bezk 14.09.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Cześć,Prośba o poradę. Mam w łazience sufit podwieszony głębokości 7cm z wyciętymi otworami na pięć oczek. Skoro to łazienka (a jedno oczko jest nad wanną z prysznicem) to potrzebuję tam mieć przynajmniej IP44. Czy bezpieczne jest założenie w takim otworze oczek z żarówkami GU10 na 230V? Nie chciałbym montować tam jeszcze dodatkowo jakichś transformatorów napięcia, żeby móc podłączyć żarówki na 12V. Żarówki LED 5-6W Po zamontowaniu takiej żarówki gniazdo będzie na styk z sufitem - nie ma tam żadnej wełny - jest to mieszkanie w bloku.Czy w takiej sytuacji lepiej zamontować jakieś oprawki ze zintegrowanym źródłem światła LED (również na 230V)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Odpowiedź jest w PN-HD 60364-7-701:2010Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-701:Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezk 14.09.2017 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 A co w tej normie jest napisane? Bo pytam na forum właśnie dlatego, że nie chcę wydawać kilkudziesięciu złotych na normę. Z tego co udało mi się wyczytać w internecie to jeżeli moje światełka są powyżej 2,25m licząc od podłogi to według tej normy nie potrzebuję tam mieć oprawek IPX4?Sufit podwieszony jest na wysokości około 2,5m. Czy w takim razie bez problemu mogę tam zainstalować oprawki IP23? Czy może jednak z uwagi, że jest to nad prysznicem i może tam być dużo pary wodnej i tak lepiej wstawić oprawkę IP44 lub IP65? Normy normami, a życie życiem, dlatego pytam o rady, a nie o "normowe zalecenia". Nie udało mi się znaleźć informacji jak jest z odległością gniazdek GU10 od sufitu, czy potrzebują one kilku centymetrów odległości od sufitu, czy mogą być na styk? Takie żarówki LED 5-6W chyba nie wytwarzają zbyt dużo ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.09.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Witam. No widzisz, kolego.Na elektrodzie dostałeś dużo więcej informacji i to bardzo przydatnych z punktu widzenia zasad bezpiecznego instalowania i użytkowania. Edytowane 15 Września 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts