buyt 14.09.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Będę zaczynał tynkowanie ścian wewnętrznych i mam odkryty dach w salonie - brak stropu. Przy tynkowaniu chciałem zrównać się z górną powierzchnią murłaty lub nawet wyżej gdyż ocieplenie jakie dam w dachu to wełna 15cm między krokwiami i dalej jeszcze jedna warstwa 10cm obudowana płytami GK. Chciałem zapytać Was czym wypełnić przestrzeń między murłatą, a tynkiem. Przestrzeń ma ok 5cm szerokości i wysokość 15 tak jak murłata lub 20 jakbym chciał trochę wyżej. Wełna - ocieplenie dachu zaznaczone na rysunku na czerwono, tynk na niebiesko. A przestrzeń, o którą mi chodzi to znak zapytania. Myślałem o styropianie 5cm przymocowanym na kołki i klej do murłaty, na to siatka zachodząca na mur i przeciągnąć klejem a następnie to zatynkować, jak myślicie? Wrzucam dwa prowizoryczne rysunki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.09.2017 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Styropian przybić do murłaty, a tynkując zatopić siatkę taką jak na elewację, żeby na styku nie pękało. Można przybić nierdzewnym gwoździem, tylko potrzebna jest szeroka podkładka. Niektórzy też podmurowują cegłami, bloczkami itp, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 15.09.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Ja osobiście stawiałem ytonga o grubości 5cm, bo tyle miałem wolnej przestrzeni pomiadzy murłata a ścianą. Polecam takie rozwiązanie, wszystko sztywne nic napewno nie popęka i chyba najtańsze rozwiązanie. Za ytonga dam wełnę w przyszłości, zeby zachować ciągłość izolacji z elewacji i na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 15.09.2017 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Ja osobiście stawiałem ytonga o grubości 5cm, bo tyle miałem wolnej przestrzeni pomiadzy murłata a ścianą. Polecam takie rozwiązanie, wszystko sztywne nic napewno nie popęka i chyba najtańsze rozwiązanie. Za ytonga dam wełnę w przyszłości, zeby zachować ciągłość izolacji z elewacji i na poddaszu. A tutaj gdzie jest ta gruba czarna folia to ją zagiąć na murlate i normalnie stawiać na klej h+h na ścianie z betonu? Dawać jakąś folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 15.09.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 wywinąć folie na murłatę albo obciąć i normalnie murujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 24.09.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Dałem styropian XPS na wkręty, na to siatka i klej zbrojący. Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 26.09.2017 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Jak będziesz miał tynk CW to po paru miesiącach zauważysz pierwsze ryski na łączeniu styropianu z wieńcem, niestety dom osiada z czasem i ci może pęknąć, pisze z własnego doświadczenia, zrobiłem podobnie jak ty xps +wkręty z dużymi podkładkami i siatka ocynkowana taka jak dla zwierząt o małych oczkach. Później poszedł na to tynk. Z czasem pojawiły się w tych miejscach mikropęknięcia. Kumplowi ekipa postawiła z bloczków 5cm ale nie wiem czy mu pękło czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.09.2017 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Mi tam nie pęka, styropian przybity gwoździem do murłaty, podczas tynkowania zatopiona siatka z tworzywa o drobnych oczkach. Bardziej rysowała się ściana na wieńcu ściany szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 27.09.2017 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Według mnie XPS był lepszą opcją niż bloczki 5cm. Zobaczymy po czasie. Dzięki za pomoc w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 03.10.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Szanowni Państwo, rozwiązanie powinno być dopasowane do specyfiki danej konstrukcji. Jeśli jest wystarczająco dużo przestrzeni, to najlepiej zastosować bloczki, które są trwałe i stabilne. Tam, gdzie jest wąsko i mało miejsca, może sprawdzić się wspomniany styropian, który należy odpowiednio wykończyć. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts