Ryan93 15.09.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Cześć wam Stoje przed zadaniem remontu pokrycia w swoim domu (budowany w latach 60tych) mozna powiedziec klasyczna kostka 10 x 10. Dach 3 spadowy 10 x 10.5m , spad 10 do max 15%, 1 komin Obecnie na dachu mam pełne deskowanie , i pape prawdopodobnie na tekturze , przynajmniej tak to wyglada z tego co zdazyło odpaść. Wiosną juz pokleiłem pare łatek , ale na duzo to nie pomogło, bo pojawiły sie nowe przecieki. ogolnie najchetnie przywaliłbym blache trapezową , bo i mam w niezłej cenie (pracuje w firmie gdzie robimy takie blachy) i jakos wydaje mi sie to lepsza opcją niz papa (moze niesłusznie) Ale z racji małego spadu dachu (10-15% na oko) troche sie boje ze wiatr buszujacy w trapezach moze mi kiedys ta blache wyrwac w kosmos (a moze i cały dach?) Wiec jednakowoz sklaniam sie ku papie termozgrewalnej. Obecna papa ma wiadomo , tu ubytek , tam pekniecie na 3 - 4 metry , jakis jeden babel , tu wgłebienie tam zgrubienie Strych mam nieuzytkowy , strop nieocieplony , dach rowniez nieocieplony Teraz pytania mam nastepujace: -grzac pape na ta starą , tak jak robiłem łatki wiosną ? czy jest to ryzyko podpalenia sie tej tektury (?) pod spodem -dawac na obecna pape , pape podkladową (zwykla najprostsza asfaltowka) na papiakach i na to grzac nową ? (wydaje mi sie to byc chyba najlepsza opcją -izolowac czyms obecną i grzac nową ? -czy ewentualne ubytki , wgłebienia - czyms uzupełniac (szpachla? masa asfaltowa? doklejona papa?) -czy moze zrywac całosc (co sreeeeeeeeeeednio mi sie podoba) i wtedy juz normalnie podkladówke do deskowania i grzanie nowej -i czy konieczne bedzie zrobienie jakiejs wentylacji w warstwie tej papy (jak tak to jak?) czy nie ma koniecznosci z racji braku ocieplenia i nieuzytkowego poddasza prosiłbym o jakies porady bo zima sie zbliza a dach dostał funkcji małego durszlaka dodam ze calosc bede robił sam (jakby to mialo jakies znaczenie) Edytowane 15 Września 2017 przez Ryan93 dopis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 15.09.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zerwanie starej papy i położenie nowej.Możesz położyć na starą papę nową i pewnie nie będzie większych problemów.Jedynie co może się wydarzyć to to, że powierzchnia będzie nierówna.Sam sobie musisz odpowiedzieć czy to co chcesz zrobić to będzie prowizorka na kilka lat czy też porządne pokrycie na wiele lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruukki Polska 06.10.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 W kwestii wykonania podłoża zalecamy montaż membrany bitumicznej na przykład: XS firmy Lemar dostępnej w punktach handlowych Ruukki Express, która zabezpieczy uszkodzoną warstwę obecnej papy.Następnie sugerowalibyśmy ułożenie kontrłaty z zastosowaniem dedykowanego do niej uszczelniacza aby nie dopuścić do przeciekania skroplin po wkrętach montażowych. Kolejne kroki to montaż łat, a następnie pokrycia z blachy.W tej kwestii zachęcamy do zapoznania się z ofertą pokryć stalowych Ruukki i warunkami ich zastosowania. Najmniejszy zalecany spadek dla naszych produktów to odpowiednio:-blachodachówki 9 stopni,-blachy na rąbek stojący 8/14* stopni (*w przypadku połączeń paneli na długości)-blacha trapezowa T20 6 stopni-blacha trapezowa T35 4 stopnie-blachy na podwójny rąbek stojący przy stosowaniu uszczelniającej taśmy ~4 stopnieW przypadku potrzeby rozrysowania detalu montażowego pomocy szukaj u specjalisty Ruukki pod numerem infolinii 0 801 11 88 00. Jak widać dość łatwo osiągniesz zamierzony cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryan93 06.10.2017 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 czas sie wziasc za robote , kupilem termozgrzewalna , niestety tylko 4.2mm ale mialem w mega cenie , wiec grzechem bylo nie wziasc teraz pytanie ostateczne , moj obecny dach wyglada jak powierzchnia sahary , czyli ma miliard drobnych spekan jak pisalem wyzej chcialbym uniknac zrywania starego pokrycia (no bo co z tym zrobic potem) wiec pomysł jest taki ze kupuje podkladówke/asfaltówke (cos w stylu I333) , mocuje to na lepik/papiaki do tego co jest i na to grzeje druga warstwe z tej 4.2mm czemu tak ? a no bo nie mam pewnosci czy na dachu nie lezy smołowa papa (a do takiej sie ponoc nie grzeje)a za dzieciaka pamietam ze u mnie sie dach "terowało" z drugiej strony grzałem do obecnej jedna wieksza łate (3m x 1m) i sie trzyma doskonale , ale to dopiero pol roku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryan93 06.10.2017 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 wrzucam fotki dla pogladu , na jednej wspomniana łata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts