vicelord 15.09.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Witam, Mam pytanie, będę robił sam instalację w łazience i mam 2 pytania. 1. Chcę zamienić stary grzejnik na drabinkę, obecnie jest podłączony jak na zdjęciu Jeśli podłączę drabinkę u dołu skosem to będzie to poprawnie? pójdzie to grawitacyjnie? mam piec w piwnicy oraz pompkę 2. Jak najlepiej wciąć się do starej instalacji, trzeba wykuć tyle, żeby podejść z zaciskarką do pex? stara instalacji jest na stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.09.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Z pompką będzie działało.Pamiętaj o odpowietrzeniu pionu (jak zaczynasz zjeżdżać w dół).O ile dobrze widzę, tam są kolana skręcane, więc:1. rozkręcić to co jest2. nakręcić złączki z przejściem na pexa (ew. redukcja wcześniej na 1/2")3. dalej jechać pexem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicelord 16.09.2017 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Z lewej mam pion z fajką odpowietrzającą, wykuć w ścianie żeby podejść z zaciskarką, czy odginać ze ściany? trochę się boję żeby nie puściło gdzieś dalej jak będę ciągał, to stara trochę instalacja.Złączki pex skręcane nadają się, czy lepiej kupić zaciskarkę pewniejsze są?Możesz napisać jakie średnice rur idą do umywalek, pralki, wanny jaką średnicą puścić wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicelord 16.09.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Mam jeszcze pytanie co jest łatwiejsze i pewniejsze instalacja na pex czy zgrzewane na pp, zgrzewane wydają się proste w robocie, ale nie wiem jak z wytrzymałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 17.09.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Najłatwiejszy i najpewniejszy będzie System KAN-therm Push - połączenia z nasuwanym pierścieniem. Montaż prosty (narzędzia są do wypożyczenia u partnerów handlowych, instrukcja z montażu na naszej stronie: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/push-informacja-techniczna-kan-therm-pl.pdf) W konstrukcji kształtek nie ma jakichkolwiek dodatkowych uszczelnień o-ringowych zaś samo połączenie moze być dowolnie chowane w ścianach i podłogach (zalane betonem).Nie stosuj tylko pian montażowych aby osadzić kształtki w bruździe, zachlap je zaprawą cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.09.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Z lewej mam pion z fajką odpowietrzającą, wykuć w ścianie żeby podejść z zaciskarką, czy odginać ze ściany? trochę się boję żeby nie puściło gdzieś dalej jak będę ciągał, to stara trochę instalacja. Złączki pex skręcane nadają się, czy lepiej kupić zaciskarkę pewniejsze są? Możesz napisać jakie średnice rur idą do umywalek, pralki, wanny jaką średnicą puścić wodę? Wykuj dziurę w ścianie. Jak na wierzchu to od biedy mogą być skręcane. Jak do ściany to tylko zacisk. Wodę możesz spokojnie zrobić z PP. 20 rurka będzie uniwersalna, ew. na pion możesz dać 25. Mam jeszcze pytanie co jest łatwiejsze i pewniejsze instalacja na pex czy zgrzewane na pp, zgrzewane wydają się proste w robocie, ale nie wiem jak z wytrzymałością? CO nie rób na PP. Wodę możesz. Przy PP trzeba przestrzegać czystości miejsca zgrzewu, czasu zgrzewania i głębokości do wsunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicelord 18.09.2017 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 A z tym grzejnikiem dobrze będzie chodziło jak dam po skosie u dołu jak na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.09.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 A w czym różni się technika robienia CO w PP od zrobienia wody w PP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.09.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 A w czym różni się technika robienia CO w PP od zrobienia wody w PP ? Technika niczym ale niektorzy twierdza ze te rury podobno wpuszczają tlen przez ścianki do środka i instalacjia i grzejniki ci się rozsypia za ileś lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 19.09.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 W warunkach laboratoryjnych taki proces rzeczywiście można byłoby zauważyć i zmierzyć.W praktyce jego wpływ na elementy instalacji grzewczej jak i na jej poprawność pracy, jest bardzo znikomy. W moim prywatnym przypadku cześć instalacji grzewczej, wykonanej z PP wraz z grzejnikami stalowymi sprawuje się całkiem dobrze, a działa już dobre kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.09.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 (edytowane) W moim starym budynku instalacja z rur PP ma już dwadzieścia lat i nic się jej nie dzieje. A w układzie otwartym tlen nie przedostaje się do instalacji przez naczynie? Edytowane 20 Września 2017 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts