meczesiu 20.09.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Biore kocioł na pelet. Na 100%! 15 kW! CO + CWU. Jaki model polecacie? 15kw to stanowczo za mało. Ja bym wziął co najmniej 25kw. Lepiej dmuchać na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2017 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 15kw to stanowczo za mało. Ja bym wziął co najmniej 25kw. Lepiej dmuchać na zimne Takie zarty powinny byc opatrzone stosownym emotikonem, inaczej jeszcze ktos wezmie taką doradę za pewnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.09.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Biore kocioł na pelet. Na 100%! 15 kW! CO + CWU. Jaki model polecacie? Może coś takiego http://www.iwonapellets.pl/produkt/98/produkcja-kominkow-na-pellet-glowna-kominki-na-pellet-i-drewno-hybrydowe-materialy-budowlane-art-metalowe-elektronarzedzia-elektryka-wklady-aqua-louis-aqua-15-kw-nowosc-automatyczne-czyszczenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 22.09.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Może coś takiego http://www.iwonapellets.pl/produkt/98/produkcja-kominkow-na-pellet-glowna-kominki-na-pellet-i-drewno-hybrydowe-materialy-budowlane-art-metalowe-elektronarzedzia-elektryka-wklady-aqua-louis-aqua-15-kw-nowosc-automatyczne-czyszczenie.html Patrząc na cenę takiego pieca warto byłby się zastanowić nad grzanie buforem, albo inna formą elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 22.09.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 UWAGA 5: jade jeszcze na pradzie budowlanym. Nie mam jeszcze odbioru domku wiec nie moge przejsc na prad standardowy. U mnie w Tauronie by mieć prąd standartowy wystarczy stan surowy zamknięty. Ja własnie taki do miesiąca będe miał i do końca roku zakładam prąd by juz mieć na zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 04.10.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam serdecznie, jestem w trakcie budowy/wykańczania domku jednorodzinnego - projekt ALTEA MALA po przeróbkach, powierzchnia użytkowa około 120m2. Elewacja / ocieplnenie w koncowym etapie; montaz drzwi wejściowych w kolejnym tygodniu. Teraz czeka mnie dobór PIECA. Chciałbym do przymrozków /połowa listopada/ mieć zainstalowany piec. Jakie paliwo / piec Państwo poleca? Cel: ogrzewanie + ciepła woda użytkowa. Parametry domku: Sciana zewnętrzna - gazobeton z firmy PREFABET24x24x59 Ocieplelnie - grafitowy styropian, grubość 16 cm Izolacja poddasza - piana poliuretanowa PRODEX CROSSIN ATTIC SOFT o grubości średniej 20 cm (+- 10%) na połaci dachowej o powierzchni 181m2; dachówka ceramiczna Okna - WITAL 70, 6-komorowe, 3-szybowe, wsp. przenik. 0,9, Podłoga - parter styropian grafitowy 2 warstwy: 6cm +6cm, piętro styropian grafitowy 5 cm; wylewka anhydrytowa Rekuperacja - instalacj wykoanan; rekuperatora jeszcze brak UWAGA 1: w całym domu /parter i pietro/ jest ułożne ogrzewanie podłogowe; garaż jeden grzejnik; lazienka dwie drabinki. UWAGA 2: w moim miescie nie ma gazu ziemnego! UWAGA 3: zamierzałem instalować pompę ciepła /rury wyciagniete pod fundamentem/ - niestety wydatki przerosły moje oczekiwania i na chwila obecna mnie nie stac! A przez ta zime musze juz grzać!!! Pozdrawiam, Walterrr. Witam, W przypadku braku sieci gazowej w Pańskiej okolicy, zachęcam do zapoznania się z tematyką kotłów kondensacyjnych współpracujących z ogrzewaniem gazem płynnym. Alternatywą dla tego rozwiązania może być również montaż powietrznej pompy ciepła. Jest ona znacznie tańsza od gruntowej pompy ciepła, ponieważ nie wymagana jest budowa kolektorów gruntowych. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia strony internetowej marki Junkers, na której znajdują się wszystkie wyżej wymienione rozwiązania ogrzewania budynku: https://www.junkers.pl/produkty/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, __________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkazan 17.10.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Uno, zmieniłem już prąd z budowlanego na standardowy to jest grupa G11. Było troszke kłopotów ale jest sukces.Due, kontrolnie spotkałem się z członkiem firmy od gruntowych pomp ciepła - wycena 39 kPLN (dolne zródło + kotłownia). ODPADA, dla mnie strasznie dużo. Pytanie czy za 30 lat sie by to zwrocilo?Tre, dostałem ofertę na osprzęt /pompy, zasobnik na wode, rury , kolana, zawory, etc/ do kotłowni /pod piec na pellet/ na kwotę prawie 7,7 kPLN. Teraz mam tylko dobrac do oferty na osprzet piec? Proponuja Scheltad /srednia klasa/, Klimosz duopellet EKO 15kW /wysoka klasa/ lub LAZAR smartfire /bardzo wysoka klasa/. Ktory wybrac? PS. Duzo ludzi jednak mi mowi zeby brac EKOGROSZEK. Dlaczego:1) mam osobna kotlownie wiec element czystosci nie gra roli2) ekogroszek jest bardzie kaloryczny; taniej wychodzi opalanie Prosba o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.10.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Co ci wyszło w OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 17.10.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Due, kontrolnie spotkałem się z członkiem firmy od gruntowych pomp ciepła - wycena 39 kPLN (dolne zródło + kotłownia). Rozumiem że to są koszty bez kaloryferów, podłogówki i itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkazan 18.10.2017 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Rozumiem że to są koszty bez kaloryferów, podłogówki i itp. TAK Co ci wyszło w OZC ? 15 kw /przyjeto 60 W/m2 + ~4kW na CWU/ Bede sie chyba przychylac do pieca LAZAR SmartFire. Tylko widze, ze on jest jest z 2011. Czy przez ten czas był zmieniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 15 kw /przyjeto 60 W/m2 + ~4kW na CWU/ Co to znaczy przyjeto, w ozc sie nie przyjmuje, a oblicza. Te 4 kW na cwu to duzo za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkazan 19.10.2017 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) W OZC wyszło mi, ze mam dom w klasie energetycznej B /75 kWh/m2*rok/ i zalecany jest piec 10 kW. 5,6kW maksymalna moc grzewcza + 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU Waham sie miedzy trzema piecami:Lazar SmartFire 15 kW + Kostrzewa EEI Pellets 16 kW. i Biawar 12 kW - najlepszy bedzie BIAWAR?Na forach polecaja jeszczę PELLUX 200 TOUCH ze wzgledu na wieksza pojemnosc wodna (190l). Warto? Dodatkowe pytania: Kocioł PELLUX COMPACT K-PAA 12 + palnik peletu PBMAX 12 czy Kocioł PELLUX COMPACT TOUCH K-PAA 12 + palnik peletu PBMAX 12. Czym one się różnią? Touch i bez touch?czy Biawar 12 kW ma jakikolwiek zasobik pelletu w standardzie czy trzeba dokupować? jakie urządzenia dodatkowe warto dokupić do kotła Biawar 12 KW? Na początek sonda Lambda + czujnik tem. zew.? Regulator ciagu kominowego?Co jeszcze? Z czasem modul do komunikacji przez internet. Sterowanie pogodowe jest w standardzie? PS. Powierzchnia do ogrzania do prawie 190 m2 Edytowane 28 Października 2017 przez jkazan uzupełnienie danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts