Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakład na rogach wienca

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie zbrojenia rogów wieńca , wiem że powinno się zapewnić ciągłość zbrojenia i najlepszym tego sposobem jest wstawienie dodatkowych prętów wygiętych w kształt litery L. jakie wymiary powinna mieć ta litera L i czy są jakieś normy/przepisy mówiące o tym ?

jaką funkcje pełnią strzemiączka w zbrojeniu ?

Edytowane przez Nervil18

w projekcie nie mam nic narysowane .... mam opis wienca i tam jest napisane ze zakłady 48 cm . przypominałem mojemu majstrowi że na rogach muszą być wzmocnienia i on powiedział że to zrobi. po zalaniu wienca spytałem się go czy to wszystko zrobił a on stwierdził że tak ..... na pytanie na jaką długość , stwierdził że 20 cm bo tak jest zgodnie z przepsami czyli 10 x średnica pręta fi12 czyli wychodzi 12 cm to i tak dał mi duży zapas . Normalnie ręce opadają z tymi fachowcami.

^^

w normach są odpowiednie wzory do długości zakotowienia prętów , w zależności np od tego w jakiej strefie sie kotwi czy w rozciaganej czy sciskanej.

Ale gdy nie ma "specljalnych warunków" przyjmuje się wg normy 40 x średnica , a nie 50 -> czyli dla fi 12 wychodzi 480 mm ... zapytaj sie wg jakich to przepisów mu tak wychodzi,

jak chcesz wojowac to kąz mu to rozkuć i dozbroić i zalać na własny koszt, jak nie to niech Ci opuści na czyms tam

Edytowane przez jacentyy

Powiem Ci szczerze że myślałem że koleś ma więcej doświadczenia bo widziałem jego realizacje gdzie stawiał domy pod klucz i naprawdę robią wrażenie, może się to wszystko nie rozpadnie . Będą na to szły wiązary dachowe więc siła będzie oddziaływać do dołu a nie jak jest to w przypadku zwykłej wierzby rozpychająco.

No ale uwagę mu na to zwrócę zobaczymy jak się bedzie tłumaczył.

tak górny, zrobił tylko L po 20 cm z kazdej strony i tyle. o czym poinformował mnie po wylaniu juz wszystkiego.A przed przystąpieniem do robienia zbrojenia przypominałem mu o tym zbrojeniu na rogach tylko nie powiedziałem o długości ale on powinien juz takie rzeczy wiedzieć. Edytowane przez Nervil18

• 3 years później...