qba43 14.09.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Witam!!! Mam problem z w/w rzeczą przy oczyszczalni. Problem polega na tym, iż ekologia z miasta chce protokół odbioru oczyszczalni, a wykonawca (autoryzowany insalator Ekopol-u) twierdzi, że on nigdy nie wystawia takowego gdyż nie ma takiej potrzeby, ani też nie posiada żadnych uprawnień - ma certyfikat z Ekopol-u ze jest przeszkolony do instalacji ich oczyszczalni. Bez tego protokołu ekologia nie da mi dotacji do oczyszczalni...no i nie wiem jak potem wygląda sprawa przy odbiorze domu. Na pytanie w ekologi jakiego rodzaju uprawnienia musi posiadać osoba spisująca protokół, padła odp. "właściwe". Na pytanie co to znaczy "właściwe" odp. na pewno firma instalująca je posiada. Stąd moje pytanie.....wie ktoś może jakie uprawnienia musi posiadać osoba robiąca odbiór POŚ?? W necie znalazłem wzory starych protokołów gdzie był niby robiony odbiór przez komisję z miasta i nic więcej. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 15.09.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Witam!!! Mam problem z w/w rzeczą przy oczyszczalni. Problem polega na tym, iż ekologia z miasta chce protokół odbioru oczyszczalni, a wykonawca (autoryzowany insalator Ekopol-u) twierdzi, że on nigdy nie wystawia takowego gdyż nie ma takiej potrzeby, ani też nie posiada żadnych uprawnień - ma certyfikat z Ekopol-u ze jest przeszkolony do instalacji ich oczyszczalni. Bez tego protokołu ekologia nie da mi dotacji do oczyszczalni...no i nie wiem jak potem wygląda sprawa przy odbiorze domu. Na pytanie w ekologi jakiego rodzaju uprawnienia musi posiadać osoba spisująca protokół, padła odp. "właściwe". Na pytanie co to znaczy "właściwe" odp. na pewno firma instalująca je posiada. Stąd moje pytanie.....wie ktoś może jakie uprawnienia musi posiadać osoba robiąca odbiór POŚ?? W necie znalazłem wzory starych protokołów gdzie był niby robiony odbiór przez komisję z miasta i nic więcej. Z góry dziekuję W różnych urzędach, są różne podejścia, dlatego ja pilnuję formalności, bo nie mam potem czasu na " papierkowanie petenta ". Gdy wyceniam, to kwota obejmuje już mojego kierownika budowy i wówczas on to wypisuje, jak i wpisuje się w dziennik budowy. Nie wiem jak to jest w Twoim przypadku, ale takie kwestie powinny być w umowie. Oczywiście mówimy również o fakturze i kwocie brutto - ja tylko tak robię ! Jeżeli nie miałeś umowy lub była to kwota netto to po prostu wykonawca może nie chcieć zostawić Ci jakiego dowodu jego obecności na jego działce. Może to też być związane z gwarancją jaką Ci udzielił - na pewno na piśmie :). Wybacz, że się z tego kapkę śmieję, ale już widziałem klienta, który miał tylko gwarancję producenta oczyszczalni, a ustnie dostał gwarancję na montaż. Efekty takiego podejście były niezbyt dobre, bo instalator przestał odbierać telefony, a producent stwierdził, że to nie jego sprawa. Klient trafił do mnie i nie był zbytnio zadowolony, jak mu powiedziałem ile taka przebudowa, a raczej nowy montaż oczyszczalni kosztuje. Pamiętaj więc, na montaż to osobna gwarancja i tyle Jeśli było wszystko legalnie, to napisz do producenta i niech on " z góry " pogrozi palcem wykonawcy i może coś to da. Ogólnie to nie uważam, tych wyrobów za jakościowe i może też tak bywa z ich wykonawcami, ale to pewnie są konsekwencje wyboru najtańszych rozwiązań na rynku. Niezależnie od powyższego, życzę działającego systemu oczyszczania ścieków i rozwiązania problemów formalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.09.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Moją POŚ dopiero wczoraj koparkowy zasypał.W poniedziałek będę dzwonił do gminy i do "komunalnika" o papiery.Z tego co mi wiadomo, to muszę tylko ich powiadomić.Mam zgodę starostwa, zgodę wójta (dodatkowe papiery).W poniedziałek napiszę coś więcej po obdzwonieniu wszystkich urzędników.Oczyszczalnię montowałem sam, bez firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts