Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadbudowa piętra nad garażem, bardzo proszę o porady

Tomasito

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam w planie trochę nietypową nadbudowę garaży/pomieszczeń gospodarczych.Nietypową dlatego, ponieważ prócz piętra/pięter, chciałbym posiadać zewnętrzne dojście do pomieszczeń na piętrze, tzw galerię.Z możliwością późniejszego zabudowania.

Dach a co prawda ma "wypust" ale w głowie mam dwie opcje:

1. Położyć stalowe szyny/dwuteowniki, wsunąć bloczki/wylać posadzkę i wydłużyć strop pod galerię.Tak lakonicznie mówiąc.

2.Zostawić tak jak jest i cofnąć ścianę nadbudowanych pięter o powiedzmy pół metra.

Nadbudowa.jpg

Obydwie opcje mają wady, 1. dochodzi ciężar i to spory.Opcja 2. zakłada przesunięcie ściany co nie do końca mnie przekonuje.W końcu ściana powinna być budowana na ścianie a nie obok ale czy przesunięcie 40-50 cm zrobi aż tak wielką różnicę...?

Zakładam dwa piętra dobudowy.

Garaż ma porządne fundamenty pod dobudowę pięter.Grubość ścian garażu to około 30-40 cm(nie wiem dokładnie bo poprzedni właściciel ocieplił garaż niewiadomą do końca grubością styropianu :D

Myślałem nad konstrukcją drewnianą, czyli lżejszą ale to raczej opcja jeśli nie będzie innego wyjścia.

Dodam jeszcze, iż dach garażu nie jest płaski.Jakiś mądry człowiek wymyślił sobie żeby dach zrobić wklęsły.W związku z tym woda sobie pięknie stoi jak trochę popada deszczyk...Owa wklęsłość jest na około 15 cm względem krańców dachu.

Z góry pięknie dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam!

Mam w planie trochę nietypową nadbudowę garaży/pomieszczeń gospodarczych.

Udaj się do projektanta jak masz takie plany, zrób stosowne pozwolenia.

Garaż ma porządne fundamenty pod dobudowę pięter.Grubość ścian garażu to około 30-40 cm(nie wiem dokładnie bo poprzedni właściciel ocieplił garaż niewiadomą do końca grubością styropianu :D

Jeszcze nie słyszałem żeby w jakimś budynku nie było "solidnych" fundamentów - każdy inwestor tak mówi.. Swoją drogą skąd to wiesz, jak nie umiesz zmierzyć grubości styropianu na ścianie?

Garaż ma porządne fundamenty pod dobudowę pięter.

A co z nadprożem nad bramą garażową ? Ono jest tutaj kluczowe. Powinno mieć nie mniej niż pół metra wysokości i powinno być bogato zazbrojone prętami - u mnie przy rozpiętości światła bramy 5m zbrojenie to chyba z 6 prętów fi 16mm, a nie mam nad garażem dwóch pięter a jedynie poddasze użytkowe.

Bez konkretnego projektu poprzedzonego inwentaryzacją obecnej konstrukcji się nie obejdzie.

Udaj się do projektanta jak masz takie plany, zrób stosowne pozwolenia.

Mam w planach uzyskać stosowne pozwolenia oraz wizytę u projektanta.Problem w tym, że zamiast ładować pieniądze w nowy dach(papa itp.) chciałbym przygotować owe podłoże pod dobudowę za rok lub dwa.Dół będzie w tym roku remontowany(dojdą łazienki) więc chciałbym zrobić wyprowadzenie wszelkich instalacji wodno-kanalizacyjnych, wentylacyjnych i ogrzewania już ponad poziom nowego podłoża ,że tak się wyrażę, "dachowego"Jestem amatorem budowlanym, żadnym specem i dlatego podpytuję na forum, czego się spodziewać w związku z planami rozbudowy.

Jeszcze nie słyszałem żeby w jakimś budynku nie było "solidnych" fundamentów - każdy inwestor tak mówi.. Swoją drogą skąd to wiesz, jak nie umiesz zmierzyć grubości styropianu na ścianie?

Poprzedni właściciel zostawił masę projektów budowy(dom z 1970r.).Budował to inżynier budownictwa-właściciel domu.A o fundamentach opowiedziała mi jego małżonka, od której dom kupiłem, gdyż jej mąż(odszedł kilkanaście lat temu z tego świata), miał w planach nadbudowę owego garaży właśnie.W znalezionych projektach, rysunkach i dziennikach z budowy znalazłem również plany projektowe dobudowy piętra nad domem oraz wspomnianym po raz kolejny garażem.

Co do grubości styropianu to na razie nie chcę psuć elewacji, ale i tak będzie to nieuniknione...

A co z nadprożem nad bramą garażową ? Ono jest tutaj kluczowe. Powinno mieć nie mniej niż pół metra wysokości i powinno być bogato zazbrojone prętami - u mnie przy rozpiętości światła bramy 5m zbrojenie to chyba z 6 prętów fi 16mm, a nie mam nad garażem dwóch pięter a jedynie poddasze użytkowe.

Bez konkretnego projektu poprzedzonego inwentaryzacją obecnej konstrukcji się nie obejdzie.

I to jest konkretna, pomocna wypowiedź!

Dziękuję :)

Będę musiał bardzo dokładnie przestudiować wszystkie papiery, które pozostały tu po kupnie domu.Jest tego cała masa więc mam nadzieję, że znajdę informacje o nadprożach.Jeśli nie to czy skucie tynku wewnątrz pomieszczeń będzie pomocna...Ukaże tylko wysokość nadproży....Ale jakieś światło rzuci na moje zagadki budowlane :D

Pozdrawiam!

Ha Ha Ha.

Powodzenia życzę.

Nie wiem która twoja wypowiedź jest bardziej bezużyteczna.Po co w ogóle człeku udzielasz się, skoro wnosisz do tematu kompletne zero?Idź dziecino trollować gdzie indziej.

Typowe burackie zachowanie.Typowy zaśmieczacz neta.Typowy janusz internetuuf, ot co.

Nie traktuj mojej podpowiedzi jako konkretnej, to musi obejżeć konstruktor tak czy inaczej. Bez tego może być kuku.

Nie traktuję Twojej wypowiedzi jako konkretnej wskazówki co i jak zrobić.Zanim zaprzęgę do pracy projektantów, budowlańców itp. dobrze zacząć od "zbadania gruntu".Bo jeśli okaże się, że nadproża czy nawet fundamenty nie nadają się do nadbudowy to trzeba będzie odpuścić.