Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny De Dietrich MCR3 PLUS 24 T - opinie

mannix

Recommended Posts

Jestem na etapie wymiany kotła starej generacji na kocioł kondensacyjny - jednofunkcyjny (mam osobny zasobnik 5 gen.).

Widzę wokół sporo reklam kotłów De Dietrich, ale kompletnie nie znam produktów tego producenta.

Do tej pory (10 lat) używałem starego kotła marki Ariston Mikrosystem, jednak zaczął się po prostu psuć, a i opinie o tej serii kotłów (Mikrosystem) są kiepskie. Poza tym serwis Aristona w moim mieście jest baaardzo słabiutki.

Dlatego zdecydowałem się na nowocześniejszy kocioł kondensacyjny..... tylko jaki wybrać? Dom ma powierzchnię ok. 140m2. Jest dość dobrze ocieplony i w sumie dobrze utrzymuje temperaturę.

Czy kocioł De Dietrich model MCR3 PLUS 24 T jest dobrym rozwiązaniem? Obecna cena - niecałe 4 tys. PLN jest dość ciekawa, ale może są lepsze i nowocześniejsze alternatywy w tej cenie innych producentów? Bo ten model MCR3 PLUS 24 T to chyba 3 gen.? A są już kotły 5 gen...

Jakie macie doświadczenia z tym modelem? Czytałem trochę na forum odnośnie różnych modeli tej marki i widzę, że po kilku latach wzrasta lawinowo ilość usterek. Czy tak jest też z w/w kotłem?

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami z tą marką i konkretnie tym modelem kotła.

Dobry kocioł, mocny wymiennik, niestety plastikowy hydroblok ,dość wytrzymała automatyka, na kilkaset serwisowanych przez pare lat tych kociołków tylko parę miało usterki z hydroblokiem czy wymiennikiem(chyba 3 miałem), więc wytrzymały, w porównaniu do automatyki np mcr2 w mcr3 jest dużo wytrzymalsza, niestety wymiennik wymaga WYJĘCIA przy przeglądzie i czyszczeniu ZAWSZE , inaczej się nie da przeprowadzić konserwacji, wiąże się to z większą ceną przeglądu, spece którzy nie wyciągają wymiennika odwalają fuszerkę i potem trzeba jeździć i poprawiać i słuchać że kocioł słaby . Części zamienne drogie ,ale dość wytrzymałe, największy mankament to manometry które się hurtowo zacinają ale nowe wypusty mają już poprawione, najlepiej warto zdublować manometr i dodać jakiś dodatkowy. Słabe siłowniki i zawory mieszające jaieś 5 procent się psuje po jakimś czasie i cieknie ,całe szczęście niedrogie kołp 250 zeta, lub da się wymienić na gwarancji. Wymiennik wytrzymały na zakamienienie więc można śmiało dać do starej instalacji bez wymiennika płytowego. Trochę duża 5,6 kw moc minimalna więc do mieszkań średnich lub dużych (od 80-100m ). Automatyka prosta jeśli masz jeden obwód to wystarczy, jeśli masz kilka obwodów z podłogówką możcna dać sterowanie c-mix ,choć lepiej zainwestować już w piec z gotową automatyką i takim samym wymiennikiem np DE Dietrich AGC lub MCA gdyż sterowanie c-mix jest niedopracowane i problematyczne.Termostat zwykły on-off lub modulujący i-sense. Ogólnie piecyk dobry i nie drogi, jak masz serwis w okolicy śmiało montuj.

Jako alternatywę do mniejszych domków polecam De Dietrich Baxi Duo Tec lub to samo tylko z mosiężnym hydroblokiem MPX. Wymiennik trochę słabszy ten sam co w mcr2 ale tańszy, ogólnie bardzo tanie części w porównaniu do innych piecyków DD , ale mała moc minimalna od 3,6 kw i samoadaptacja spalania więcidealny na propan, no i przeglądy tańsze.

Nie polecam zasobników De Dietrich wolnostojących typu SR 100 lub SR 150w słaba jakość , lepiej postawić jakiegoś biawara.

Edytowane przez Dobroslaw0

Dobroslaw0:

1. Czyli tych mankamentów jest trochę. Za przeglądy Aristona płaciłem 160 zł, teraz pytałem autoryzowanego serwisanta ile bierze za De Dietrich, to powiedział 200 zł. Niby więcej. Obawiam się tych plastikowych elementów, nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Ta moc trochę mnie zastanawia, powinna być chyba od ok. 2,5 kW, a nie powyżej 5 kW, skoro jest modulacja, to taki kocioł byłby tańszy w eksploatacji - czy mam rację?

2. Zasobnik wymieniłem niedawno, ten poprzedni (Aristona) padł (wężownica) po 10 latach eksploatacji... Wziąłem Kospela SWK-140.A Termo Top. Póki co jestem bardzo zadowolony. Rozumiem, że do tego kotła, który podałem jest dobry?

3. Jakie poleciłbyś alternatywy dla kotła De Dietrich, o który pytałem? Ważna jest bezawaryjność, koszty eksploatacji i koszt zużytego gazu (oszczędność).

Tak jak napisałem jeśli chodzi o moc minimalną i tanie części i koszty przeglądu, to baxi duo tec ,czy jego wersja z mosiężnym hydroblokiem i lepszym sterowaniem De Dietrich MPX, o kotły innej marki niech ktoś inny ci doradzi , co do zasobnika który ci pociekł to pewnie nie była ani razu sprawdzana anoda, a to podstawa i nowy też ci pocieknie gdy nie będzie tam nikt zaglądał, sprawdzanie anody to standard przy przeglądzie pieca, koszt przeglądu gazówki typu mcr2 ,baxi, mpx to 150-200 zł, przeglądy pieca typu mcr3 z wyciąganiem wymiennika to 250-wzwyż. Co do wszechobecnego plastiku i słabych części to zależy jak trafisz i w większości pieców jest podobnie, kondensaty są delikatniejsze i żaden piec nie jest liczony jak kiedyś na więcej niż 20 tat tylko na 10 maks 15 ale żaden producent ci tego nie powie. Co do produktów DD są dobrej jakości a kondensaty śmigają już po kilkanaście lat i są wytrzymałe o ile są odpowiednio KONSERWOWANE :).

Co do mcr3 uwierz mi te piecyki są naprawdę wytrzymałe i nie ma co panikować :) porostu wypisałem wszystkie możliwe bolączki tego pieca a jest ich bardzo mało i zdarzają się rzadko, a każdy następny wypust jest poprawiany, a wisi ich bardzo wiele i to godny zastępca mcr 2 :)

Edytowane przez Dobroslaw0

...

Co do modelu De Dietrich Lumea MPX to widzę, że wsadzili tam system GAC, ale wymiennik ma gorszy, chyba stalowy, więc MCR3 PLUS bije go na głowę.

Ew. rozważam dołożyć trochę i kupić coś innej marki.

Widzę, że masz sporą wiedzę. Wobec tego, czy poleciłbyś mi jakiś alternatywny model innego producenta? Jestem trochę gadżeciarzem, spodobał mi się model Vaillanta ze sterowaniem via wifi przez smartfona. Poza tym modele Vaillanta mają szerszy zakres mocy - zaczyna się już od 3kW, a więc jest ok.

Może inni producenci mają również kondensaty 1-funkcyjne ze sterowaniem poprzez wifi z uwzględnieniem pogody i temp. zewn.?

Jestem laikiem w tych sprawach, ale jeśli już mam wydać kilka dobrych tysi, to chciałbym coś niezawodnego, nowoczesnego i na lata.

Co do wymiennika z MPX to ten sam wymiennik stalowy z wężownicą jest w większości kotłów innych marek dosłownie, niektóre warianty różnią się tylko wyjściem spalin , a niektóre pasują do kotłów innych marek :) również vailant ,wszystko i tak robi jedna firma tylko nie pamiętam nazwy. Wymienniki podatne na zakamienienie ale można płukać chemicznie jak przyłapie kamień no i cena naprawdę tanio. Co do vailanta ci nie podpowiem bo specializuję sie w DD ale też dobre kotły. Co do sterowania kotłów DD przez internet to wielkie nieporozumienie i rozczarowanie jak narazie są daleko w tyle za innymi przynajmniej według mojej opinii i mam nadzieję że nadgonią :(

Z DD kupionym przez neta (taniej) mogę mieć problem, bo autoryzowany serwis na miejscu mi go nie zamontuje. Montują tylko sprzedawane przez siebie kotły, które są droższe o ok. tysiaka, niż te kupione przez net. Ciężka sprawa. Tak nie powinno być. Bo za montaż płacę w obu przypadkach, a dodatkowo każą mi płacić frycowe. Nie myślą, że montując mi kocioł kupiony gdziekolwiek, będę im płacił co rok za przeglądy i inne tematy. Na tym zarobią... Jakie to typowo polskie ;)

Siedzę sobie i myślę, myślę i szukam..., a z tyłu głowy mam jednak obawy przed uruchomieniem mojego starego kotła na sezon grzewczy (stary typ)...po wiosennych problemach może być kłopot, poza tym zużywa stanowczo za dużo paliwa gazowego.

Przed chwilą jeszcze przeglądałem ofertę Aristona i wygląda dość ciekawie. Z drugiej strony w cenie tych Aristonów mogę wyszarpać jakiegoś Buderusa....i co tu robić?

• 4 months później...

Czy w tym kotle można kupić wersję T i nie korzystać z zaworu 3-dr?

Mam obecnie CWU 300l ze sterowaniem ze sterownika Frisko i powinieniem kupić wersję S (bez zaworu 3-dr), ale jak się kiedyś zdecyduję na podpięcie tego zasobnika bezpośrednio do kotła to wtedy zawór 3-dr będzie potrzebny.

Czy do wersji S można później dołożyć ten zawór 3-dr?

Ceny wersji T i S są zbliżone.

Czy może od razu kupić T i przerobić kotłownie i podpiąć bezpośrednio CWU do kotła?

Edytowane przez Artur222

• 4 months później...
  • 4 months później...
Od wielu lat wierna De Dietrich, jest bardzo dobry.

DD MCR2. Do 5 lat w miarę bez problemów, potem:

1. wymiana barometru - drobiazg za 150 zł

2. wymiana płyty głównej za 1800 zł

Ciekawe co będzie dalej

Czy inne też się tak sypią po 5 latach?

Może zamiast pakować w to badziewie kasę lepiej zainwestować w nowego Viessmana?

zobaczysz jak upłynie 5 lat, czy nadal będziesz zadowolony. Moje zadowolenie minęło właśnie po 5 latach. Tak też mi powiedział pewien serwisant w Krakowie - wymiana na nowy co 5-7 lat..

MCRII, za mną równe 10 lat użytkowania: pierwsza wymiana wymiennika po 5 latach, manometru po 8, obecnie znowu wymiennik do wymiany (notoryczne błędy E13). Coroczne przeglądy wykonywane przez autoryzowany serwis.

• 2 years później...
MCRII, za mną równe 10 lat użytkowania: pierwsza wymiana wymiennika po 5 latach, manometru po 8, obecnie znowu wymiennik do wymiany (notoryczne błędy E13). Coroczne przeglądy wykonywane przez autoryzowany serwis.

to prawda, kotły od nich są bardzo wytrzymałe. sam taki posiadam długo już