milsa666 13.09.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Poradźcie mi proszę, bo zgłupiałem i nie wiem gdzie robię błąd (a może nie?). Miotam się pomiędzy dwoma źródłami do CO i CWU – pompa ciepła PW vs kocioł kondensacyjny. Abstrahując od kosztów inwestycyjnych próbowałem oszacować ile to pompa ciepła będzie tańsza w eksploatacji od gazu ziemnego spalanego w piecu kondensacyjnym. Bo są wykresy gdzie to widać… Załóżmy, że zapotrzebowanie roczne na ciepło CO i CWU wynosi 14000kWh (ponad 200m2, wszędzie podłogówka, dom solidnie ocieplony z rekuperacją). Pompa ciepłaZakładam średnioroczny COP 3,5 co oznacza (chyba że się mylę), że z 1kWh prądu wycisnę 3,5kWh ciepła. Przy cenie 1kWh prądu 0,6PLN (bez opłat stałych bo i tak muszę mieć prąd) wychodzi, że 1kWh ciepła kosztuje 0,17PLN. Co daje rocznie 2400PLN. Zakładam jedną taryfę stałą, bo zużycie prądu u mnie będzie całodzienne – rzadko dom będzie pusty. No chyba, że poma ciepła = dwie taryfy obligatoryjnie. W dwóch taryfach pewnie wyjdzie lepiej, jeżeli chodzi, o CO i CWU. Kocioł kondensacyjnyZakładam sprawność 100% (kondensacja, bo podłogówka w całym domu). Cena 1kWh gazu ziemnego to według Internetu (takie wartości znalazłem) 0,15PLN , przy uwzględnieniu opłat stałych. Rocznie 2100PLN - :huh: ?????????? Czy to są rzeczywiste/realne opłaty roczne przy opalaniu gazem bo coś mało to wyglada? 0,17 PLN/kWh vs 0,15PLN/kWh czyli2400PLN vs 2100PLN rocznie no to nie przemawia za pompą… Zakładam, że gdzieś robię błąd, np. nie uwzględniam poboru prądu przez piec, gaz z gazowni ma mniejszą kaloryczność, mimo, że płacimy za kwh(GJ), realna sprawności pieca jest dużo niższa niż 100%, coroczny serwis pieca... Nie wiem.Poradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 13.09.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 1 kWh z gazu to raczej 23gr.Przynajmniej na Pomorzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 13.09.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Zakładam jedną taryfę stałą, bo zużycie prądu u mnie będzie całodzienne – rzadko dom będzie pusty.A to sobie załóż ,że jak będziesz ogrzewał dom gazem , i będziesz miał dwie taryfy , to też wyjdzie prąd taniej niż przy jednej taryfie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 13.09.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Sorki, ale nie rozumiem.Grzejąc kotłem i mając dwie taryfy na prąd i używając prądu (do "normalnych' rzeczy) głównie pomiędzy 8-22 wyjdzie taniej niż jedna taryfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 13.09.2017 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 1 kWh z gazu to raczej 23gr.Przynajmniej na Pomorzu. No ja tez z Pomorza i znalazłem ceny 0,naście PLN za kWh. Ale OK jeżeli mówisz 23gr to wygląda trochę lepiej. Zastanawiam się czy moja "logika" obliczeń jest prawidłowa, abstrahując od cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.09.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Wartości przybliżone Gaz - 23- 25 gr/kWh ogrzewanie + prąd na cele bytowe pow. 60 gr/kWhPC w taryfie G11 - 20 gr/kWh ogrzewanie + prąd jwPC w taryfie G12 - 10 gr/kWh ogrzewanie + prąd na cele bytowe 40 - 45 gr/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.09.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 No ja tez z Pomorza i znalazłem ceny 0,naście PLN za kWh. Ale OK jeżeli mówisz 23gr to wygląda trochę lepiej. Zastanawiam się czy moja "logika" obliczeń jest prawidłowa, abstrahując od cen. Z gazówką przy założeniu około 23gr/kWh jest ok. Przy pompie ciepła COP masz ok, i wtedy faktycznie jak masz jedną taryfę wychodzi 17gr/kWh. Tyle że nawet w domu bez pompy ciepła taryfa G12w się opłaca, w drogiej masz za 1kWh 70gr w taniej 31gr/kWh to jest w enerdze, inni mają jeszcze taniej załóżmy że średnio zużywasz rocznie 5000kWh i teraz G11 5000kWh x 67gr = 3350zł G12w 75% w drogiej = 3750kWh x 70gr = 2625zł 25% w taniej = 1250kWh x 30gr = 375zł RAZEM w G12w 3000zł! czyli G12w jest tańsza bez pompy ciepła i kompletnie rygoru odnośnie czasu używania prądu no bo 75% itak użyłeś w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 13.09.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Sorki, ale nie rozumiem. Grzejąc kotłem i mając dwie taryfy na prąd i używając prądu (do "normalnych' rzeczy) głównie pomiędzy 8-22 wyjdzie taniej niż jedna taryfa? Tak . Wystarczy w miarę możliwości pralkę i zmywarkę ustawić na 2 T . Jak sprawdzałem u siebie , to koszt brutto 1 kwh wyniósł mnie 50-parę groszy . Nie zapominaj że 2 taryfy bywają różne , 22-6 tania 13-15 tania lub 15-17 tania lub taryfa weekendowa , a i niektórzy dostawcy energii w weekendowej też mają dwie godziny taniej w dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.09.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Gazu nie ma wszędzie , prąd jest wszędzie ... Jeśli jest gaz i koszty podłączenia nie są duże to sądzę że gaz jest dobrym pomysłem. Zakup kotła na gaz sporo tańszy od pompy ciepła. Pompę też trzeba co robi serwisować aby mieć gwarancję ... Bardzo dużo osób które mają pompy grzeje głownie w II taryfie i dzięki temu koszty mają jeszcze niższe ... Jak dom ciepły , dobrze ocieplony , z dobrą kumulacją to grzanie w wyznaczonych godzinach jest możliowe bez utraty komfortu .. A wtedy wychodzi okolo 10gr za 1kwh , zakładając COP3 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.09.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Co do gazu to łatwiej odpowiedzieć, bo cena najczęściej podawana to 23gr/kWh +/-1 grosz.Przy PC PW przyjmuje się raczej COP = 3. Ceny prądu różne na terenie całego kraju. G12/G12W nie jest obowiązkowa, ale trzeba się bardzo starać lub ceny muszą być skrajnie niekorzystne, aby się to nie opłaciło. P.S Tradycyjnie zaraz Ci ktoś napisze, że w nocy ma prąd za darmo, albo po kilka(naście) groszy. Nie wierz w te bajki, bo to są roczne promocje, a potem ceny nie są nawet zbliżone do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 14.09.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Przy PC PW przyjmuje się raczej COP = 3. A przy dobrej pc grunt cop przyjmuje się 5 wtedy na przy jednej taryfie 1kwh wychodzi taniej niż przy gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.09.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 To nie jest prawda. PC nie wymaga serwisu? Nie wierzę. Mam klimę split LG i aby zachować gwarancję co rok przegląd. Klima to przecież nic innego jak pompa ciepła, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.09.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) P.S Tradycyjnie zaraz Ci ktoś napisze, że w nocy ma prąd za darmo, albo po kilka(naście) groszy. Nie wierz w te bajki, bo to są roczne promocje, a potem ceny nie są nawet zbliżone do tego. no, kilka gr miałem cały 2015, a od 2016 do końca 2018 mam kilknaście , to nie sa bajki, tylko fakty z umowy.(mam wrzucić??Albo aktualna fakturę??) Inna rzecz, że dzisiaj takich ofert na rynku nie ma i nie będzie. I nie powinno się takich ofert brać pod uwagę przy kalkulacjach, tylko patrzeć na cennik lokalnego operatora. A to co da się znaleźć taniej, potraktować jako bonus. PC PW tak jak napisali koledzy przyjąć COP=3 (a właściwie to SCOP a nie COP) DODAŁEM taką umowę podpisałem (wiele innych ludzi z forum też)) Edytowane 14 Września 2017 przez JTKirk DODAŁEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.09.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 PC nie wymaga serwisu? Nie wierzę. Mam klimę split LG i aby zachować gwarancję co rok przegląd. Klima to przecież nic innego jak pompa ciepła, nie? nie wprowadzaj w błąd. Niektórzy producenci wymagają przeglądów, niektórzy nie. Dotyczy to tak gruntowych (gdzie sporadycznie są wymagania serwisu) jak i powietrznych(tutaj też są firmy, co nie wymagają serwisów) koledzy zaraz pewnie napiszą konkretnie które firmy nie wymagają płatnych serwisów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.09.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Cześć Od 11.2016 mam G12W w Tauronie (2 taryfy) i średni koszt 1kWh z wszystkimi opłatami wynosi do dziś 0,376 zł.Wcześniej miałem G11 i średni koszt z około roku z wszystkimi opłatami był na poziomie 0,625zł. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.09.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 nie wprowadzaj w błąd. Niektórzy producenci wymagają przeglądów, niektórzy nie. Dotyczy to tak gruntowych (gdzie sporadycznie są wymagania serwisu) jak i powietrznych(tutaj też są firmy, co nie wymagają serwisów) koledzy zaraz pewnie napiszą konkretnie które firmy nie wymagają płatnych serwisów.... To ja też chętnie dowiem się, który producent PC PW (bo o te było pytanie w tym wątku) nie wymaga przeglądów do zachowania gwarancji. Pewnie się nawet jakiś znajdzie, ale na jakiekolwiek pytanie na forum na jego temat, jedyną odpowiedzią będzie 10 postów, aby tego nie kupować, tylko wziąć coś sprawdzonego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.09.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Witajcie, Odnośnie szacowania i porównywania kosztów polecam kalkulatory dostępne na naszej stronie TUTAJWśród dostępnych narzędzi posiadamy m. in:- Kalkulator kosztów ogrzewania - Dobór kotła kompaktowego- Dobór pompy ciepła Split 100-S i 200-S Zawsze można wspomóc swoje wyliczenia innym narzędziem i porównać wyniki! Zachęcam do skorzystania! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.09.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Witajcie, Odnośnie szacowania i porównywania kosztów polecam kalkulatory dostępne na naszej stronie TUTAJ Bzdury, przynajmniej w przypadku propanu. Cena propanu w br. nie przekroczyła 1,75 zł/litr brutto. Najniższa 1,20 zł/litr. W tabelce jest wstawiona 3,24 zł/litr. Po wprowadzeniu właściwych danych tabelka wygląda zupełnie inaczej. Proszę o nie wprowadzanie w błąd i dochowanie minimum rzetelności. Edytowane 14 Września 2017 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 14.09.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Załóżmy, że zapotrzebowanie roczne na ciepło CO i CWU wynosi 14000kWh (ponad 200m2, wszędzie podłogówka, dom solidnie ocieplony z rekuperacją). Zacznijmy od tego czy ta kwota to energia końcowa czy użytkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 14.09.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Zacznijmy od tego czy ta kwota to energia końcowa czy użytkowa? O co pytasz? Zapotrzebowanie na co i cwu założył że wyniesie 14mwh. Jak dla mnie trochę zawyżone... PS u mnie zeszłej zimy pompa chodziła praktycznie tylko w tanich godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts