Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość ścian działowych na poddaszu.

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam do was pytanie odnośnie wysokości ścian na poddaszu. Chodzi mi o dwie kwestie. Czy skosy należy robić do wysokości krokwi czy niżej oraz czy górę ściany należy zakończyć na wysokości jętek czy niżej? Na logikę między krokwie i jętki wchodzi 15cm wełny. Teraz jeśli ściany będą się kończyły na ich wysokościach to nie wejdzie mi wełna którą układamy w poprzek. Wykonawca zaczął stawiać działówki i widzę ze ich skosy są 19cm od deskowania a krokwie mają 18cm.

Dzień dobry. Mam do was pytanie odnośnie wysokości ścian na poddaszu. Chodzi mi o dwie kwestie. Czy skosy należy robić do wysokości krokwi czy niżej oraz czy górę ściany należy zakończyć na wysokości jętek czy niżej? Na logikę między krokwie i jętki wchodzi 15cm wełny. Teraz jeśli ściany będą się kończyły na ich wysokościach to nie wejdzie mi wełna którą układamy w poprzek. Wykonawca zaczął stawiać działówki i widzę ze ich skosy są 19cm od deskowania a krokwie mają 18cm.

Koniec skośnych ścianek na równo z krokwiami ;) ważne żebyś tam umieścił jedną warstwę wełny, tzn 15cm. Jeśli zakonczysz ścianke niżej to wejdzie więcej wełny np druga warstwa ale mogą być problemy z przymocowaniem profili przyściennych do karton gipsu

Zaryzykowałem i kazałem zrobić 15cm od krokwi by weszła druga warstwa wełny. Problem jest u mnie taki że skosy wypadają przy samych krokwiach i jak bym zakończył na równo to by przestrzeń nad murem nie była wogóle ocielona.

U przegrody z krokwi jest podobne jak U okna dachowego dobrej klasy A powierzchnia niewielka.

Robiąc 15 cm narzucasz obniżenie sufitu o 23 cm od krokwi (czy są grzybki 35 cm?). No i drastycznie spada przestrzeń w pomieszczeniu