiej o radę osobę, która wstawiała te drzwi.

Da się zrobić, ale pracochłonne i ryzyko uszkodzenia . Trzeba zdemontować z otworu, rozkręcić i wydłubać katowniki. a jak już uda Ci się to zrobic bez strat to musisz powklejać właściwe katowniki, zwrócić szczególną uwagę aby te przy których jest zawias były wklejone szczególnie staranne, bo w fabryce są wkładane pod prasę, a Ty pewnie wspomożesz się ściskami stolarskimi. Zamawiałam kiedyś w Porcie oscieznicę z katownikami 10 cm i nie dostalismy gwarancji ze względu na to,że wklejenie zamiast maszynowo musiało być robione ręcznie.

Dzieki za odzew.

Probowalismy delikatnie wyszarpac opaski (bez podwazania) ale nic z tego. Siedza na scisk.

Wiec skoro i tak bede musiala rozwalic oscieznice i zamowic nowa to namawiam mojego ojca zlota raczke do dorobienia w istniejacych oscieznicach nowych zawiasow i przelozenia tylko drzwi.

Czy myslicie ze takie nowe amatorskie zawiasy utrzymaja drzwi przez 2-3 miesiace zanim dostane nowe oscieznice?

Zależy kto będzie robił te zawiasy i jak bardzo zna się na swoim zdaniu.

W Pol-Skone szerokość ościeżnicy ustala część bazowa ościeżnicy, a nie kątownik więc wymiana kątownika z piórem niewiele pomoże. Samo wyjęcie kątownika może być niewykonalne - zależnie od tego na co był on montowany. Zapewne był to silikon więc temat z góry uważam za przegrany (mowa o wyjęciu bez strat).

Szkoda trochę pieniędzy, ale za gapowe się płaci. Zamów nowe ościeżnice i tyle.

P.S. podmieniasz skrzydło łazienkowe (np. lewe) na pokojowe (np. prawe) aby zamienić kierunek w tych dwóch pomieszczeniach. A ja zapytam o to co z tulejami, kratką albo podcięciem wentylacyjnym w drzwiach łazienkowych, które trafią do pokoju? Zamki zmienisz. Stronę języka zamka również, klamki z kluczem na klamkę z zamknięciem do WC. Tylko ta wentylacja w łazienkowych drzwiach nie daje mi spokoju.

Ja nie widzę tu za bardzo opcji demontażu bez większych uszkodzeń. Na pewno opaska kątowa poleci, bo na 100% była wklejana. Nie pamiętam jak w Pol-Skone, ale w Erkado można było sam taki kątownik kupić i to jeszcze z większym zakresem +20mm. W Pol-Skone jest to w dopłatach +10% ale za opaską Q-System. Dopytaj u producenta czy ma taką opcję.