Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt kWh - Pompa Ciepła PW vs Kocioł Kondensacyjny

milsa666

Recommended Posts

Poradźcie mi proszę, bo zgłupiałem i nie wiem gdzie robię błąd (a może nie?).

Miotam się pomiędzy dwoma źródłami do CO i CWU – pompa ciepła PW vs kocioł kondensacyjny.

Abstrahując od kosztów inwestycyjnych próbowałem oszacować ile to pompa ciepła będzie tańsza w eksploatacji od gazu ziemnego spalanego w piecu kondensacyjnym. Bo są wykresy gdzie to widać…

Załóżmy, że zapotrzebowanie roczne na ciepło CO i CWU wynosi 14000kWh (ponad 200m2, wszędzie podłogówka, dom solidnie ocieplony z rekuperacją).

Pompa ciepła

Zakładam średnioroczny COP 3,5 co oznacza (chyba że się mylę), że z 1kWh prądu wycisnę 3,5kWh ciepła. Przy cenie 1kWh prądu 0,6PLN (bez opłat stałych bo i tak muszę mieć prąd) wychodzi, że 1kWh ciepła kosztuje 0,17PLN. Co daje rocznie 2400PLN. Zakładam jedną taryfę stałą, bo zużycie prądu u mnie będzie całodzienne – rzadko dom będzie pusty. No chyba, że poma ciepła = dwie taryfy obligatoryjnie. W dwóch taryfach pewnie wyjdzie lepiej, jeżeli chodzi, o CO i CWU.

Kocioł kondensacyjny

Zakładam sprawność 100% (kondensacja, bo podłogówka w całym domu). Cena 1kWh gazu ziemnego to według Internetu (takie wartości znalazłem) 0,15PLN , przy uwzględnieniu opłat stałych. Rocznie 2100PLN - :huh: ?????????? Czy to są rzeczywiste/realne opłaty roczne przy opalaniu gazem bo coś mało to wyglada?

0,17 PLN/kWh vs 0,15PLN/kWh czyli

2400PLN vs 2100PLN rocznie

no to nie przemawia za pompą…

Zakładam, że gdzieś robię błąd, np. nie uwzględniam poboru prądu przez piec, gaz z gazowni ma mniejszą kaloryczność, mimo, że płacimy za kwh(GJ), realna sprawności pieca jest dużo niższa niż 100%, coroczny serwis pieca...

Nie wiem.

Poradzicie.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ja tez z Pomorza i znalazłem ceny 0,naście PLN za kWh.

Ale OK jeżeli mówisz 23gr to wygląda trochę lepiej.

Zastanawiam się czy moja "logika" obliczeń jest prawidłowa, abstrahując od cen.

Z gazówką przy założeniu około 23gr/kWh jest ok.

Przy pompie ciepła COP masz ok, i wtedy faktycznie jak masz jedną taryfę wychodzi 17gr/kWh.

Tyle że nawet w domu bez pompy ciepła taryfa G12w się opłaca, w drogiej masz za 1kWh 70gr w taniej 31gr/kWh to jest w enerdze, inni mają jeszcze taniej

załóżmy że średnio zużywasz rocznie 5000kWh i teraz

G11 5000kWh x 67gr = 3350zł

G12w

75% w drogiej = 3750kWh x 70gr = 2625zł

25% w taniej = 1250kWh x 30gr = 375zł

RAZEM w G12w 3000zł! czyli G12w jest tańsza bez pompy ciepła i kompletnie rygoru odnośnie czasu używania prądu no bo 75% itak użyłeś w dzień.

Sorki, ale nie rozumiem.

Grzejąc kotłem i mając dwie taryfy na prąd i używając prądu (do "normalnych' rzeczy) głównie pomiędzy 8-22 wyjdzie taniej niż jedna taryfa?

Tak . Wystarczy w miarę możliwości pralkę i zmywarkę ustawić na 2 T . Jak sprawdzałem u siebie , to koszt brutto 1 kwh wyniósł mnie 50-parę groszy . Nie zapominaj że 2 taryfy bywają różne , 22-6 tania 13-15 tania lub 15-17 tania lub taryfa weekendowa , a i niektórzy dostawcy energii w weekendowej też mają dwie godziny taniej w dzień .

Gazu nie ma wszędzie , prąd jest wszędzie ...

Jeśli jest gaz i koszty podłączenia nie są duże to sądzę że gaz jest dobrym pomysłem. Zakup kotła na gaz sporo tańszy od pompy ciepła. Pompę też trzeba co robi serwisować aby mieć gwarancję ...

Bardzo dużo osób które mają pompy grzeje głownie w II taryfie i dzięki temu koszty mają jeszcze niższe ...

Jak dom ciepły , dobrze ocieplony , z dobrą kumulacją to grzanie w wyznaczonych godzinach jest możliowe bez utraty komfortu ..

A wtedy wychodzi okolo 10gr za 1kwh , zakładając COP3 ...

Co do gazu to łatwiej odpowiedzieć, bo cena najczęściej podawana to 23gr/kWh +/-1 grosz.

Przy PC PW przyjmuje się raczej COP = 3. Ceny prądu różne na terenie całego kraju. G12/G12W nie jest obowiązkowa, ale trzeba się bardzo starać lub ceny muszą być skrajnie niekorzystne, aby się to nie opłaciło.

P.S Tradycyjnie zaraz Ci ktoś napisze, że w nocy ma prąd za darmo, albo po kilka(naście) groszy. Nie wierz w te bajki, bo to są roczne promocje, a potem ceny nie są nawet zbliżone do tego.

P.S Tradycyjnie zaraz Ci ktoś napisze, że w nocy ma prąd za darmo, albo po kilka(naście) groszy. Nie wierz w te bajki, bo to są roczne promocje, a potem ceny nie są nawet zbliżone do tego.

no, kilka gr miałem cały 2015, a od 2016 do końca 2018 mam kilknaście , to nie sa bajki, tylko fakty z umowy.(mam wrzucić??Albo aktualna fakturę??) Inna rzecz, że dzisiaj takich ofert na rynku nie ma i nie będzie. I nie powinno się takich ofert brać pod uwagę przy kalkulacjach, tylko patrzeć na cennik lokalnego operatora. A to co da się znaleźć taniej, potraktować jako bonus.

PC PW tak jak napisali koledzy przyjąć COP=3 (a właściwie to SCOP a nie COP)

DODAŁEM

taką umowę podpisałem (wiele innych ludzi z forum też))

22869dbfc6b64.jpg

Edytowane przez JTKirk
DODAŁEM

PC nie wymaga serwisu? Nie wierzę. Mam klimę split LG i aby zachować gwarancję co rok przegląd. Klima to przecież nic innego jak pompa ciepła, nie?

nie wprowadzaj w błąd.

Niektórzy producenci wymagają przeglądów, niektórzy nie.

Dotyczy to tak gruntowych (gdzie sporadycznie są wymagania serwisu) jak i powietrznych(tutaj też są firmy, co nie wymagają serwisów)

koledzy zaraz pewnie napiszą konkretnie które firmy nie wymagają płatnych serwisów....

nie wprowadzaj w błąd.

Niektórzy producenci wymagają przeglądów, niektórzy nie.

Dotyczy to tak gruntowych (gdzie sporadycznie są wymagania serwisu) jak i powietrznych(tutaj też są firmy, co nie wymagają serwisów)

koledzy zaraz pewnie napiszą konkretnie które firmy nie wymagają płatnych serwisów....

To ja też chętnie dowiem się, który producent PC PW (bo o te było pytanie w tym wątku) nie wymaga przeglądów do zachowania gwarancji. Pewnie się nawet jakiś znajdzie, ale na jakiekolwiek pytanie na forum na jego temat, jedyną odpowiedzią będzie 10 postów, aby tego nie kupować, tylko wziąć coś sprawdzonego producenta :D :cool:

Witajcie,

Odnośnie szacowania i porównywania kosztów polecam kalkulatory dostępne na naszej stronie TUTAJ

Wśród dostępnych narzędzi posiadamy m. in:

- Kalkulator kosztów ogrzewania

- Dobór kotła kompaktowego

- Dobór pompy ciepła Split 100-S i 200-S

Zawsze można wspomóc swoje wyliczenia innym narzędziem i porównać wyniki!

Zachęcam do skorzystania! Pozdrawiam!

Witajcie,

Odnośnie szacowania i porównywania kosztów polecam kalkulatory dostępne na naszej stronie TUTAJ

Bzdury, przynajmniej w przypadku propanu.

Cena propanu w br. nie przekroczyła 1,75 zł/litr brutto. Najniższa 1,20 zł/litr.

W tabelce jest wstawiona 3,24 zł/litr.

Po wprowadzeniu właściwych danych tabelka wygląda zupełnie inaczej.

Proszę o nie wprowadzanie w błąd i dochowanie minimum rzetelności.

Edytowane przez Greengaz