Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oczkami w suficie podwieszanym wysokości 7cm w łazience

Recommended Posts

Cześć,

Prośba o poradę.

Mam w łazience sufit podwieszony głębokości 7cm z wyciętymi otworami na pięć oczek.

Skoro to łazienka (a jedno oczko jest nad wanną z prysznicem) to potrzebuję tam mieć przynajmniej IP44.

Czy bezpieczne jest założenie w takim otworze oczek z żarówkami GU10 na 230V?

Nie chciałbym montować tam jeszcze dodatkowo jakichś transformatorów napięcia, żeby móc podłączyć żarówki na 12V.

Żarówki LED 5-6W

Po zamontowaniu takiej żarówki gniazdo będzie na styk z sufitem - nie ma tam żadnej wełny - jest to mieszkanie w bloku.

Czy w takiej sytuacji lepiej zamontować jakieś oprawki ze zintegrowanym źródłem światła LED (również na 230V)?

A co w tej normie jest napisane? Bo pytam na forum właśnie dlatego, że nie chcę wydawać kilkudziesięciu złotych na normę.

Z tego co udało mi się wyczytać w internecie to jeżeli moje światełka są powyżej 2,25m licząc od podłogi to według tej normy nie potrzebuję tam mieć oprawek IPX4?

Sufit podwieszony jest na wysokości około 2,5m.

Czy w takim razie bez problemu mogę tam zainstalować oprawki IP23? Czy może jednak z uwagi, że jest to nad prysznicem i może tam być dużo pary wodnej i tak lepiej wstawić oprawkę IP44 lub IP65?

Normy normami, a życie życiem, dlatego pytam o rady, a nie o "normowe zalecenia".

Nie udało mi się znaleźć informacji jak jest z odległością gniazdek GU10 od sufitu, czy potrzebują one kilku centymetrów odległości od sufitu, czy mogą być na styk?

Takie żarówki LED 5-6W chyba nie wytwarzają zbyt dużo ciepła?