Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc, podłączenie grzejnika i wpięcie się do starej instalacji

vicelord

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, będę robił sam instalację w łazience i mam 2 pytania.

1. Chcę zamienić stary grzejnik na drabinkę, obecnie jest podłączony jak na zdjęciu

21769102_1708173966158050_1518061667_o.jpg

Jeśli podłączę drabinkę u dołu skosem to będzie to poprawnie? pójdzie to grawitacyjnie? mam piec w piwnicy oraz pompkę

21769102_1708173966158050_151806166zmiana7_o.jpg

2. Jak najlepiej wciąć się do starej instalacji, trzeba wykuć tyle, żeby podejść z zaciskarką do pex? stara instalacji jest na stali

21618275_1708173909491389_1559612583_o.jpg

Z lewej mam pion z fajką odpowietrzającą, wykuć w ścianie żeby podejść z zaciskarką, czy odginać ze ściany? trochę się boję żeby nie puściło gdzieś dalej jak będę ciągał, to stara trochę instalacja.

Złączki pex skręcane nadają się, czy lepiej kupić zaciskarkę pewniejsze są?

Możesz napisać jakie średnice rur idą do umywalek, pralki, wanny jaką średnicą puścić wodę?

Najłatwiejszy i najpewniejszy będzie System KAN-therm Push - połączenia z nasuwanym pierścieniem. Montaż prosty (narzędzia są do wypożyczenia u partnerów handlowych, instrukcja z montażu na naszej stronie: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/push-informacja-techniczna-kan-therm-pl.pdf)

W konstrukcji kształtek nie ma jakichkolwiek dodatkowych uszczelnień o-ringowych zaś samo połączenie moze być dowolnie chowane w ścianach i podłogach (zalane betonem).

Nie stosuj tylko pian montażowych aby osadzić kształtki w bruździe, zachlap je zaprawą cementową.

Z lewej mam pion z fajką odpowietrzającą, wykuć w ścianie żeby podejść z zaciskarką, czy odginać ze ściany? trochę się boję żeby nie puściło gdzieś dalej jak będę ciągał, to stara trochę instalacja.

Złączki pex skręcane nadają się, czy lepiej kupić zaciskarkę pewniejsze są?

Możesz napisać jakie średnice rur idą do umywalek, pralki, wanny jaką średnicą puścić wodę?

Wykuj dziurę w ścianie.

Jak na wierzchu to od biedy mogą być skręcane. Jak do ściany to tylko zacisk.

Wodę możesz spokojnie zrobić z PP. 20 rurka będzie uniwersalna, ew. na pion możesz dać 25.

Mam jeszcze pytanie co jest łatwiejsze i pewniejsze instalacja na pex czy zgrzewane na pp, zgrzewane wydają się proste w robocie, ale nie wiem jak z wytrzymałością?

CO nie rób na PP. Wodę możesz. Przy PP trzeba przestrzegać czystości miejsca zgrzewu, czasu zgrzewania i głębokości do wsunięcia.

W warunkach laboratoryjnych taki proces rzeczywiście można byłoby zauważyć i zmierzyć.

W praktyce jego wpływ na elementy instalacji grzewczej jak i na jej poprawność pracy, jest bardzo znikomy.

W moim prywatnym przypadku cześć instalacji grzewczej, wykonanej z PP wraz z grzejnikami stalowymi sprawuje się całkiem dobrze, a działa już dobre kilkanaście lat.