Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele winylowe rozpinają się na długiej krawędzi

stroke

Recommended Posts

Mam problem z panelami winylowymi, które rozpinają się na długiej krawędzi w kilku miejscach w mieszkaniu. W jednym miejscu rozpięły się też na krótkiej krawędzi.

Są to panele TARKETT STARFLOOR CLICK 30, o grubości 4 mm. Ułożone na parterze nowego budynku z ogrzewaniem podłogowym. Zaczęły się rozpinać po kilku miesiącach od ułożenia.

Wykonawca twierdzi, że zostały ułożone zgodnie ze sztuką, producent twierdzi, że nie jest to wina materiału, wg. mnie to wina jednej z tych stron, bo przed ułożeniem wykonawca dokładnie obejrzał posadzkę i nie miał żadnych zastrzeżeń.

Jak sądzicie, co może być przyczyną tego rozpinania?

IMG_20170402_013739.jpg

IMG_20170402_013719.jpg

Obciążenie podłogi wygląda tak jak na załączonym rysunku, szafki ustawione są w kształcie litery U. Czerwonym kolorem zaznaczyłem miejsca w których podłoga się rozeszła, starałem się w miarę wiernie względem rozmiarów paneli. Cała powierzchnia pomieszczenia wyłożona jest tymi panelami.

W ten sam sposób podłoga rozchodzi się na środku salonu, tuż obok rogówki, ale tam szpara jest na razie minimalna.

Ogrzewanie było już użytkowane przez całą zimę. Podłoga rozeszła się trochę w trakcie grzania, a po wyłączeniu na wiosnę te szpary znacznie się poszerzyły.

IMG_20170914_204216.jpg

Obciążenie podłogi wygląda tak jak na załączonym rysunku, szafki ustawione są w kształcie litery U. Czerwonym kolorem zaznaczyłem miejsca w których podłoga się rozeszła, starałem się w miarę wiernie względem rozmiarów paneli. Cała powierzchnia pomieszczenia wyłożona jest tymi panelami.

W ten sam sposób podłoga rozchodzi się na środku salonu, tuż obok rogówki, ale tam szpara jest na razie minimalna.

Ogrzewanie było już użytkowane przez całą zimę. Podłoga rozeszła się trochę w trakcie grzania, a po wyłączeniu na wiosnę te szpary znacznie się poszerzyły.

Być może jest wynik pielęgnacji niewłaściwymi środkami - znane są takie przypadki. Vinyl to tylko plastik, podatny na chemię, temperaturę czy światło. Jaka cena - taki produkt.

Edytowane przez Parkiet

Niewłaściwie dobrana chemia do pielęgnacji rzeczywiście może uszkodzić podłogę, ale zakładam, że używasz odpowiednich środków z przeznaczeniem do podłóg winylowych. Winyle to dobre podłogi, rozumiem, że Pan "Parkiet" nie uznaje nic innego niż naturalne drewno ;-) A pewnie dałeś ok 100zł za metr tego tarketta, więc to nie taki mały wydatek. Mam jeszcze pytanie odnośnie powierzchni tego pomieszczenia - wymiary w najszerszych punktach, jeśli zostało Ci jeszcze jakieś opakowanie to sprawdź czy jest podany max wymiary do ułożenia bez dylatacji. I czy dawałeś jakiś podkład?

Niewłaściwie dobrana chemia do pielęgnacji rzeczywiście może uszkodzić podłogę, ale zakładam, że używasz odpowiednich środków z przeznaczeniem do podłóg winylowych. Winyle to dobre podłogi, rozumiem, że Pan "Parkiet" nie uznaje nic innego niż naturalne drewno ;-) A pewnie dałeś ok 100zł za metr tego tarketta, więc to nie taki mały wydatek. Mam jeszcze pytanie odnośnie powierzchni tego pomieszczenia - wymiary w najszerszych punktach, jeśli zostało Ci jeszcze jakieś opakowanie to sprawdź czy jest podany max wymiary do ułożenia bez dylatacji. I czy dawałeś jakiś podkład?

No cóż Nick zobowiązuje. Parkiet v/s vinyle - wartość nie idzie w parze z ceną.

Winyle też są lepsze i gorsze, moim zdaniem najlepsze na rynku obecnie to winyle dwóch znanych firm.... - nie są tanie bo ok 130-170 zł/m2 (w zależności od klasy użytkowej) ale bardzo solidne i sprawdzone.

Oczywiście doceniam zalety i unikatowość drewna, ale o taką podłogę trzeba dbać, jeśli w mieszkaniu przewija się dużo osób, pies, i ogólnie sporo się dzieję to drewno to ryzyko, zwłaszcza, że to większy koszt niż podłoga winylowa.

Jeśli chodzi o pielęgnację, to tarkett nie ma specjalnych wytycznych oprócz mycia delikatnym, neutralnym detergentem. I tak robię.

Przy układaniu podłogi zależało mi bardzo, żeby dylatacji nie było, jeśli to będzie możliwe. Montażysta dwa razy sprawdzał, konsultował się z przedstawicielem producenta, mimo tego, instrukcja dopuszczała montaż bez dylatacji przy takich wymiarach pomieszczenia jak w moim przypadku, wszystko miało być OK.

Poza tym rozpinaniem nie mam żadnych zastrzeżeń do produktu, nie rysuje się, ładnie wygląda itp.

Jeśli chodzi o pielęgnację, to tarkett nie ma specjalnych wytycznych oprócz mycia delikatnym, neutralnym detergentem. I tak robię.

Przy układaniu podłogi zależało mi bardzo, żeby dylatacji nie było, jeśli to będzie możliwe. Montażysta dwa razy sprawdzał, konsultował się z przedstawicielem producenta, mimo tego, instrukcja dopuszczała montaż bez dylatacji przy takich wymiarach pomieszczenia jak w moim przypadku, wszystko miało być OK.

Poza tym rozpinaniem nie mam żadnych zastrzeżeń do produktu, nie rysuje się, ładnie wygląda itp.

Też mnie to zaintrygowało i sam dzwoniłem do przedstawiciela i potwierdził mi, że nie ma ograniczeń w powierzchni, i że z czymś takim spotkał się tylko w przypadku gdy był użyty niewłaściwy, za miękki podkład - więc jeśli to nie to to zgłoś reklamację, nie mam innego pomysłu.