Minister87 15.09.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Witam. Rodzice w tamtym roku kupili wkład kominkowy powietrzny "Arysto" model A11 800x510H i wydali na niego ponad 7 tyś. Po 3 miesiącach użytkowania zauważyli pęknięcia na przedniej ścianie oraz odklejanie płyt marmurowych (albo granitowych już nie pamiętam). Przez ten czas rodzice nic z tym nie robili, gdy tylko do nich zajechałem natychmiast postanowiłem zadzwonić do firmy, która montowała ten wkład, bo od czego jest gwarancja niech poprawiają... Zanim przyjadą chciałem zapoznać z Waszą opinią co mogło spowodować takie pęknięcia? Niewłaściwe użytkowanie czy montaż, a nie chcę żeby wcisnęli mi kit. Zauważyłem, że w środku nie ma termoizolacji obudowy kominka to chyba błąd? Porobiłem kilka zdjęć: https://imgur.com/a/uNG5U Będę wdzięczny za odpowiedź. Edytowane 15 Września 2017 przez Minister87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Pokarz zdjęcia od środka... Jaki widzisz związek pękania obudowy z wkładem Arysto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Minister87 16.09.2017 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Nie mam pojęcia, nie znam się, podałem tylko model wkładu. Od środka mam tylko zdjęcia pękniętych płyt szamotowych: https://imgur.com/a/fElVK no i w poprzednim linku jest zdjęcie rury wokół której też są pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Nie mam pojęcia, nie znam się, podałem tylko model wkładu. Od środka mam tylko zdjęcia pękniętych płyt szamotowych: https://imgur.com/a/fElVK no i w poprzednim linku jest zdjęcie rury wokół której też są pęknięcia. Nie rozumiemy się. Nie interesują mnie zdjęcia wkładu od środka, tylko obudowy kominkowej (płyt gipsowych, tego co po drugiej stronie marmuru jest). To co widać przez kratki od środka (oprócz popękanego podłączenia rury do komina). Pękająca obudowa, nie ma większego związku z wkładem (Arysto). Jakimkolwiek. Po prosu jakiś osioł robił ten kominek i tyle. Obojętnie jakiego wkładu by nie użył do budowy tego kominka, obudowa wyglądałaby tak samo. Pękające szamoty we wkładzie to nic strasznego. Taka jest natura szamotu i nie jest to wada paleniska. To elementy eksploatacyjne, które raz po raz się wymienia na nowe - tak jak opony czy klocki hamulcowe w samochodzie. Jak komuś bardzo przeszkadzają nawet niewielkie pęknięcia na szamotach, można je wymienić na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.09.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Szamoty popękały na całej tylnej ścianie, nie wygląda to na szok termiczny spowodowany dokładaniem zmrożonego drewna na żar , możliwe więc że drewno było "dorzucane" zamiast dokładane. Generalnie szamoty pękają od naprężeń a nie od temperatury wewnątrz paleniska , coś jest zbyt ciasno zamontowane, pomiędzy płyty dostało się coś twardego lub nie czyszczono popiołu pomiędzy płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts