Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W taki sposób kończą dyskusję ci, którzy nie mają argumentów. Wystarczy zapytać o konkrety, wyliczenia, twarde dane...

Ale po do skoro Ty i tak masz swoje najswojsze twarde dane więc moje praktyczne obserwacje nie mają szans...;)

Ja wiem swoje a ty wiesz swoje więc po co dyskutować ...

Ale po do skoro Ty i tak masz swoje najswojsze twarde dane więc moje praktyczne obserwacje nie mają szans...;)

Ja wiem swoje a ty wiesz swoje więc po co dyskutować ...

Co to są praktyczne obserwacje? Wyjaśnij mi na przykładzie temperatury zewnętrznej. Ja uważam że należy podać wynik pomiaru temperatur. Idealnie jest znać także pozostałe parametry jak chill, heat, a najlepiej THSW. Te wszystkie wartości są mierzalne. Ty uważasz że pomiar jest nieważny i lepsze będą obserwacje? Tak to widzisz? Masz wykształcenie humanistyczne?

Gdyby to co piszesz było prawdą, to nie mógłbyś schłodzić domu przy użyciu GWC. Po prostu GWC ma za małą wydajność do schłodzenia domu z odsłoniętymi oknami. To znaczy że mieszkasz w bunkrze bez okien, opowiadasz bajki lub pominąłeś istotne czynniki.

Nie ma możliwości by GWC schłodziła dom z oknami na południe bez wspomagania roletami, klimą, zasłonami czy kombinacjami z wietrzeniem nocą. Schłodzony dom to dla mnie 22 do maksymalnie 24 stopni i wilgotność poniżej 60%.

Temperatura nawiewu w najmniejszym stopniu nie świadczy o tym czy GWC zdoła schłodzić dom.

Temperatura wywiewu u Ciebie świadczy o tym że GWC nie zdołała schłodzić domu.

Przy 35stC schłodzenie do 22-24stC - rożnica temperatur 11 do 13stC to bardzo dużo - bliskie szoku termicznego. Szukałem w google na ten temat. J/n piszą że różnica może byc na wys. 6st.C

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/klimatyzacja-szkodzi-zdrowiu-czy-nie-aa-384P-tJSc-L5hQ.html

W tym linku piszą nt zdrowia i tradycyjnej klimatyzacji - warto przeczytać, skóra cierpnie.

Różnica temp w zewnętrzna i budynku (podobnie w samochodzie) nie powinna być większa niż 8stC. Powietrze z GWC ma temp. 18-20stC przy 1,5-2 wymiany powietrza w budynku swobodnie można (bez rolet itp - latem słońce jest wysoko) swobodnie obniżyć temp powietrza nawet o 8stC.

Ponad to Masz pewność że oddychasz czystym powietrzem pod każdym względem a nie "maskrą" w linku j/w

Koszt wykonania: Wykop kilka m2 o gleb. +/- 1,5m kilkanaście m3 zwiru, klikanaście m2 geowłókniny, folii, styropianu, rury PCV - co tu jest drogiego? - stopa zwrotu 30lat to wielokrotna przesada.

Edytowane przez witek_myslowice

Moc GWC zależy od:

- rodzaju gruntu rodzimego - w przedziale od pasku do gliny

- wilgotności gruntu

- temperatury powietrza im bardziej ekstremalna tym wieksza moc - o to chodzi ma niwelowac te ekstremy - letnie i zimowe

- można przyjąc że max moc wynosi ok 1-2kW z 1m3/żwiru

Koszt materiałów dla syjamskiego GWC o wydajności 400m3/h to ok 2,5 do 3,5tys zł - zapytasz dlaczego dużo? Żwir w Warszawie kosztuje przeszło 100zł za tonę, a na przykład w Raciborzu do 40zł/tona - dyr. handlowy jest fanem żwirowego GWC i daje jeszcze 10% upustu. Koszt żwiru to ok 40-60 % kosztów budowy GWC. Wykonanie metodą gospodarczą.

Do tego trzeba doliczyć koszt 2godz. koparka, ciężarówka - przywóz żwiru, wywóz nadmiaru gruntu rodzimego.

Regeneracja temp. żwiru z otaczającym gruntem rodzimym to ok 8-12h. Jeżeli Inwestor potrzebuje powietrze z GWC przez 24h powinien zbudować tzw syjamski GWC pracujący przemiennie praca/regeneracja 12/12h

Czyli 6000 zł.

Za te pieniądze można postawić fotowoltaikę 1,5 kWp. Jeżeli będzie dobrze ustawiona to da rocznie 1500kWh energii.

1300kWh zużył klimatyzator przez cały sezon grzewczy na pokój 30m2. 1500kWh to 1200 po opuście. Przy średniej cenie 0,54 zł/kWh G11 daje to 650 zł rocznie. Rentowność 10 lat.

GWC się nie opłaca.

Czyli 6000 zł.

Za te pieniądze można postawić fotowoltaikę 1,5 kWp. Jeżeli będzie dobrze ustawiona to da rocznie 1500kWh energii.

1300kWh zużył klimatyzator przez cały sezon grzewczy na pokój 30m2. 1500kWh to 1200 po opuście. Przy średniej cenie 0,54 zł/kWh G11 daje to 650 zł rocznie. Rentowność 10 lat.

GWC się nie opłaca.

Nie wiem dlaczego wychodzisz z założenia że każdy chce mieć jedno pudło wiszące na ścianie domu a drugie na ścianie w salonie ...?

Tak może też dyskutować posiadacz kotłowni na ekogroszek z kimś kto chce gruntową pompę ciepła...

Więc palmy w kotłach bo to lepsze niż rozkopać ogródek...

Powietrzna pompa ciepła z COP 5,7 kosztuje 6500 zł z montażem. Nie trzeba rozkopać ogródka. Sam grzeję klimatyzatorem z COP 4,12.

Podsumuję.

GWC bez sensu.

Kotły na paliwa stałe oraz gaz - nieopłacalne.

Ogrzewanie opłaca się pompą ciepła powietrze powietrze czyli klimatyzatorem.

Chcąc obniżyć koszt energii w domu warto wydać pieniądze na termomodernizację, fotowoltaikę, rekuperację i klimatyzację. Nie warto płacić za kominy, kotły, CO, GWC, gaz, węgiel.

Edytowane przez JanWerbinski

Moc GWC zależy od:

- rodzaju gruntu rodzimego - w przedziale od pasku do gliny

- wilgotności gruntu

- temperatury powietrza im bardziej ekstremalna tym wieksza moc - o to chodzi ma niwelowac te ekstremy - letnie i zimowe

- można przyjąc że max moc wynosi ok 1-2kW z 1m3/żwiru

Koszt materiałów dla syjamskiego GWC o wydajności 400m3/h to ok 2,5 do 3,5tys zł - zapytasz dlaczego dużo? Żwir w Warszawie kosztuje przeszło 100zł za tonę, a na przykład w Raciborzu do 40zł/tona - dyr. handlowy jest fanem żwirowego GWC i daje jeszcze 10% upustu. Koszt żwiru to ok 40-60 % kosztów budowy GWC. Wykonanie metodą gospodarczą.

Do tego trzeba doliczyć koszt 2godz. koparka, ciężarówka - przywóz żwiru, wywóz nadmiaru gruntu rodzimego.

Regeneracja temp. żwiru z otaczającym gruntem rodzimym to ok 8-12h. Jeżeli Inwestor potrzebuje powietrze z GWC przez 24h powinien zbudować tzw syjamski GWC pracujący przemiennie praca/regeneracja 12/12h

Która różnica temperatur brana jest do obliczania mocy chłodniczej GWC?

Powietrzna pompa ciepła z COP 5,7 kosztuje 6500 zł z montażem. Nie trzeba rozkopać ogródka. Sam grzeję klimatyzatorem z COP 4,12.

Podsumuję.

GWC bez sensu.

Kotły na paliwa stałe oraz gaz - nieopłacalne.

Ogrzewanie opłaca się pompą ciepła powietrze powietrze czyli klimatyzatorem.

Chcąc obniżyć koszt energii w domu warto wydać pieniądze na termomodernizację, fotowoltaikę, rekuperację i klimatyzację. Nie warto płacić za kominy, kotły, CO, GWC, gaz, węgiel.

Bez sensu to są takie podsumowania...

Czyli 6000 zł.

GWC się nie opłaca.

Dlaczego tylko 6tys. proponuje 12tys

Powietrzna pompa ciepła...Nie trzeba rozkopać ogródka.

Podsumuję. GWC bez sensu.

Myślisz że przed każdym sezonem trzeba ten ogródek "rozkopać"???

Bez sensu to są takie podsumowania...

Widze tu wielu lobbystów klimatyzacyjnych. Nie doczytali jak bardzo jest "zdrowa" klimatyzacja:

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/klimatyzacja-szkodzi-zdrowiu-czy-nie-aa-384P-tJSc-L5hQ.html

"....skóra cierpnie."

Uff, czyli to koniec tej bezsensownej dyskusji kogoś kto nie ma żadnego doświadczenia z tymi co mają, używają i znają możliwości GWC, wątek spadnie i nie będzie drażnił

Z ta wypowiedzia sie zgadzam. Żeby wypowiadać sie tak radykalnie trzeba znac temat. Być w nim przez 15lat i zdobyć doświadczenie. "Strzelać z palca" jakie to proste.

Edytowane przez witek_myslowice

Uff, czyli to koniec tej bezsensownej dyskusji kogoś kto nie ma żadnego doświadczenia z tymi co mają, używają i znają możliwości GWC, wątek spadnie i nie będzie drażnił :sleep:

Pokaż liczby, pomiary.

Na razie to co piszesz to zwykły błąd konfirmacji.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia

D

Widze tu wielu lobbystów klimatyzacyjnych. Nie doczytali jak bardzo jest "zdrowa" klimatyzacja:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowi...nie_37769.html

"....skóra cierpnie."

Bzdury. Wystarczy nauczyć się jej używać. Mam w domu klimatyzację już ok. 10 lat, a w samochodzie kilkanaście. Szybko się nauczyłem jak jej używać, żeby nie szkodzić. Odkażanie jest proste - zwykła pianka raz na sezon.

Z ta wypowiedzia sie zgadzam. Żeby wypowiadać sie tak radykalnie trzeba znac temat. Być w nim przez 15lat i zdobyć doświadczenie. "Strzelać z palca" jakie to proste.

Gdyby to co piszesz było prawdą, to znaczyłoby że wszelkie nowości techniczne i zdobycze nauki byłyby bezużyteczne przez 15 lat, bo ktoś najpierw musiałby zdobyć doświadczenie i się wypowiedzieć. Kupujesz tylko piętnastoletnie samochody?