michejda 16.09.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Dzień Dobry, Mam do Was pytanie o poradę. W niżej załączonych zdjęciach jest przedstawiony blat (jeśli tak się to fachowo nazywa) biurka. Jest on drewniany (nie ze sklejki). Zaznaczyłem na czerwono odbarwienia (nie wszędzie). Moje pytanie - co użyć aby je odnowić i przywrócić dawny kolor? Czy może nie da się tego zrobić? Czytałem i oglądałem filmiki w Internecie i ponoć - dobra jest Bejca do tego typu rzeczy? Jeśli tak - to wystarczyłaby ona + lakier? Czy może coś innego polecicie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc/ wskazówki/ radę. /michejda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.09.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Zeszlifować całą powierzchnię, a potem w zależności jak chcesz uzyskać efekt - może być bejca + kilka warstw lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michejda 16.09.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Zeszlifować całą powierzchnię, a potem w zależności jak chcesz uzyskać efekt - może być bejca + kilka warstw lakieru. Dziękuję za odpowiedź. Mam pytanie - czy bejca jakoś wyrówna odbarwienia? Czy one zostaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.09.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Moim zdaniem raczej trzeba szlifować aż do uzyskania jednorodnego koloru drewna. Bejca nigdy nie zlikwiduje przebarwień sama w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michejda 16.09.2017 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Moim zdaniem raczej trzeba szlifować aż do uzyskania jednorodnego koloru drewna. Bejca nigdy nie zlikwiduje przebarwień sama w sobie. Jako że nie mam szlifierki muszę to zrobić ręcznie (myślę że gradacja 100 a później 120 powinna wystarczyć)? CO do lakieru i bejcy - te si e nadadzą? https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/srodki-do-drewna/lakiery/lakier-szybkoschnacy-altax-bezbarwny-polmat-0-25-l.html https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/srodki-do-drewna/bejce/bejca-do-drewna-vidaron-palisander-krolewski-0-2-l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.09.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Jako że nie mam szlifierki muszę to zrobić ręcznie (myślę że gradacja 100 a później 120 powinna wystarczyć)? CO do lakieru i bejcy - te si e nadadzą? https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/srodki-do-drewna/lakiery/lakier-szybkoschnacy-altax-bezbarwny-polmat-0-25-l.html https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/srodki-do-drewna/bejce/bejca-do-drewna-vidaron-palisander-krolewski-0-2-l.html Zarówno bejca jak i lakier ok. Bejca to w zasadzie jakakolwiek, byle Ci kolor odpowiadał. Z tym ręcznym szlifowaniem, to będzie trochę roboty. Wiem ile się namacham przy szlifowaniu drobnych przedmiotów przy decoupage. Ja bym zaczęła od gramatury 80, a potem 100, 120 i dalsze szlifowanie drobniejszą gramaturą uzależniła od pożądanego efektu gładkości. Czasem doszlifowuję coś papierem 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michejda 16.09.2017 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Zarówno bejca jak i lakier ok. Bejca to w zasadzie jakakolwiek, byle Ci kolor odpowiadał. Z tym ręcznym szlifowaniem, to będzie trochę roboty. Wiem ile się namacham przy szlifowaniu drobnych przedmiotów przy decoupage. Ja bym zaczęła od gramatury 80, a potem 100, 120 i dalsze szlifowanie drobniejszą gramaturą uzależniła od pożądanego efektu gładkości. Czasem doszlifowuję coś papierem 180. Przeglądałem szlifierki (ceny nawet nie s a wysokie- chyba że kosztem jakości?) - jeśli bym chciał się w taką zaopatrzyć to czy taka: EINHELL TH-OS 1520 4460640 w zupełności wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.09.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Sorry, szlifierki to jeszcze nie nasz etap. Jak duże biurko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 17.09.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 tanią szlifierką riobi (ok 100zł w kształcie żelazka) zrobiłam - tak mi się wydaje, bardziej pracochłonny stolik, toaletkę i jeszcze jakieś drobiazgi ja zamiast lakieru wolę wosk lub olej - ale to kwestia potrzeb, gustu etc Bejca da kolor, ale nie oczekuj efektu jednolitego koloru - oczywiście jeśli chcesz, żeby biurko dalej wyglądało na drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts