Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do domku ~120m2 /projekt ALTEA MAŁA

jkazan

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Witam serdecznie,

jestem w trakcie budowy/wykańczania domku jednorodzinnego - projekt ALTEA MALA po przeróbkach, powierzchnia użytkowa około 120m2.

Elewacja / ocieplnenie w koncowym etapie; montaz drzwi wejściowych w kolejnym tygodniu.

Teraz czeka mnie dobór PIECA. Chciałbym do przymrozków /połowa listopada/ mieć zainstalowany piec.

Jakie paliwo / piec Państwo poleca?

Cel: ogrzewanie + ciepła woda użytkowa.

Parametry domku:

Sciana zewnętrzna - gazobeton z firmy PREFABET24x24x59

Ocieplelnie - grafitowy styropian, grubość 16 cm

Izolacja poddasza - piana poliuretanowa PRODEX CROSSIN ATTIC SOFT o grubości średniej 20 cm (+- 10%) na połaci dachowej o powierzchni 181m2; dachówka ceramiczna

Okna - WITAL 70, 6-komorowe, 3-szybowe, wsp. przenik. 0,9,

Podłoga - parter styropian grafitowy 2 warstwy: 6cm +6cm, piętro styropian grafitowy 5 cm; wylewka anhydrytowa

Rekuperacja - instalacj wykoanan; rekuperatora jeszcze brak

UWAGA 1: w całym domu /parter i pietro/ jest ułożne ogrzewanie podłogowe; garaż jeden grzejnik; lazienka dwie drabinki.

UWAGA 2: w moim miescie nie ma gazu ziemnego!

UWAGA 3: zamierzałem instalować pompę ciepła /rury wyciagniete pod fundamentem/ - niestety wydatki przerosły moje oczekiwania i na chwila obecna mnie nie stac! A przez ta zime musze juz grzać!!!

Pozdrawiam,

Walterrr.

Witam,

W przypadku braku sieci gazowej w Pańskiej okolicy, zachęcam do zapoznania się z tematyką kotłów kondensacyjnych współpracujących z ogrzewaniem gazem płynnym. Alternatywą dla tego rozwiązania może być również montaż powietrznej pompy ciepła. Jest ona znacznie tańsza od gruntowej pompy ciepła, ponieważ nie wymagana jest budowa kolektorów gruntowych.

Przy okazji zachęcam do odwiedzenia strony internetowej marki Junkers, na której znajdują się wszystkie wyżej wymienione rozwiązania ogrzewania budynku: https://www.junkers.pl/produkty/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• 2 weeks później...

Uno, zmieniłem już prąd z budowlanego na standardowy to jest grupa G11. Było troszke kłopotów ale jest sukces.

Due, kontrolnie spotkałem się z członkiem firmy od gruntowych pomp ciepła - wycena 39 kPLN (dolne zródło + kotłownia). ODPADA, dla mnie strasznie dużo. Pytanie czy za 30 lat sie by to zwrocilo?

Tre, dostałem ofertę na osprzęt /pompy, zasobnik na wode, rury , kolana, zawory, etc/ do kotłowni /pod piec na pellet/ na kwotę prawie 7,7 kPLN.

Teraz mam tylko dobrac do oferty na osprzet piec? Proponuja Scheltad /srednia klasa/, Klimosz duopellet EKO 15kW /wysoka klasa/ lub LAZAR smartfire /bardzo wysoka klasa/. Ktory wybrac?

PS. Duzo ludzi jednak mi mowi zeby brac EKOGROSZEK. Dlaczego:

1) mam osobna kotlownie wiec element czystosci nie gra roli

2) ekogroszek jest bardzie kaloryczny; taniej wychodzi opalanie

Prosba o porady

W OZC wyszło mi, ze mam dom w klasie energetycznej B /75 kWh/m2*rok/ i zalecany jest piec 10 kW.

5,6kW maksymalna moc grzewcza + 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU

Waham sie miedzy trzema piecami:

Lazar SmartFire 15 kW + Kostrzewa EEI Pellets 16 kW. i Biawar 12 kW - najlepszy bedzie BIAWAR?

Na forach polecaja jeszczę PELLUX 200 TOUCH ze wzgledu na wieksza pojemnosc wodna (190l). Warto?

Dodatkowe pytania:

Kocioł PELLUX COMPACT K-PAA 12 + palnik peletu PBMAX 12 czy Kocioł PELLUX COMPACT TOUCH K-PAA 12 + palnik peletu PBMAX 12. Czym one się różnią? Touch i bez touch?

czy Biawar 12 kW ma jakikolwiek zasobik pelletu w standardzie czy trzeba dokupować?

jakie urządzenia dodatkowe warto dokupić do kotła Biawar 12 KW? Na początek sonda Lambda + czujnik tem. zew.? Regulator ciagu kominowego?Co jeszcze? Z czasem modul do komunikacji przez internet. Sterowanie pogodowe jest w standardzie?

PS. Powierzchnia do ogrzania do prawie 190 m2

Edytowane przez jkazan
uzupełnienie danych