JanWerbinski 26.09.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ty wiesz swoje a ja wiem swoje i widzę że nie ma sensu dalej klepać w klawiaturę bo to i tak jałowa dyskusja... W taki sposób kończą dyskusję ci, którzy nie mają argumentów. Wystarczy zapytać o konkrety, wyliczenia, twarde dane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 W taki sposób kończą dyskusję ci, którzy nie mają argumentów. Wystarczy zapytać o konkrety, wyliczenia, twarde dane... Ale po do skoro Ty i tak masz swoje najswojsze twarde dane więc moje praktyczne obserwacje nie mają szans... Ja wiem swoje a ty wiesz swoje więc po co dyskutować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.09.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ale po do skoro Ty i tak masz swoje najswojsze twarde dane więc moje praktyczne obserwacje nie mają szans... Ja wiem swoje a ty wiesz swoje więc po co dyskutować ... Co to są praktyczne obserwacje? Wyjaśnij mi na przykładzie temperatury zewnętrznej. Ja uważam że należy podać wynik pomiaru temperatur. Idealnie jest znać także pozostałe parametry jak chill, heat, a najlepiej THSW. Te wszystkie wartości są mierzalne. Ty uważasz że pomiar jest nieważny i lepsze będą obserwacje? Tak to widzisz? Masz wykształcenie humanistyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 28.09.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Gdyby to co piszesz było prawdą, to nie mógłbyś schłodzić domu przy użyciu GWC. Po prostu GWC ma za małą wydajność do schłodzenia domu z odsłoniętymi oknami. To znaczy że mieszkasz w bunkrze bez okien, opowiadasz bajki lub pominąłeś istotne czynniki. Nie ma możliwości by GWC schłodziła dom z oknami na południe bez wspomagania roletami, klimą, zasłonami czy kombinacjami z wietrzeniem nocą. Schłodzony dom to dla mnie 22 do maksymalnie 24 stopni i wilgotność poniżej 60%. Temperatura nawiewu w najmniejszym stopniu nie świadczy o tym czy GWC zdoła schłodzić dom. Temperatura wywiewu u Ciebie świadczy o tym że GWC nie zdołała schłodzić domu. Przy 35stC schłodzenie do 22-24stC - rożnica temperatur 11 do 13stC to bardzo dużo - bliskie szoku termicznego. Szukałem w google na ten temat. J/n piszą że różnica może byc na wys. 6st.C https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/klimatyzacja-szkodzi-zdrowiu-czy-nie-aa-384P-tJSc-L5hQ.html W tym linku piszą nt zdrowia i tradycyjnej klimatyzacji - warto przeczytać, skóra cierpnie. Różnica temp w zewnętrzna i budynku (podobnie w samochodzie) nie powinna być większa niż 8stC. Powietrze z GWC ma temp. 18-20stC przy 1,5-2 wymiany powietrza w budynku swobodnie można (bez rolet itp - latem słońce jest wysoko) swobodnie obniżyć temp powietrza nawet o 8stC. Ponad to Masz pewność że oddychasz czystym powietrzem pod każdym względem a nie "maskrą" w linku j/w Koszt wykonania: Wykop kilka m2 o gleb. +/- 1,5m kilkanaście m3 zwiru, klikanaście m2 geowłókniny, folii, styropianu, rury PCV - co tu jest drogiego? - stopa zwrotu 30lat to wielokrotna przesada. Edytowane 14 Listopada 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.09.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Ile to kosztuje?Ile kW ciepła jest w stanie odebrać taki GWC w sposób ciągły? Jaka jest szybkość regeneracji GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 28.09.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Moc GWC zależy od: - rodzaju gruntu rodzimego - w przedziale od pasku do gliny- wilgotności gruntu - temperatury powietrza im bardziej ekstremalna tym wieksza moc - o to chodzi ma niwelowac te ekstremy - letnie i zimowe- można przyjąc że max moc wynosi ok 1-2kW z 1m3/żwiru Koszt materiałów dla syjamskiego GWC o wydajności 400m3/h to ok 2,5 do 3,5tys zł - zapytasz dlaczego dużo? Żwir w Warszawie kosztuje przeszło 100zł za tonę, a na przykład w Raciborzu do 40zł/tona - dyr. handlowy jest fanem żwirowego GWC i daje jeszcze 10% upustu. Koszt żwiru to ok 40-60 % kosztów budowy GWC. Wykonanie metodą gospodarczą.Do tego trzeba doliczyć koszt 2godz. koparka, ciężarówka - przywóz żwiru, wywóz nadmiaru gruntu rodzimego. Regeneracja temp. żwiru z otaczającym gruntem rodzimym to ok 8-12h. Jeżeli Inwestor potrzebuje powietrze z GWC przez 24h powinien zbudować tzw syjamski GWC pracujący przemiennie praca/regeneracja 12/12h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.09.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Czyli 6000 zł. Za te pieniądze można postawić fotowoltaikę 1,5 kWp. Jeżeli będzie dobrze ustawiona to da rocznie 1500kWh energii. 1300kWh zużył klimatyzator przez cały sezon grzewczy na pokój 30m2. 1500kWh to 1200 po opuście. Przy średniej cenie 0,54 zł/kWh G11 daje to 650 zł rocznie. Rentowność 10 lat. GWC się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.09.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Czyli 6000 zł. Za te pieniądze można postawić fotowoltaikę 1,5 kWp. Jeżeli będzie dobrze ustawiona to da rocznie 1500kWh energii. 1300kWh zużył klimatyzator przez cały sezon grzewczy na pokój 30m2. 1500kWh to 1200 po opuście. Przy średniej cenie 0,54 zł/kWh G11 daje to 650 zł rocznie. Rentowność 10 lat. GWC się nie opłaca. Nie wiem dlaczego wychodzisz z założenia że każdy chce mieć jedno pudło wiszące na ścianie domu a drugie na ścianie w salonie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.09.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Nie wiem dlaczego wychodzisz z założenia że ktoś chce mieć rozorany ogródek i dziwne rury sterczące z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.09.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Nie wiem dlaczego wychodzisz z założenia że ktoś chce mieć rozorany ogródek i dziwne rury sterczące z ziemi. Tak może też dyskutować posiadacz kotłowni na ekogroszek z kimś kto chce gruntową pompę ciepła... Więc palmy w kotłach bo to lepsze niż rozkopać ogródek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.09.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Tak może też dyskutować posiadacz kotłowni na ekogroszek z kimś kto chce gruntową pompę ciepła... Więc palmy w kotłach bo to lepsze niż rozkopać ogródek... Powietrzna pompa ciepła z COP 5,7 kosztuje 6500 zł z montażem. Nie trzeba rozkopać ogródka. Sam grzeję klimatyzatorem z COP 4,12. Podsumuję. GWC bez sensu. Kotły na paliwa stałe oraz gaz - nieopłacalne. Ogrzewanie opłaca się pompą ciepła powietrze powietrze czyli klimatyzatorem. Chcąc obniżyć koszt energii w domu warto wydać pieniądze na termomodernizację, fotowoltaikę, rekuperację i klimatyzację. Nie warto płacić za kominy, kotły, CO, GWC, gaz, węgiel. Edytowane 28 Września 2017 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.09.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Moc GWC zależy od: - rodzaju gruntu rodzimego - w przedziale od pasku do gliny - wilgotności gruntu - temperatury powietrza im bardziej ekstremalna tym wieksza moc - o to chodzi ma niwelowac te ekstremy - letnie i zimowe - można przyjąc że max moc wynosi ok 1-2kW z 1m3/żwiru Koszt materiałów dla syjamskiego GWC o wydajności 400m3/h to ok 2,5 do 3,5tys zł - zapytasz dlaczego dużo? Żwir w Warszawie kosztuje przeszło 100zł za tonę, a na przykład w Raciborzu do 40zł/tona - dyr. handlowy jest fanem żwirowego GWC i daje jeszcze 10% upustu. Koszt żwiru to ok 40-60 % kosztów budowy GWC. Wykonanie metodą gospodarczą. Do tego trzeba doliczyć koszt 2godz. koparka, ciężarówka - przywóz żwiru, wywóz nadmiaru gruntu rodzimego. Regeneracja temp. żwiru z otaczającym gruntem rodzimym to ok 8-12h. Jeżeli Inwestor potrzebuje powietrze z GWC przez 24h powinien zbudować tzw syjamski GWC pracujący przemiennie praca/regeneracja 12/12h Która różnica temperatur brana jest do obliczania mocy chłodniczej GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Powietrzna pompa ciepła z COP 5,7 kosztuje 6500 zł z montażem. Nie trzeba rozkopać ogródka. Sam grzeję klimatyzatorem z COP 4,12. Podsumuję. GWC bez sensu. Kotły na paliwa stałe oraz gaz - nieopłacalne. Ogrzewanie opłaca się pompą ciepła powietrze powietrze czyli klimatyzatorem. Chcąc obniżyć koszt energii w domu warto wydać pieniądze na termomodernizację, fotowoltaikę, rekuperację i klimatyzację. Nie warto płacić za kominy, kotły, CO, GWC, gaz, węgiel. Bez sensu to są takie podsumowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 29.09.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Podsumuję. GWC bez sensu. Uff, czyli to koniec tej bezsensownej dyskusji kogoś kto nie ma żadnego doświadczenia z tymi co mają, używają i znają możliwości GWC, wątek spadnie i nie będzie drażnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 29.09.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 (edytowane) Czyli 6000 zł. GWC się nie opłaca. Dlaczego tylko 6tys. proponuje 12tys Powietrzna pompa ciepła...Nie trzeba rozkopać ogródka. Podsumuję. GWC bez sensu. Myślisz że przed każdym sezonem trzeba ten ogródek "rozkopać"??? Bez sensu to są takie podsumowania... Widze tu wielu lobbystów klimatyzacyjnych. Nie doczytali jak bardzo jest "zdrowa" klimatyzacja: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/klimatyzacja-szkodzi-zdrowiu-czy-nie-aa-384P-tJSc-L5hQ.html "....skóra cierpnie." Uff, czyli to koniec tej bezsensownej dyskusji kogoś kto nie ma żadnego doświadczenia z tymi co mają, używają i znają możliwości GWC, wątek spadnie i nie będzie drażnił Z ta wypowiedzia sie zgadzam. Żeby wypowiadać sie tak radykalnie trzeba znac temat. Być w nim przez 15lat i zdobyć doświadczenie. "Strzelać z palca" jakie to proste. Edytowane 14 Listopada 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.09.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Uff, czyli to koniec tej bezsensownej dyskusji kogoś kto nie ma żadnego doświadczenia z tymi co mają, używają i znają możliwości GWC, wątek spadnie i nie będzie drażnił Pokaż liczby, pomiary. Na razie to co piszesz to zwykły błąd konfirmacji. https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.09.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Dlaczego tylko 6tys. proponuje 12tys Wiesz że to zwiększenie wagi argumentu przeciwnego GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.09.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Myślisz że przed każdym sezonem trzeba ten ogródek "rozkopać"??? Nie. Na jakiej podstawie stawiasz taką tezę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.09.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 D Widze tu wielu lobbystów klimatyzacyjnych. Nie doczytali jak bardzo jest "zdrowa" klimatyzacja: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowi...nie_37769.html "....skóra cierpnie." Bzdury. Wystarczy nauczyć się jej używać. Mam w domu klimatyzację już ok. 10 lat, a w samochodzie kilkanaście. Szybko się nauczyłem jak jej używać, żeby nie szkodzić. Odkażanie jest proste - zwykła pianka raz na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.09.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Z ta wypowiedzia sie zgadzam. Żeby wypowiadać sie tak radykalnie trzeba znac temat. Być w nim przez 15lat i zdobyć doświadczenie. "Strzelać z palca" jakie to proste. Gdyby to co piszesz było prawdą, to znaczyłoby że wszelkie nowości techniczne i zdobycze nauki byłyby bezużyteczne przez 15 lat, bo ktoś najpierw musiałby zdobyć doświadczenie i się wypowiedzieć. Kupujesz tylko piętnastoletnie samochody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts