Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biurko drewniane - malowanie/ odnowa

michejda

Recommended Posts

Dzień Dobry,

Mam do Was pytanie o poradę. W niżej załączonych zdjęciach jest przedstawiony blat (jeśli tak się to fachowo nazywa) biurka. Jest on drewniany (nie ze sklejki). Zaznaczyłem na czerwono odbarwienia (nie wszędzie).

Moje pytanie - co użyć aby je odnowić i przywrócić dawny kolor? Czy może nie da się tego zrobić?

Czytałem i oglądałem filmiki w Internecie i ponoć - dobra jest Bejca do tego typu rzeczy? Jeśli tak - to wystarczyłaby ona + lakier? Czy może coś innego polecicie?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc/ wskazówki/ radę.

/michejda

IMG_20170916_115056.jpg

IMG_20170916_115112.jpg

IMG_20170916_115101.jpg

Moim zdaniem raczej trzeba szlifować aż do uzyskania jednorodnego koloru drewna. Bejca nigdy nie zlikwiduje przebarwień sama w sobie.

Jako że nie mam szlifierki muszę to zrobić ręcznie (myślę że gradacja 100 a później 120 powinna wystarczyć)?

CO do lakieru i bejcy - te si e nadadzą?

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/srodki-do-drewna/lakiery/lakier-szybkoschnacy-altax-bezbarwny-polmat-0-25-l.html

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/srodki-do-drewna/bejce/bejca-do-drewna-vidaron-palisander-krolewski-0-2-l.html

Zarówno bejca jak i lakier ok. Bejca to w zasadzie jakakolwiek, byle Ci kolor odpowiadał. Z tym ręcznym szlifowaniem, to będzie trochę roboty. Wiem ile się namacham przy szlifowaniu drobnych przedmiotów przy decoupage. Ja bym zaczęła od gramatury 80, a potem 100, 120 i dalsze szlifowanie drobniejszą gramaturą uzależniła od pożądanego efektu gładkości. Czasem doszlifowuję coś papierem 180.

Zarówno bejca jak i lakier ok. Bejca to w zasadzie jakakolwiek, byle Ci kolor odpowiadał. Z tym ręcznym szlifowaniem, to będzie trochę roboty. Wiem ile się namacham przy szlifowaniu drobnych przedmiotów przy decoupage. Ja bym zaczęła od gramatury 80, a potem 100, 120 i dalsze szlifowanie drobniejszą gramaturą uzależniła od pożądanego efektu gładkości. Czasem doszlifowuję coś papierem 180.

Przeglądałem szlifierki (ceny nawet nie s a wysokie- chyba że kosztem jakości?) - jeśli bym chciał się w taką zaopatrzyć to czy taka: EINHELL TH-OS 1520 4460640 w zupełności wystarczy?

tanią szlifierką riobi (ok 100zł w kształcie żelazka)

zrobiłam - tak mi się wydaje, bardziej pracochłonny stolik, toaletkę i jeszcze jakieś drobiazgi :cool:

ja zamiast lakieru wolę wosk lub olej - ale to kwestia potrzeb, gustu etc Bejca da kolor, ale nie oczekuj efektu jednolitego koloru - oczywiście jeśli chcesz, żeby biurko dalej wyglądało na drewniane.